Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η ήττα του Ερντογάν

Επισήμως η Αθήνα μπορεί να δηλώνει αναρμόδια να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, τα οποία και κατέγραψαν οδυνηρή ήττα για το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως είναι βέβαιο ότι άπαντες παρακολουθούν, αξιολογούν και συνεκτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αποδυνάμωση του AKP και του ίδιου του αρχηγού του στον νέο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας

και Τουρκίας, που κορυφώνεται τον Μάιο με την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα.

Παρότι η ανατροπή των συσχετισμών στην τουρκική επικράτεια, με τον θρίαμβο του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και τη γενικότερη ενίσχυση των ποσοστών που κατέγραψε το αντιπολιτευόμενο CHP σε μεγάλες πόλεις αλλά και σε προπύργια του AKP στην Ανατολική Τουρκία, έγινε αποδεκτή από τον Ερντογάν με ήπιες διατυπώσεις, επί ελληνικού εδάφους επικρατεί μια εύλογη αγωνία μήπως ο τούρκος πρόεδρος σκληρύνει τη ρητορική του και βάλει εμπόδια στα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε μια προσπάθεια να αλλάξει ατζέντα, εξάγοντας την εσωτερική κρίση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χάνει τις μεγάλες πόλεις», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές υπογραμμίζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει νωπή λαϊκή εντολή, με πολύ πρόσφατη νίκη στις προεδρικές εκλογές και με σημαντική διαφορά. «Η κυβέρνηση στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι η ίδια και να έχει τη γραμμή της», τονίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» και ο καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Θανάσης Πλατιάς.

Την αταλάντευτη στάση που θα έχει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία στα επόμενα προγραμματισμένα ραντεβού Απριλίου και Μαΐου, παρά τον «σεισμό» των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και την ιστορική ήττα του προέδρου Ερντογάν, επανεπιβεβαίωσε η κυβέρνηση χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια ακριβώς λογική, να επιδιώκουμε τον διάλογο, σταθεροί στις θέσεις μας, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, ο Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να σχολιάζει τα αποτελέσματα εκλογών σε μία άλλη χώρα. Από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επαναδιατυπώθηκε το σύνηθες, πως «από θέση αρχής δεν σχολιάζουν αποτελέσματα και εσωτερικές διαδικασίες άλλων κρατών», ενώ παράλληλα εκφράστηκε η δεδομένη βούληση για συνεργασία με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και συνέχιση των διαβουλεύσεων που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου.

Αξιοσημείωτη υποχώρηση

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αν και όντως για το CHP η νίκη ήταν σημαντική και, αντίστοιχα, η υποχώρηση του AKP αξιοσημείωτη, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ο Ιμάμογλου σε πιθανό διεκδικητή της κεντρικής εξουσίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές, για τα ελληνοτουρκικά δεν υπάρχει η αίσθηση, προσώρας, ότι αλλάζει κάτι. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ο πρόεδρος Ερντογάν και πριν δεν είχε την Κωνσταντινούπολη, την Αττάλεια, την Αγκυρα και τη Σμύρνη». Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα των τουρκικών δημοτικών εκλογών, ο καθηγητής Θανάσης Πλατιάς σημειώνει ότι δεν βλέπει να επηρεάζεται από αυτό ο ελληνοτουρκικός διάλογος: «Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία δεν μας επηρεάζει. Η τουρκική κυβέρνηση είναι η ίδια και έχει τη γραμμή της. Δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του ο Ερντογάν στα εξωτερικά ζητήματα».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος που θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την όποια όξυνση στο έως τώρα καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι ο ίδιος ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντάται στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 3 και 4 Απριλίου με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται το εν λόγω θέμα να τεθεί επί τάπητος και στην τακτική συνάντηση συνεργασίας που θα έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην Κύπρο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα