Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας εμφανίζει το σοβαρό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο

Η μόλυνση με τον τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να θέσει υγιή παιδιά και εφήβους σε κίνδυνο εμφάνισης του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C), ενός σπάνιου αλλά εν δυνάμει θανατηφόρου συνδρόμου το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή σε πλήθος οργάνων και συστημάτων του οργανισμού όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, οι νεφροί και το γαστρεντερικό σύστημα.

 H διάγνωση του MIS-C είναι δύσκολη επειδή τα αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα που εκδηλώνονται εξαιτίας
του μοιάζουν με εκείνα της σοβαρής COVID-19. Την ίδια στιγμή ορισμένα χαρακτηριστικά του συνδρόμου προσομοιάζουν με εκείνα της νόσου Kawasaki η οποία μπορεί να εμφανιστεί επίσης στα παιδιά προκαλώντας φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Ο Στίβεν Χόρογουιτς, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson του Πανεπιστημίου Rutgers δημοσίευσε προσφάτως μελέτη στο «Journal of the American Medical Association» (JAMA) η οποία περιελάμβανε 1.116 παιδιά και νεαρούς ενηλίκους κάτω των 21 ετών που νοσηλεύθηκαν από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 2020 με συμπτώματα που παρέπεμπαν και στις τρεις αυτές διαταραχές. Ο ειδικός συνέκρινε τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών προκειμένου να προσδιορίσει πώς θα μπορούσε να γίνεται ακριβέστερη διάγνωση του συνδρόμου MIS-C. Με βάση τα ευρήματά του ο δρ Χόρογουιτς απαντά σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν εκατομμύρια γονείς ανά τον κόσμο.

1. Τι είναι το σύνδρομο MIS-C και γιατί είναι δύσκολη η διάγνωσή του;

Το σύνδρομο MIS-C μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2, ωστόσο τα συμπτώματά του συνήθως εκδηλώνονται δύο ως τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση. Αυτό που περιπλέκει τη διάγνωση είναι ότι τα συμπτώματα του ΜΙS-C μοιάζουν με εκείνα της νόσου Kawasaki η οποία αποτελεί την κύρια αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στα παιδιά. Παρότι τα συμπτώματα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια, οι πιθανές επιπλοκές και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να διαφέρουν. Ετσι είναι σημαντικό να γίνεται σωστή διάγνωση, ώστε να υπάρχει και καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση και παρακολούθηση ανάλογα με την περίπτωση.

2. Ποιες είναι οι ομοιότητες του MIS-C με τη σοβαρή COVID-19 και τη νόσο Kawasaki και ποιες οι διαφορές;

Σε γενικό πλαίσιο τα παιδιά με MIS-C τείνουν να εμφανίζουν βαρύτερη νόσο σε σύγκριση με εκείνα που πάσχουν από οξεία COVID-19 καθώς στο σύνδρομο MIS-C συμμετέχουν περισσότερα συστήματα του οργανισμού. Παρότι και τα παιδιά με οξεία COVID-19 μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα όπως συμβαίνει και με το σύνδρομο MIS-C, τα συμπτώματα αυτά συνδέονται άμεσα με τον ιό και εκδηλώνονται νωρίτερα. Το MIS-C φαίνεται ότι αποτελεί μια φλεγμονώδη απόκριση στη λοίμωξη με τον ιό, η οποία εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες αργότερα από τη στιγμή της μόλυνσης. Στη μελέτη του δρος Χόρογουιτς στο JAMA, το 80% των παιδιών τόσο με MIS-C όσο και με COVID-19 παρουσίαζαν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα, ωστόσο περισσότερα παιδιά με MIS-C εμφάνιζαν προβλήματα σε πολλαπλά όργανα – όπως καρδιολογικά προβλήματα, εξανθήματα και ερυθρότητα στα μάτια, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της νόσου Kawasaki.

Σε σύγκριση με τη σοβαρή COVID-19 και τη νόσο Kawasaki, το σύνδρομο MIS-C είναι πιθανότερο να «πλήξει» παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα καθώς και παιδιά ηλικίας έξι ως 12 ετών. Επίσης είναι πιο πιθανό παιδιά με MIS-C να εκδηλώνουν γαστρεντερικά προβλήματα σε σύγκριση με παιδιά με νόσο Kawasaki. Tόσο η νόσος Kawasaki όσο και το σύνδρομο MIS-C «χτυπούν» κυρίως τα αγόρια, αλλά η νόσος Kawasaki συνήθως εμφανίζεται σε μικρότερα παιδιά, ηλικίας δύο ως τριών ετών.

3. Πώς τα νέα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη θεραπεία του συνδρόμου;

Η νέα γνώση που αποκτούμε σχετικά με το σύνδρομο MIS-C ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία του. Για παράδειγμα, παρότι τόσο τα παιδιά με σοβαρή COVID-19 όσο και εκείνα με MIS-C μπορούν να ωφεληθούν από αντιφλεγμονώδεις θεραπείες όπως τα στεροειδή φάρμακα, συγκεκριμένα τα παιδιά με MIS-C μπορούν επιπλέον να έχουν καλύτερη έκβαση και με προσθήκη επιπλέον θεραπειών όπως η ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρίνης. Επιπλέον τα παιδιά με το σύνδρομο πρέπει να παρακολουθούνται από καρδιολόγο προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία, καρδιακές αρρυθμίες ή εμφάνιση στεφανιαίας αρτηριοπάθειας.

4. Τι πρέπει να γνωρίζουν τελικά οι γονείς;

Αν το παιδί τους που έχει διαγνωσθεί θετικό στον νέο κορoνϊό παρουσιάσει πληθώρα συμπτωμάτων όπως ο επίμονος πυρετός, το εξάνθημα, η υπερβολική κόπωση, επιβάλλεται η διάγνωση από ειδικό προκειμένου να αποκλειστεί η περίπτωση του MIS-C. Πάντως παρότι το σύνδρομο MIS-C είναι ένα σοβαρό σύνδρομο, τα περισσότερα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμφανίζουν έντονα καρδιολογικά συμπτώματα, συνήθως αναρρώνουν πλήρως μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα