Πώς θα βγούμε από τη εποπτεία

«Ασκήσεις ισορροπίας» στην οικονομία κάνει η κυβέρνηση εν μέσω των δύσκολων και αβέβαιων συνθηκών στο γεωπολιτικό μέτωπο. Οι διεθνείς προκλήσεις προδιαγράφουν ένα ακανθώδες μονοπάτι για το 2022 και σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση παλεύει να αποτινάξει την ετικέτα των Μνημονίων, με τη δρομολογούμενη έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι και ταυτόχρονα να κρατήσει ζωντανούς τους φετινούς στόχους στην οικονομική πολιτική, με το βλέμμα

στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το 2023.

Τα σημάδια προσώρας είναι καλά για την επίτευξη της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία. Το σήμα έδωσε εμμέσως πλην σαφώς η θετική 13η αξιολόγηση των Θεσμών και τα θετικά σχόλια του Eurogroup για την ελληνική οικονομία. Οι προβλέψεις επίσης αρκετών αναλυτών δίνουν ακόμα ισχυρή ανάπτυξη για τη νέα χρονιά και τις θετικές προοπτικές, κυρίως λόγω των επενδύσεων. Ελπιδοφόρα σημεία της εξίσωσης είναι και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στα 41 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει φουλάρει τις μηχανές και τρέχει ήδη σημαντικά έργα και επενδύσεις, οι οποίες πρόκειται να διατηρήσουν το ΑΕΠ σε υψηλά επίπεδα. Αισιόδοξη είναι η εικόνα και στο μέτωπο του τουρισμού καθώς αναμένονται σημαντικά έσοδα φέτος.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα θα γίνει τον επόμενο μήνα. Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Απρίλιο θα αρχίσει η επόμενη αξιολόγηση και αναμένεται να ξεκινήσει ένας τελικός γύρος διαβουλεύσεων για τον οδικό χάρτη της εξόδου τον Αύγουστο, αλλά και να καθοριστεί πότε θα καταβληθούν τα δύο πακέτα «δόσεων» που απομένουν, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση – πριν ξεσπάσει ο πόλεμος – έχει εκφράσει στην Κομισιόν την πρόθεσή της να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην υλοποίηση, έως τα μέσα του 2022, των υπόλοιπων δεσμεύσεων και επίσης ότι η οικονομία θα ακολουθεί μία συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Ευελιξία

Ο στόχος αυτός υπάρχει και θα αποτελέσει μία άκρως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα αν εν τέλει υιοθετηθεί η παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αυτό, γεγονός που αναμένεται να αξιολογηθεί και να αποφασιστεί τον Μάιο.

Στην κοινή τους δήλωση στο πρόσφατο Eurogroup σημείωσαν ότι «οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες», αφήνοντας έτσι τον χώρο στα κράτη-μέλη για στοχευμένα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των οικονομιών. Υπογράμμισαν ακόμη ότι «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται».

Η προηγούμενη, 13η έκθεση έδινε πιστοποίηση στην Ελλάδα για την πρόοδο σε μία σειρά από εκκρεμότητες, όπως την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, την απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος κ.λπ. Απομένουν ωστόσο ανοιχτά μέτωπα σε διάφορα πεδία, όπως την Υγεία και τη Δικαιοσύνη. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το αργότερο έως τις 21 Αυγούστου. Δηλαδή, τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή: ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα