ΠΟΥ: Είναι πολύ νωρίς για χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη

Ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε προειδοποίησε σήμερα ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κοροναϊού στην περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, γεγονός που ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών και κατά συνέπεια είναι “πολύ νωρίς για χαλάρωση” των περιοριστικών μέτρων.

Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, θα πάρει χρόνο ο εμβολιασμός”, επισήμανε ο Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου. “Έχουμε πάρει σκληρά μαθήματα: το να ανοίγουμε και να κλείνουμε και να ξανανοίγουμε είναι κακή στρατηγική” στην προσπάθεια

να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19, εξήγησε ο ίδιος.

“Ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ υψηλός, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας και ασκώντας πίεση στις υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ χωρίς για να χαλαρώσουμε”, τόνισε ο Κλούγκε.

Η μείωση του δείκτη θετικότητας απαιτεί συνεχή προσπάθεια

“Η μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας απαιτεί μια συνεχή, συνεπή προσπάθεια. Να θυμάστε ότι λίγο πάνω από το 3% του πληθυσμού στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί πως έχει μολυνθεί από Covid-19. Περιοχές που επλήγησαν σκληρά, ενδέχεται να πληγούν ξανά”, υπογράμμισε.

Ο Κλούγκε δήλωσε ότι συνολικά 35 χώρες στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού, με 25 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.

“Τα εμβόλια αυτά έχουν επιδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που ελπίζαμε ότι θα έχουν (…) Αυτό το μνημειώδες έργο θα απαλύνει την πίεση στα συστήματα υγείας μας και αναμφίβολα θα σώσει ζωές”, σχολίασε.

Ο Κλούγκε εκτίμησε εξάλλου ότι ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας και οι παραλλαγές του κοροναϊού που εμφανίζονται καθιστούν πιο άμεση την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα, όμως πρόσθεσε ότι η παραγωγή των εμβολίων και η διανομή τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στα προσδοκώμενα επίπεδα.

Να συνεργαστούν κυβερνήσεις και παρασκευαστές για τις παραδόσεις εμβολίων

Όταν ρωτήθηκε για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech στις 27 χώρες της ΕΕ, ο Κλούγκε απάντησε ότι κυβερνήσεις και παρασκευαστές θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα “προβλήματα που προκύπτουν” στη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.

“Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων (…) (Όμως) δεν αμφιβάλλουμε ότι οι παρασκευαστές εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καλύψουν τα κενά και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούμε τώρα θα καλυφθούν από επιπλέον παραγωγή στο μέλλον”, πρόσθεσε.

“Αυτό το παράδοξο, όπου κοινωνίες αισθάνονται ότι πλησιάζει το τέλος με το εμβόλιο ενώ παράλληλα καλούνται να τηρήσουν περιοριστικά μέτρα ενόψει μιας νέας απειλής, προκαλεί ένταση, άγχος, κούραση και σύγχυση. Είναι απολύτως κατανοητό υπ’ αυτές τις συνθήκες”, κατέληξε ο Κλούγκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα