Πώς θα γίνονται οι πορείες - Τεστ οριοθέτησης των διαδηλώσεων

Καλημέρα σας. Είμαι από την ΕΛ.ΑΣ. κι έχω οριστεί ως "σύνδεσμος" μαζί σας για την ερχόμενη κινητοποίησή σας. Εχετε το δικαίωμα να κινηθείτε όπου θέλετε, όμως πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μαζί μας για την ασφάλεια των διαμαρτυρομένων και για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία της πόλης. Να μου υποδείξετε ποιος θα είναι εκπρόσωπός σας να έρχομαι σε επαφή μαζί του ώστε να διευθετηθούν τα περαιτέρω ζητήματα…». Αυτό είναι περίπου το περιεχόμενο των πρώτων τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιούν τουλάχιστον δέκα αξιωματικοί-«μεσολαβητές» της ΕΛ.ΑΣ. σε συνδικαλιστικά σωματεία για τη

χωροθέτηση και τον περιορισμό των κινητοποιήσεων.

Πλέον οι πρώτες δοκιμές για την εφαρμογή των νέων μέτρων οριοθέτησης των διαδηλώσεων έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται από την ΕΛ.ΑΣ. με «σχετικά θετικά αποτελέσματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη.

Με κύρια επιφύλαξη των επιτελών της Αστυνομίας, από τα πρώτα δείγματα γραφής, ότι «ίσως κομματικές οργανώσεις υποδείξουν σε ομάδες διαμαρτυρομένων πλήρη ανυπακοή στις υποδείξεις των αστυνομικών για να καταργηθεί στην πράξη ο νέος νόμος», όπως χαρακτηριστικά λένε. Επιπλέον ζητούμενο είναι τι θα συμβεί σε κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών αλλά κι ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που θεωρούνται «ειδικού χειρισμού». Και όλα αυτά με τον φόβο ενός θερμού φθινοπώρου λόγω της ύφεσης από τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

1.500 πορείες στο κέντρο

Κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονται περίπου 1.500 πορείες, ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφονται ετησίως περίπου 3.000-5.000 κινητοποιήσεις, όπου μόνο σε ποσοστό 3%-5% εξ αυτών υπάρχει συμμετοχή περισσοτέρων από 800-1.000 πολιτών. Προ μερικών μηνών (και ύστερα από τουλάχιστον 15 ημιτελείς παρόμοιες ενεργειες την τελευταία 20ετία), με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να χωροθετεί τις συγκεντρώσεις με συμμετοχή μικρού αριθμού πολιτών και θα ορίζεται υπεύθυνος των κινητοποιήσεων που θα έρχεται σε συνεννόηση με σύνδεσμο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να προσδιορίζεται ο τρόπος κίνησης των διαδηλωτών. Ο ίδιος εκπρόσωπος των διαδηλωτών θα έχει και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση επεισοδίων, καταστροφών σε καταστήματα κ.λπ. Κάτι όμως που δεν θα ισχύει ακόμη, εν αναμονή της τελικής ρύθμισης.

Με βάση λοιπόν το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί-«σύνδεσμοι» της ΕΛ.ΑΣ. (υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι από 30 σε όλη την Αττική, από τους οποίους 7-10 στις κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας όπου καταγράφονται οι περισσότερες κινητοποιήσεις), οι οποίοι έχουν ακολουθήσει σχετικό διήμερο σεμινάριο, αρχίζουν κι επικοινωνούν με τα συνδικαλιστικά σωματεία που οργανώνουν κινητοποιήσεις και δηλώνουν το «παρών» της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων της χώρας, μελών τουρκικών οργανώσεων κι ορισμένων άλλων ομάδων πολιτών με μικρή συμμετοχή κι όπου η δοκιμή ήταν απόλυτα επιτυχημένη, με κατανόηση και προσαρμογή στα ζητούμενα από την Αστυνομία. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με την Τροχαία για συγχρονισμό στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των δρόμων φέρεται ότι λειτούργησαν ικανοποιητικά.

Στην πιο σημαντική πορεία των τελευταίων ημερών - αυτή των εκπαιδευτικών στις 25 Αυγούστου, με συμμετοχή 300-400 ατόμων - αρχικά υπήρξε οριοθέτησή της με χρήση κώνων σήμανσης και με την ακολουθία μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ. Οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν σε συγκεκριμένες λωρίδες κυκλοφορίας και στο πεζοδρόμιο των Προπυλαίων. Ομως στη συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις στις υποδείξεις αστυνομικών. Κι έτσι η ομάδα των διαδηλωτών επεκτάθηκε σε όλο το πλάτος της οδού Σταδίου. Αρχικά υπήρξαν μερικές παραινέσεις και κάποιες μικροπροστριβές με τους υπεύθυνους αξιωματικούς, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω επέμβαση και διορθωτική κίνηση της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφευχθούν εντάσεις. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδουν αυτή τη διεύρυνση της πορείας σε πιθανή παρέμβαση μελών του ΠΑΜΕ. Οπως ανέφερε μιλώντας προς «ΤΑ ΝΕΑ» ο συνδικαλιστής, μέλος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομίσθιων Καθηγητών Αποστόλης Στεργιόπουλος, «από την πρώτη στιγμή εμείς, όπως και πολλά άλλα σωματεία, είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτόν τον νόμο για τον περιορισμό των κινητοποιήσεων. Κι εμείς στη συγκεκριμένη μαζική πορεία μας και με τις επιλογές μας δείξαμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα καταργηθεί στην πράξη».

Είκοσι κάμερες στα χέρια των MAT

Επιπλέον καινοτομία θεωρείται η απόκτηση και η χρήση από τα ΜΑΤ 20 καμερών (η κάθε διμοιρία θα έχει τη δική της κάμερα) υψηλής ευκρίνειας με «αντικραδασμικές» λαβές και έξι αναμεταδότες εικόνας στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό προκειμένου να καταγράφουν μια πλήρη εικόνα των κινήσεών τους και των τυχόν επεισοδίων με διαδηλωτές. Ακόμη έχει αποφασιστεί κάμερες πάνω στις στολές τους να έχουν και οι περίπου 30 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και οι 16 ομάδες (αποτελούνται από 12 άτομα, συνολικά 220 άτομα) της νέας μονάδας «Δράση» των μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα