ΠΟΥ – Μια νέα μετάλλαξη θα μας γυρίσει πάλι στην αρχή

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουιμινάθαν, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, σημειώνοντας ότι έχουμε διανύσει το 60% της διαδρομής χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες από εδώ και πέρα. Όπως ανέφερε «θα ήταν πρόωρο να λεχθεί ότι η πανδημία θα τελειώσει σύντομα, καθώς υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άγνωστα σημεία, που πρέπει να ερευνηθούν, κυρίως η απροσδόκητη εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού».

Ο λόγος που μια νέα

μετάλλαξη μπορεί να μας γυρίσει μήνες πίσω είναι η μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά εμβολιασμού στον πλανήτη. Υπάρχουν χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους και χώρες που πλήρως ανοσοποιημένο είναι μόλις το 4% του πληθυσμού, όπως στην Αφρική.

«Όσο περισσότερο ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δόσεις για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού παγκοσμίως», ανέφερε και κάλεσε τις πλούσιες χώρες να αποφύγουν την εκτεταμένη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων και αντ΄ αυτού να διασφαλίσουν ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, απέχοντας από έναν «εθνικισμό εμβολιασμού, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

«Ανήθικη» η αναμνηστική δόση

Χαρακτήρισε τις εκστρατείες ενισχυτικών εμβολιασμών για ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό, ως «ανήθικες» καθώς κατά την άποψή της «δεν βοηθούν στην πρόληψη των θανάτων, ούτε βοηθούν να βγούμε από την πανδημία».

Όσον αφορά στο ερώτημα, αν ενισχυτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν να είναι ακόμη και αντιπαραγωγικοί, η Σούμια Σουιμινάθαν, απάντησε με την φράση του επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης της Covid19 Δρ. Μάικ Ράιαν, ο οποίος στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων είχε πει για την αναμνηστική δόση, πως «είναι σαν να δίνεις σωσίβια σε εκείνους τους ανθρώπους που φοράνε ήδη ένα, ενώ πνίγεις άλλους».

Οι χώρες που χορηγούν ενισχυτικές δόσεις δεν κάνουν χάρη στον εαυτό τους

Συνέχισε λέγοντας πως οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται μεταξύ μη εμβολιασμένων ανθρώπων ακόμη και σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και η εστίαση θα πρέπει να είναι ακριβώς σε αυτούς αλλά και στις χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σημείωσε όμως πως οι χώρες που χρησιμοποιούν τώρα ενισχυτικές δόσεις «δεν κάνουν χάρη στον εαυτό τους». «Εάν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν ξανά από την αρχή, προειδοποίησε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να δούμε την πρόσβαση στα εμβόλια ως παγκόσμιο πρόβλημα, όχι ως πρόβλημα που κάθε χώρα μπορεί να λύσει μόνη της».

Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια πιο έντονος στις ανεπτυγμένες χώρες

Μιλώντας για τον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια που είναι ιδιαίτερα έντονος ακόμη και στην εύπορη Ελβετία, τόνισε πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σκεπτικισμός είναι ιδιαίτερα έντονος σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και καλά μορφωμένο πληθυσμό. «Μελέτες έχουν δείξει ότι ο σκεπτικισμός για τον εμβολιασμό είναι χαμηλότερος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εάν επικρατήσει η απροθυμία εμβολιασμού, πρέπει να κατανοήσουμε τα αίτια. Οι ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου και τον τύπο ή την ασφάλεια μπορούν να απαντηθούν σχετικά εύκολα. Πολλοί σκεπτικιστές μπορούν να πειστούν. Ταυτόχρονα, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν αλλάζουν γνώμη. Πρέπει να ζήσουμε με αυτό».

Καταπολέμηση παραπληροφόρησης

Εκείνο πάντως που πρέπει να καταπολεμηθεί σθεναρά, όπως ανέφερε, «είναι οι θεωρίες συνωμοσίας, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, όπου και πρέπει να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός εμβολιασμού παγκοσμίως».

Keywords
Τυχαία Θέματα