Πόσο προετοιμασμένη η Ευρώπη για την επικείμενη προσφυγική κρίση του Λιβάνου
Από τότε που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο έχει συσσωρευτεί ακόμα περισσότερη δυστυχία σε μια Μέση Ανατολή που έχει ήδη κατακλυστεί από ανθρωπιστική καταστροφή.
Εντός του Λιβάνου, από τις 23 Οκτωβρίου 2024, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και δεκάδες χιλιάδες προσπαθούν τώρα να διαφύγουν στο εξωτερικό.
Πολλοί θα πάρουν το δρόμο τους προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μεταναστευτική πίεση στην ΕΕ, όπως συνέβη και στην προσφυγική κρίση του 2015
Από την άποψη
Καθώς αυτές οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται, η Ευρώπη πρέπει να εξισορροπήσει τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες με τα μακροπρόθεσμα ζητήματα της επανεγκατάστασης και της ενσωμάτωσης των προσφύγων. Ωστόσο, το σημερινό πολιτικό τοπίο της ηπείρου παρουσιάζει πολύ δύσκολα εμπόδια για να συμβεί αυτό.
Λιβανέζοι πρόσφυγες που καταφεύγουν στη ΣυρίαΑφού η Αραβική Άνοιξη έφτασε στη Συρία το 2011, ο Λίβανος έγινε η πατρίδα περίπου 1,5 εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων. Σήμερα η κίνηση αυτή αντιστρέφεται, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου ωθεί τόσο τους Σύρους πρόσφυγες όσο και τους κατοίκους του Λιβάνου να περάσουν τα σύνορα προς τη Συρία.
Στις 21 Οκτωβρίου 2024, περίπου 425.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τον Λίβανο, περνώντας τα πλησιέστερα διαθέσιμα σύνορα προς τη Συρία. Επιπλέον, περίπου 16.700 κάτοικοι του Λιβάνου αναζήτησαν καταφύγιο στο Ιράκ.
Η σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, και πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες πηγαίνουν, προς το παρόν, όπου μπορούν. Ωστόσο, απεικονίζουν τον όγκο των αναγκαστικών εκτοπίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί θα πάρουν το δρόμο τους προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μεταναστευτική πίεση στην ΕΕ, όπως συνέβη και στην προσφυγική κρίση του 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη κυρίως μέσω των μεσογειακών οδών.
Φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν το περίμενε αυτό. Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ΕΕ ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση και να την αντιμετωπίσει στη ρίζα της. Είναι απίθανο η χρηματοδότηση αυτή να είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει την περιοχή ή να ανακόψει τη μαζική μετανάστευση.
Στο ευρύτερο πλαίσιο μιας εξαιρετικά ασταθούς Μέσης Ανατολής, αυτό θα προκαλέσει πίεση στην Ευρώπη. Καθώς η αστάθεια της περιοχής βαθαίνει, τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να αναμένουν ότι ένας επιπλέον αριθμός μεταναστών, και οι αιτήσεις τους για άσυλο, θα φτάσουν σε αυτά μέσω χωρών όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών διαδρομών.
Θα μπορούσε η ΕΕ να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής;Με καθαρά οικονομικούς όρους, χώρες όπως η Γερμανία έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατόν να απορροφήσουν τεράστιο αριθμό προσφύγων.
Το 2015 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, οι περισσότεροι από αυτούς Σύροι, έφτασαν στη Γερμανία και πολλοί από αυτούς συμβάλλουν τώρα στο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Οι Σύροι και οι οικογένειές τους έχουν επίσης συμβάλει στην τόνωση της γερμανικής εγχώριας κατανάλωσης και έχουν ενισχύσει έναν πληθυσμό που γερνάει, αποδεικνύοντας πώς η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει θετικό εργαλείο όταν διαχειρίζεται αποτελεσματικά.
Η άνοδος της ακροδεξιάςΩστόσο, το σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι διαφορετικό. Η αυξανόμενη υποστήριξη των αντιμεταναστευτικών κομμάτων έχει δημιουργήσει βαθύτερους κοινωνικούς διαχωρισμούς όσον αφορά την αποδοχή των προσφύγων.
Η κοινή γνώμη έχει μετατοπιστεί προς την κατεύθυνση της απαίτησης αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων και της μείωσης της υποδοχής μεταναστών.
Αυτή η συνεχιζόμενη τάση επιδεινώθηκε μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024, όταν τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν σημαντικό πολιτικό έδαφος.
Η αναποφάσιστη αντίδραση της ΕΕ στην κρίση αντικατοπτρίζεται στις αδύναμες πολιτικές της προσπάθειες, όπως η πρόσφατη δέσμευση για την επανεγκατάσταση 31.000 προσφύγων το 2024 και το 2025. Αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό – πάνω από 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι άνθρωποι περιμένουν επί του παρόντος την επανεγκατάστασή τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (ΜΕΝΑ).
Επομένως, το κατά πόσον η ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες από τον Λίβανο και άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Ενώ στα χαρτιά θα ήταν οικονομικά εφικτό – και αναμφίβολα επωφελές μακροπρόθεσμα – μια τέτοια κίνηση φαίνεται πολιτικά ανέφικτη. Αντιθέτως, η προσέγγιση της ΕΕ σε αυτή τη συνεχιζόμενη κρίση θα καθοριστεί από την ενότητά της (ή την έλλειψή της) σε μια κοινή πολιτική.
Πώς η ΕΕ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το ΜεταναστευτικόΑρκετά βασικά μέτρα πολιτικής μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαχειριστεί τη διαφαινόμενη μεταναστευτική κρίση.
Η επέκταση των νόμιμων μεταναστευτικών οδών – συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων επανεγκατάστασης, των ανθρωπιστικών θεωρήσεων και των ευέλικτων αδειών εργασίας για τους υπηκόους του Λιβάνου – είναι το κλειδί για την μείωση των μεταναστευτικών πιέσεων.
Επιπλέον, η βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες με την αύξηση της οικονομικής και υλικοτεχνικής βοήθειας προς τον Λίβανο και τους γείτονές του μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωπί: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος – Μάρτυρες ψάχνουν οι συγγενείς του
- Ενοχλημένος ο Χάρης Δούκας: Δέντρο έτρεχε στην Πατησίων με ταχύτητα και έπεσε σε νταλίκα – Φυσικά φταίει ο δήμαρχος
- Κώδωνας του κινδύνου για τον τόνο σε κονσέρβες στην Ευρώπη: Όσες ελέχθηκαν περιείχαν υδράργυρο
- O μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που κόντεψε να πάρει τη Χρυσή Μπάλα
- Κορινθία: Κάνουν ντους και τους πέφτουν σκουλήκια στο κεφάλι
- Κρήτη: Ιερέας κατηγορείται για τη δολοφονία 75χρονης που αγνοείτο για δύο χρόνια
- Γιασικεβίτσιους: «Επιστρέφουν ονόματα από το ΝΒΑ»
- Αντιγόνη Κουλουκάκου: Βάφτισε τον γιο της - Η πρώτη ανάρτηση και οι φωτογραφίες από τη συγκινητική στιγμή
- «Grand Hotel»: Συνταρακτικές εξελίξεις και απόψε – Όσα θα δούμε στο νέο επεισόδιο
- Έμειναν με το εισιτήριο στο χέρι: 50.000 άτομα που πήραν το «μαγικό χαρτάκι» για τους Oasis δεν θα μπορέσουν να τους δουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ
- Με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές – Γιατί η ενδεχόμενη νίκη Τραμπ τρομάζει την Ευρώπη
- «Έφυγε» από τη ζωή πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ
- Ολυμπιακός: Πέντε μήνες από την ημέρα που κατέκτησε το Conference League
- Πόσο προετοιμασμένη η Ευρώπη για την επικείμενη προσφυγική κρίση του Λιβάνου
- Νορβηγία: Τραμ εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε κατάστημα – Τέσσερις τραυματίες
- Μητσοτάκης: Είμαστε σε διαρκή πόλεμο με τη φοροδιαφυγή
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πόσο προετοιμασμένη η Ευρώπη για την επικείμενη προσφυγική κρίση του Λιβάνου
- Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ
- Ολυμπιακός: Πέντε μήνες από την ημέρα που κατέκτησε το Conference League
- Νορβηγία: Τραμ εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε κατάστημα – Τέσσερις τραυματίες
- Με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές – Γιατί η ενδεχόμενη νίκη Τραμπ τρομάζει την Ευρώπη
- «Έφυγε» από τη ζωή πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ
- Μητσοτάκης: Είμαστε σε διαρκή πόλεμο με τη φοροδιαφυγή
- Μάνδρα: Τρεις ένοχοι για τις φονικές πλημμύρες – Αθώοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ένοχοι για πλημμελήματα
- Αμαλιάδα: «Πήρε αγκαλιά το παιδί και το πέταξε κάτω» – Νέα μαρτυρία για την 24χρονη Ειρήνη
- Τόνος σε κονσέρβα – Φόβοι για «γενικευμένη μόλυνση» λόγω υδραργύρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προβολή ταινίας "CANARY BLACK" στα Options Cinemas
- Ν. Θωμαΐδης: «Τα ποτά μπόμπες σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο»
- Έργο σύγχρονης τέχνης σε σχολική αίθουσα: Θρανίο κρεμόταν από το ταβάνι
- Χ. Σταϊκούρας: Περιστατικά που βλάπτουν τον σιδηρόδρομο πρέπει να διερευνηθούν αρμοδίως, γιατί κανείς μας δεν είναι υπεράνω αξιολόγησης, ελέγχου και εφαρμογής του νόμου.
- Ο Μπετανκόρ γράφει… ιστορία στις Σέρρες
- Σοβαρά επεισόδια στο κυπριακό ντέρμπι ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωση
- Με όλα του τα “όπλα” στο Ηράκλειο ο Βόλος
- Το Ισραήλ έχει σκοπό την «εξάλειψη των Παλαιστινίων από τη γη τους διά της γενοκτονίας», λέει αμφιλεγόμενη ειδικός του ΟΗΕ
- Συγκλονιστική η μαρτυρία του 72χρονου που ξυλοκοπήθηκε από σκηνοθέτη – «Με βούτηξε, με πέταξε στο ντουβάρι, με έλεγε κ…γερο»
- Και νέες συλλήψεις οδηγών στη Λέσβο για οδήγηση χωρίς δίπλωμα