Πόσο θα μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος – Για ποιους και πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης - Αναλυτικά παραδείγματα

Μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την άμβλυνση των επιπτώσεων στα νοικοκυριά από τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις να κινούνται σε τρεις άξονες.

Ο ένας αφορά τον διπλασιασμό του ποσού της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο δεύτερος τη διεύρυνση των δικαιούχων του πετρελαίου θέρμανσης και ο τρίτος την αύξηση της επιδότησης.

Διπλασιασμό της επιδότησης στους

λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα για τις πρώτες καταναλώσεις 300 kWh το μήνα αλλά και ενίσχυση στα 24 ευρώ το μήνα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό το ύψος της επιδότησης στη Μεγαβατώρα ανέρχεται στα 60 ευρώ από 30 ευρώ, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα έχει έκπτωση το μήνα για κατανάλωση 300 kWh 18 ευρώ έναντι 9 ευρώ το μήνα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προβλέψει η επιδότηση για τον μήνα Σεπτέμβριο να είναι στο ύψος των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή η έκπτωση θα είναι στα 9 ευρώ το μήνα. Για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση θα είναι στα 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι 18 ευρώ κάθε μήνα από τους τρεις προαναφερόμενους.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό θα προχωρήσει για τους πελάτες της σε επιπλέον εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από τις 300 έως τις 600 kWh. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι ζήτησε ανάλογη εμπορική πολιτική και από τους ιδιώτες παρόχους με πολλούς εξ αυτών να ανταποκρίνονται.

Μεγαλύτερη επιδότηση από την πολιτεία θα λάβουν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ. Το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και συνεπώς η έκπτωση στον μηνιαίο λογαριασμό θα ανέλθει στα 24 ευρώ.

Αλλαγές επί του επιδόματος θέρμανσης 2021-2022

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης συμπληρώνουν τη μεταρρύθμιση που έγινε το προηγούμενο έτος, όταν περιλάβαμε στο κοινωνικό αυτό μέτρο πρόσθετα καύσιμα (φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα) και μετρήσαμε, με βάση μια εξαιρετική μελέτη της ΕΜΥ, τις θερμαντικές ανάγκες σε κάθε οικισμό και γειτονιά της Ελλάδας, ώστε η βοήθεια αυτή να δίνεται με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Με τη βοήθεια και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επίδομα, φέτος ειδικά, διευρύνεται τόσο στο ύψος όσο και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, ώστε να καλύψει πολύ μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα:

Αύξηση ύψους επιδότησης

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:

Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

– Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

– Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

– Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

– Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

– Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρ

Keywords
Τυχαία Θέματα