ΠΟΥ: Η γρίπη προκαλεί 60.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη - Οχι πανικός για τον κορωνοϊό

Στην προσπάθεια του να μην πανικοβληθεί ο κόσμος με την εξάπλωση του κορωναϊού εκτός Κίνας να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι οι η εποχική γρίπη προκαλεί 60.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.

«Δεν ξεχνάμε ότι έχουμε 60.000 νεκρούς της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ απαιτεί ένα εμβόλιο», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. Σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος,  το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορωνοϊό είναι περίπου

2% και τώρα 1% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Προτροπή για εμβολιασμό για την εποχική γρίπη

«Συνεπώς θα ήθελα να προτρέψω τους πολίτες να εμβολιάζονται», πρόσθεσε επικρίνοντας το «εμβολιοσκεπτικιστικό κίνημα» που εκδηλώθηκε στην Ευρώπη.

«’Εχουμε πολύ ισχυρά εργαλεία: χρησιμοποιείστε τα ισχυρά αυτά εργαλεία για να προστατέψετε την υγεία σας», επέμεινε.

Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη κρίνεται απαραίτητος και ας μην καταπολεμά τον κορωνοϊό, γιατί όπως εξηγούν οι ειδικοί προστατεύει τον οργανισμό από την εποχική γρίππη εξασφαλίζοντας σε όποιον το έχει κάνει ότι δεν θα νοσήσει ταυτόχρονα και από τις δύο ασθένειες, κάτι που θα ήταν πολύ επιβαρυντικό για την υγεία του.

Ηλικιωμένοι όλα τα θύματα του κορωνοϊού στην Ιταλία

Σε δηλώσεις του από το ιταλικό υπουργείο Υγείας, μετά μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην επιδημία του κορωνοϊού, ο Χανς Κλούγκε σημείωσε ότι τα θύματα που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία ήταν όλα ηλικιωμένα, άνω των 65 ετών, με χαμηλή ανοσία, άνθρωποι που συνεπώς είναι επίσης «ευάλωτοι απέναντι στην εποχική γρίπη».

Ένας 12ος θάνατος εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ιταλία όπου ο απολογισμός στο εξής είναι 374 κρούσματα του Covid-13 και 12 νεκροί, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Δεν έσβησε η ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ΠΟΥ αποφεύγει να μιλήσει για πανδημία, παρά τη ταχεία εξάπλωση του ιού και εκτός Κίνας ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παραδέχθηκε ότι η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», σπεύδοντας να προσθέσει ωστόσο ότι «ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία».

«Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε σχόλια του σε διπλωμάτες στη Γενεύη.

Δήλωσε επίσης ότι η αποστολή του ΠΟΥ στο Ιράν -που αρχικά αναμενόταν να μεταβεί στη χώρα χθες- θα ταξιδέψει το σαββατοκύριακο.

80.988 κρούσματα σε 33 χώρες

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε σε 80.988 σε 33 χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού για το ξέσπασμα του Covid-19, δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη κατά την οποία σημείωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορωνοϊό είναι περίπου 2% και τώρα 1% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

«Να έχετε υπόψιν ότι τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Η συνεργασία αντίδρασης στον νέο κορωνοϊό θα αυξηθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλες οι περιοχές της Ιταλίας είναι εξίσου προετοιμασμένες μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Κλούγκε σημείωσε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό.

Keywords
Τυχαία Θέματα