Πώς τα F-35 μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Σαφή υπεροχή πάνω από το Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία - αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια - επιδιώκει να αποκτήσει η Ελλάδα με την κίνηση της κυβέρνησης να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και από το 2024 και μετά να προχωρήσει στην προμήθεια μίας μοίρας των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Οι επιτελείς του Μαξίμου και του υπουργείου Αμυνας εκτιμούν ότι η ανακοίνωση και μόνο της έναρξης

διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 καταφέρνει ένα σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα στην Αγκυρα. Κι αυτό διότι υλοποιείται μόλις ένα εξάμηνο μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των 5ης γενιάς μαχητικών. Σημειώνεται ότι οι γείτονες θα αποκτούσαν 100 μαχητικά. Τώρα όμως τα δεδομένα ανατρέπονται και είναι η χώρα μας αυτή που σχεδιάζει να αποκτήσει τουλάχιστον 20 F-35, από το 2024 και μετά.

Αλματα

Χαρακτηριστικό της αξίας που έδιναν στα F-35 οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» είναι ότι την περασμένη άνοιξη, όταν ακόμη «παιζόταν» δηλαδή η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα, τόνιζαν με νόημα πως αν η Αγκυρα έπαιρνε και τους S-400, αλλά και τα F-35, η υπεροπλία της θα ήταν τεράστια. «Και εμείς θα έπρεπε να κάνουμε γιγαντιαία άλματα για να τους αντιμετωπίσουμε».

Το δεύτερο σημαντικό κέρδος είναι ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αν όλα προχωρήσουν βάσει αυτού του πρώτου σχεδιασμού, από τα μέσα της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε, θα έχει έναν σημαντικό αριθμό από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μαχητικά αεροσκάφη με τις δυνατότητες stealth, να είναι δηλαδή «αόρατα» από τα εχθρικά ραντάρ. Το ελληνικό πλεονέκτημα στον αέρα θα είναι διπλό, αφού τότε  υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 στην έκδοση Viper. Η λήξη του είναι το 2027. Υπό αυτά τα δεδομένα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει έναν εντελώς διαφορετικό στόλο με πολύ προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας. To F-35 διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ικανό να μπλοκάρει τα αντίπαλα.

Τα «αγκάθια»

Αυτά βέβαια είναι τα καλά της υπόθεσης F-35. Υπάρχουν όμως και αρκετά «αγκάθια». Η ένταξή τους στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι κάτι απλό. Ακόμη και για μία μοίρα μαχητικών θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές αλλαγές υποδομών. Η Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να κάνει τεράστια άλματα εκσυγχρονισμού για να υποδεχτεί και να συντηρεί τα μαχητικά 5ης γενιάς. Σημειώνεται επίσης ότι δύο ζητήματα που οπωσδήποτε θα απασχολήσουν την ελληνική πλευρά είναι το τεράστιο κόστος αγοράς και πτήσης τους. Ενα F-35 κοστίζει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε περίπου 44.000 δολάρια ανέρχεται κάθε ώρα πτήσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα