Πότε πρωτάναψαν φωτάκια σε χριστουγεννιάτικο δέντρο και τι σηματοδοτούν

Δεν υπάρχει κάποιος στις μέρες μας που να μπορεί να φανταστεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο χωρίς τα λαμπιόνια του ή αν προτιμάτε τα φωτάκια του. Πότε όμως άρχισε ο στολισμός με λαμπάκια και τι σηματοδοτεί η παρουσία του φωτός στο  χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Tο φως στο δέντρο συμβολίζει την άνοιξη επί του σκότους του χειμώνα αλλά και την ψυχική ανάταση που έφερε ο Χριστός με την γέννησή του στις ζωές των ανθρώπων.

Διανύοντας μια πορεία πολλών αιώνων, τα χριστουγεννιάτικα

φώτα ως εορταστική διακόσμηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ξεκίνησαν τη διαδρομή τους υπό τη μορφή των κεριών για να φτάσουν στο σήμερα ως χρωματιστά led λαμπάκια.

Όλα μοιάζουν να ξεκίνησαν κάποια Χριστούγεννα από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τη Γερμανία όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν κεριά στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους για να τα φωτίσουν. Στην αρχή απλώς τα κολλούσαν με υγρό κερί πάνω στις άκρες των κλαδιών, αργότερα οι επιδέξιοι τεχνίτες άρχισαν να δημιουργούν ειδικά κηροπήγια τα οποία εφάρμοζαν προσεκτικά στα κλαδιά.

Οι τεχνίτες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορα μέταλλα για την δημιουργία των ειδικών κηροπήγιων για τα Χριστούγεννα που γυάλιζαν όμορφα πάνω στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Έτσι κυκλοφόρησαν κηροπήγια σε διάφορα σχήματα, με περίτεχνα σχέδια. Πιθανότατα γι' αυτό το λόγο συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε διακόσμηση με μεταλλικά λαμπερά χρώματα στα δέντρα μας.

Με το πέρασμα των χρόνων τη θέση των κεριών πήραν λάμπες που έπαιρναν μέσα κερί ή μεταλλικά φανάρια με μικρά φυτίλια που κρεμόντουσαν από τα κλαδιά σαν στολίδια.

Η εξέλιξη των χριστουγεννιάτικων φώτων μέσα στο χρόνο, γινόταν πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Σαφέστατα τα αναμμένα κεριά πάνω στα κλαδιά των δέντρων δεν ήταν ότι πιο ασφαλές, αλλά είχαν αγαπηθεί από τον κόσμο που συνήθιζε να τα ανάβει το βράδυ των Χριστουγέννων.

Το έθιμο διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε ένα με τα Χριστούγεννα και άρχισε να μπαίνει σε όλα τα σπιτικά.

Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που χρησιμοποίησαν ηλεκτρισμό, δημιουργήθηκαν από τον Έντουαρντ Τζόνσον που εργαζόταν στην εταιρία του γνωστού σε όλους μας, εφευρέτη του ηλεκτρικού λαμπτήρα, Τόμας Έντισον. Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια όμως, δεν δημιουργήθηκαν ως προϊόν της ηλεκτρικής εταιρίας, δημιουργήθηκαν για να διακοσμήσουν το ίδιο το σπίτι του δημιουργού τους που φαίνεται πως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Ο Τζόνσον εξελίσσοντας μια ιδέα του Έντισον έπλεξε σε μια σειρά σύρμα 80 χρωματιστά λαμπιόνια στις αποχρώσεις του λευκού του κόκκινου και του μπλε και η επιλογή έγινε λόγω των χρωμάτων που υπάρχουν στην αμερικάνικη σημαία.

Το φωτισμένο με τα φωτάκια δένδρο του Τζόνσον ήταν πράγματι κάτι επαναστατικό και φυσικά πανέμορφο στη Νέα Υόρκη του 1882. Κάτι που κανείς δεν φανταζόταν μέχρι τότε. Μόλις το ηλεκτρικό ρεύμα εξαπλώθηκε στα αρχοντικά του Μανχάταν, οι κάτοικοι ήθελαν να στολίσουν το δένδρο τους με τα φωτάκια.

Όμως έπρεπε να είναι κάθε λαμπτήρας καλωδιωμένος ξεχωριστά, λίγοι δε είχαν την γνώση και τον χρόνο να το κάνουν.
Έτσι οι κάτοικοι του Μανχάταν προσελάμβαναν ηλεκτρολόγους πληρώνοντας πολλά χρήματα, για να εγκαταστήσουν τα φώτα και να είναι σε ετοιμότητα στην περίπτωση που ένας λαμπτήρας καιγόταν ή έσπαζε.

Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Λευκό Οίκο, ηλεκτροδοτήθηκε το 1894 όταν οι κόρες του προέδρου Στίβεν Γκρόβερ Κλίβελαντ ενθουσιάστηκαν από την ιδέα του «στολισμένου με μικρούς ηλεκτρικούς χρωματιστούς λαμπτήρες, Χριστουγεννιάτικου δένδρου».

Όμως για τους περισσότερους κατοίκους τα κεριά εξακολουθούσαν να στολίζουν το γιορτινό δένδρο, λόγω του κόστους και της περιορισμένης διαθεσιμότητας του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό άρχισε να αλλάζει στην αρχή του 20ού αιώνα, όταν η General Electric Company άρχισε να παράγει και να πουλά ηλεκτρικά φωτάκια Χριστουγέννων που δεν απαιτούσαν τις υπηρεσίες ενός ηλεκτρολόγου.

...και η πρώτη διαφήμιση

«Κανένας κίνδυνος από τα φωτάκια στα Χριστουγεννιάτικα δένδρα, όταν χρησιμοποιούνται οι μικροσκοπικοί λαμπτήρες του Εντισον» έλεγε η πετυχημένη διαφήμιση, δίπλα στην εικόνα ενός δένδρου με αναμμένα κεριά που καιγόταν.
Το 1903 η General Electric άρχισε να πουλά τις πρώτες γιρλάντες με φωτάκια. 

Ορισμένα καταστήματα τις πρόσφεραν προς ενοικίαση, εκτός από την πώληση.

Μέχρι το 1940 το ηλεκτρικό ήταν πλέον γεγονός σε όλη την Αμερική και οι «φωτεινές γιρλάντες» γρήγορα αντικατέστησαν τα κεριά. Γι’ αυτό λοιπόν ο Τζόνσον, ονομάστηκε «ο πατέρας των ηλεκτρικών φώτων στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο».

Σήμερα σε όλη τη γη τα μικροσκοπικά αυτά φωτάκια στολίζουν τους δρόμους, τις πλατείες, τα σπίτια μας, τον κήπο, τα μπαλκόνια και τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα μας, δίνοντας αυτή την μαγική γιορταστική όψη που λατρεύουμε μικροί και μεγάλοι.

Με στοιχεία από το sansimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα