Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους
Κρατούν μέσα τους -ερμητικά κλειστά- τους σπόρους που περιέχουν και στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας τους προστατεύουν μέχρι να φύγει η απειλή. Οι κώνοι της χαλεπίου πεύκης και της τραχείας πεύκης μένουν κλειστοί πάνω στα δέντρα και όταν ο κίνδυνος περάσει και ο τόπος κρυώσει, ανοίγουν και ρίχνουν στο έδαφος τους σπόρους που δεν έχουν πληγεί από τη φωτιά. Τη «σκυτάλη» στον μηχανισμό αναγέννησης των μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων παίρνουν, στη συνέχεια, οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου, με τη βοήθεια των οποίων φυτρώνουν τα νέα
«Αυτός είναι ο φυσικός μηχανισμός αναγέννησης των μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων που αποτελούνται κυρίως από τα δύο είδη πεύκης, αναπτύσσονται σε χαμηλότερα υψόμετρα και κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που ανέπτυξαν μηχανισμούς για να επιβιώσουν» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θέκλα Τσιτσώνη, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η ίδια επισημαίνει ότι τέτοια δάση βρίσκονται σε όλη τη χώρα: την Αττική, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θάσο, την ανατολική Ελλάδα και αλλού. Σημειώνει, παράλληλα, ότι «καθώς πυρκαγιές υπήρχαν από τα αρχαιότατα χρόνια και οι περιοχές αυτές δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούν από αυτές, γι’ αυτό και τα είδη που ευδοκιμούν εκεί, τα δύο είδη πεύκης και πολλά είδη θάμνων, έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης μετά την πυρκαγιά- τα πεύκα με σπόρους και τα πλατύφυλλα με αναβλάστηση από το έδαφος».
Πότε δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγέννηση«Αυτό συνέβη και στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, όπου από την πυρκαγιά του 1997 μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες ώριμο δάσος» αναφέρει η κ. Τσιτσώνη. Αντιθέτως, διευκρινίζει ότι μόνο σε δύο περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φυσική αναγέννηση. Η μία είναι η κλίση του εδάφους να ξεπερνάει το 50% καθώς οι σπόροι που πέφτουν από τους κώνους κατρακυλούν προς τα κάτω και η δεύτερη είναι να έχει καεί ένα δάσος 17 με 20 χρόνια νωρίτερα, οπότε δεν έχουν προλάβει τα δέντρα να ετοιμάσουν ώριμους σπόρους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει αναδάσωση ώστε να μην υπάρχει διάβρωση του εδάφους» προσθέτει. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η αναδάσωση δεν χρειάζεται να γίνει παντού και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της Εύβοιας, όπου από τα 300.000 στρέμματα δάσους που κάηκαν, μόνο 10.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης χρήζουν αναδάσωσης.
Μικρότερος ο κίνδυνος για τα δάση που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετραΜικρότερος είναι σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για τα δάση που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως αυτά της μαύρης πεύκης και της ελάτης. Η κ. Τσιτσώνη δηλώνει, βέβαια, ότι στην πυρκαγιά του 2021 στην Εύβοια η φωτιά ανέβηκε πάνω από τα μεσογειακά οικοσυστήματα και έκαψε μαύρη πεύκη και ελάτη, είδη που δεν διαθέτουν μηχανισμούς επιβίωσης, συνεπώς μπορούν να επανέλθουν μόνο με αναδάσωση ή με τη διαδικασία των σπόρων σε κηλίδες του δάσους μαύρης πεύκης που δεν έχουν καεί. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι μπορεί οι πυρκαγιές στα συγκεκριμένα δάση να είναι σπανιότερες, ωστόσο πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και εκεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών.
Τι πρέπει να γίνει μετά την πυρκαγιάΣε ό,τι αφορά στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούνται ύστερα από μια πυρκαγιά, σχολιάζει ότι το πρώτο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων ως αναδασωτέων μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ακολουθούν ο καθαρισμός των καμένων εκτάσεων, αν είναι δυνατόν και μέσα στον πρώτο χειμώνα καθώς ως τότε έχουν απελευθερωθεί οι σπόροι στο έδαφος και μέσα σε έναν χρόνο το ξύλο διατηρείται και είναι αξιοποιήσιμο. Παράλληλα επιβάλλεται η εκπόνηση μελετών αποτροπής διάβρωσης και πλημμυρών, η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων (με κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα και ξύλινα φράγματα) και η διενέργεια μελετών αναδάσωσης για τα σημεία όπου αυτό απαιτείται.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αναγέννηση;Στο ερώτημα πόσος χρόνος χρειάζεται για την αναγέννηση ενός δασικού συστήματος, η κ. Τσιτσώνη απαντά ότι μέσα σε 10 με 15 χρόνια τα δέντρα πυκνώνουν και σχηματίζεται η εικόνα του δάσους, ενώ μετά τα 17 χρόνια ωριμάζουν οι κώνοι και στη συνέχεια το ίδιο το δάσος.
Όσο για τα πεύκα που συχνά «ενοχοποιούνται» για την εκδήλωση φωτιάς, σημειώνει: «τα πεύκα μπορούν να φυτρώσουν ακόμη και στην πέτρα. Είναι πιο ολιγαρκή και δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Η φύση ξέρει να επιλέγει το κατάλληλο είδος στην κατάλληλη θέση. Δεν φταίνε τα πεύκα που καίγονται».
Μοναδική λύση η πρόληψηΗ ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη. «Το ζητούμενο είναι να προλάβει κανείς την πυρκαγιά μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των δασών με πυροσβέστες, εθελοντές, παρατηρήτρια, drones, υδατοδεξαμενές σε πολύ κοντινά σημεία. Αν η φωτιά επεκταθεί, μετά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ακόμη και με αεροπλάνα» καταλήγει η κ. Τσιτσώνη.
Πηγή: ΑΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι Επίσκοπός σας, επειδή έπεσα σε σαρκικό αμάρτημα»
- Ογκολόγος Α. Αρδαβάνης για το νέο φάρμακο που «εξουδετερώνει» τον καρκίνο: Σε μια πενταετία θα «δείξει» τι καταφέρνει
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη βιομηχανία στο «στόχαστρο» Ινδού επιχειρηματία
- “Κλείδωσαν” οι αντίπαλοι ΑΕΚ και Ολυμπιακού – Τα αποτελέσματα του Champions League
- Θρίλερ στα Χανιά: Ταυτοποιήθηκε το διαμελισμένο πτώμα – Ανήκει σε 26χρονο
- Δολοφονία τουρίστριας στο Πήλιο: Τι υποστήριξε ο σύζυγος της στην κατάθεσή του - Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Το λαχανικό που ευθύνεται για τη δυσοσμία του ιδρώτα μας
- Στ. Τζουμάκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα λόγω έργων
- Θα πούμε το λάδι... λαδάκι: Θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ η τιμή του από τον Νοέμβρη - Έρχεται ντόμινο και για άλλα προϊόντα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους
- Την πρόκριση η Σερβέτ – Αντίπαλος του Ολυμπιακού η Γκενκ
- «Εδεσε» τον Λιβάι η ΑΕΚ
- Μωρό 14 μηνών πέθανε στο αυτοκίνητο – Το ξέχασε η γιαγιά του για οκτώ ώρες
- «Ο Τσίπρας δεν έπρεπε να παραιτηθεί», λέει ο Τζουμάκας
- «Ελεύθερη» από ξαπλώστες η μισή Σάντα Μαρία στην Πάρο
- «Προηγείται να σώσουμε τον κόσμο»: Συγκλονίζει ο πατέρας του εθελοντή που πέθανε στη Ρόδο
- Βραζιλία: Νέα αιματηρή αστυνομική έφοδος σε φαβέλες στο Ρίο – Τουλάχιστον 9 νεκροί
- Ρόδος: Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στις πυρόπληκτες περιοχές – Μέτρα στήριξης και απόδοση ευθυνών
- Συναγερμός στο Καπιτώλιο: Η αστυνομία ερευνά καταγγελία για ένοπλο σε κτίριο της Γερουσίας
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους
- Την πρόκριση η Σερβέτ – Αντίπαλος του Ολυμπιακού η Γκενκ
- «Εδεσε» τον Λιβάι η ΑΕΚ
- «Προηγείται να σώσουμε τον κόσμο»: Συγκλονίζει ο πατέρας του εθελοντή που πέθανε στη Ρόδο
- «Ο Τσίπρας δεν έπρεπε να παραιτηθεί», λέει ο Τζουμάκας
- Αυξάνεται η πείνα διεθνώς, ματαιώνονται οι στόχοι για εξάλειψή της
- Μωρό 14 μηνών πέθανε στο αυτοκίνητο – Το ξέχασε η γιαγιά του για οκτώ ώρες
- Ο αντίκτυπος ενός πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια
- Συναγερμός στο Καπιτώλιο: Η αστυνομία ερευνά καταγγελία για ένοπλο σε κτίριο της Γερουσίας
- «Ελεύθερη» από ξαπλώστες η μισή Σάντα Μαρία στην Πάρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκόρπισε χαμόγελα και άφησε υποσχέσεις η Εθνική μπάσκετ στη φιλική νίκη επί της Σλοβενίας του Ντόντσιτς - Εξαιρετικοί Γουόκαπ, Θανάσης, Παπανικολάου και Μήτογλου
- ΑΕΚ: Ανανέωσε με Λιβάι Γκαρσία έως το 2028
- US House amendment calls for examining option of setting up military bases on Greek islands
- Σάμος: Το Λιμενικό διέσωσε 19 μετανάστες ανοικτά του νησιού -Συνελήφθη και ο διακινητής [εικόνες]
- Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να χτίζει σχέσεις με τους πολίτες και όχι με τα συμφέροντα
- Mega: Ανανέωσε με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη
- Νέος Ελ Αραμπί στον Ολυμπιακό
- Εξαιρετική η Εθνική νίκησε 98-91 τη Σλοβενία του Ντόντσιτς στη Λιουμπλιάνα
- Τα σημεία «κλειδιά» στο πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο
- Λάρισα: Σε ΜΕΘ διασωληνωμένη 72χρονη θετική στον ιό του Δυτικού Νείλου