Πού ήταν ο Μητσοτάκης

Να πω τη μαύρη αλήθεια, θα ήθελα, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, να έβλεπα χθες στη Βουλή, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο, να παρίσταται στη συζήτηση επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών. Και θα ήθελα επίσης να μιλούσε για το τι συνέβη. Να μιλήσει με παρρησία, θάρρος και ενσυναίσθηση για τις ευθύνες που υπάρχουν, και να παραδέχεται με ευθυκρισία, ειλικρίνεια, και σοβαρότητα τις ευθύνες και της δικής του κυβέρνησης.

Να δηλώσει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές, ότι δεν προτίθεται γιατί δεν έχει λόγο να το κάνει, να συμβάλει στη συγκάλυψη του εγκλήματος. Να πει μια κουβέντα του είδους «οι ευθύνες θα αναζητηθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι». Και στο τέλος, απαντώντας στις καταγγελτικές ομιλίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης, να δηλώσει, πάντα με παρρησία, ότι «καταθέτω σήμερα πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει όχι μόνο τις δικές μας πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα, αλλά συνολικά τις ευθύνες για το σκάνδαλο με τους ελληνικούς σιδηροδρόμους».

Εγώ αυτόν τον Κυριάκο ήθελα να δω, και δεν τον είδα χθες στη Βουλή. Προτίμησε την τελετή παραλαβής των τριών νέων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Μια χαμένη ευκαιρία

Μια τελετή η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, με την ίδια σύνθεση προσκεκλημένων και το ίδιο τελετουργικό, σήμερα, αύριο ή την προσεχή εβδομάδα. Ετσι κι αλλιώς η ένταξη των ελικοπτέρων στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν εξαρτάται από μια τελετή παραλαβής, έναν αγιασμό και δυο ομιλίες. Μπορούσε λοιπόν αυτή η τελετή να πραγματοποιηθεί σε μια άλλη ημερομηνία. Δεν χάθηκαν οι μέρες. Οι ευκαιρίες χάνονται. Και χθες ο Κυριάκος έχασε μία. Σημαντική. Που εκτός όλων των άλλων, θα τον διαφοροποιούσε εντελώς κι από τον Τσίπρα. Ο οποίος – τα θυμάστε – είχε πεισματικά αποφύγει να παραστεί στη Βουλή, όχι μόνο για το έγκλημα στο Μάτι, αλλά ούτε και για τις πλημμύρες στη Μάνδρα που είχαν κοστίσει 25 θανάτους. Δεν δέχθηκε να πάει ποτέ στη Μάνδρα, και στο Μάτι πραγματοποίησε μια στημένη για τις κάμερες επίσκεψη 10 λεπτών, λίγο πριν φύγει κρουαζιέρα με το σκάφος της Παναγοπούλου, να ξεσκάσει ο άνθρωπος.

Θα είχε μέτρο σύγκρισης στην κοινωνία ο Κυριάκος αν παρίστατο χθες στη Βουλή. Και λόγο να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκμεταλλεύεται τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη, και το μόνο που ζητούν είναι να υπάρξει μια δικαίωση, μέσα από μια δίκαιη δίκη με την παραπομπή όλων των υπευθύνων, φυσικών και ηθικών, αυτουργών στο έγκλημα.

Την απεμπόλησε αυτή την ευκαιρία, και μαζί σπατάλησε, χωρίς κανένα λόγο, άλλο ένα κομμάτι από το πολιτικό του κεφάλαιο.

Αναρωτήθηκα χθες, αναρωτιέμαι και σήμερα, αν και δεν περιμένω απάντηση: τι διάολο έχει πάθει και δεν βλέπει καθαρά; Τι σύννεφο έχει επικαθίσει στο μυαλό του και τον εμποδίζει να «διαβάζει» σωστά τα πράγματα;

Τα «τρολ» του Μαξίμου

Και κάτι ακόμη συναφές με τα προηγούμενα, αλλά τόσο ενδεικτικό της… ομίχλης που έχει καλύψει τα πάντα στο Μέγαρο Μαξίμου: δεν ξέρω ποιος «χειρίζεται» σήμερα τα social της ΝουΔου (ένα έργο το οποίο χειριζόταν με επιτυχία ο ανιψιός Γρηγόρης, το πάλαι). Αν όμως έχει εκείνος, ο Κυριάκος εννοώ, μια έστω αφ’ υψηλού εποπτεία στο τι παίζεται αυτόν τον καιρό στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και ειδικά στο Χ, το πρώην Twitter, ας δώσει μια εντολή να «μαζευτούν» τα σιτιζόμενα από το κόμμα «τρολ» ειδικά όσον αφορά την κυρία Καρυστιανού. Ανεξάρτητα από το τι εικόνα αρχίζει να σχηματίζει η κοινωνία για τη συγκεκριμένη γυναίκα και το πώς τη χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν παύει να είναι η μητέρα ενός αδικοχαμένου κοριτσιού, η οποία το μόνο που επιδιώκει είναι να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα. Αν έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της άλλες επιδιώξεις, ας αφεθεί η κοινωνία να το αντιληφθεί μόνη της. Δεν χρειάζεται τη συνδρομή των γαλάζιων «τρολ». Επιτέλους δεν καταλαβαίνουν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι όσο της επιτίθενται τα «τρολ» του κόμματος, αυτομάτως δημιουργείται ανάχωμα από το κύμα συμπάθειας που προκαλείται στο πρόσωπό της;

Αλφα-βήτα στην πολιτική επικοινωνία είναι αυτά, κι απορώ πώς δεν έχει παρέμβει ακόμη ο κύριος Σταν (Γκρίνμπεργκ) να υποδείξει το λάθος.

Σύγκρουση στα άκρα

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, της «θολούρας» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, νομίζω ότι εντάσσεται και η ανοησία που κυκλοφορεί περί της συμπερίληψης του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξέρω ποιανού ιδέα ήταν, και αν όντως την εξετάζει σοβαρά ο πρόεδρος Κυριάκος, αλλά μάλλον πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα.

Κυρίως για το ποιο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Να την «πούμε» στους Γερμανούς, που στηρίζουν τον Ράμα, και την πολιτική του απέναντι στη μειονότητα; Να δείξουμε στην Αλβανία ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να παρακαμφθεί το δικαστικό σύστημα της χώρας; Να ξεφτιλίσουμε τον Ράμα, στην ίδια του τη χώρα; Να πείσει ο Κυριάκος τους «εθνικόφρονες» δεξιούς στην Ελλάδα ότι είναι ένας από αυτούς, και κακώς τον θεωρούν «πασόκο»;

Τι ακριβώς λοιπόν θέλουν να κάνουν όσοι προσπαθούν να τον πείσουν ότι είναι κίνηση «υψηλού συμβολισμού» να τεθεί στο ψηφοδέλτιο ο Μπελέρης; Απορία το έχω.

Τέλος, φαντάζομαι ότι δεν του περνάει κανενός από το μυαλό ότι ο Ράμα θα αφήσει ποτέ ελεύθερο τον Μπελέρη γιατί εξελέγη ευρωβουλευτής, ε;

Διότι ο Μπελέρης θα εκλεγεί, και μάλιστα πρώτος. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού. Οπότε τι θα γίνει; Θα οδηγηθεί η σύγκρουση με την Αλβανία στα άκρα για τον φυλακισμένο ευρωβουλευτή μας; Τέλεια.

Καλά θα πάει κι αυτό, το διαισθάνομαι…

Τεχνητή νοημοσύνη

Πρόσκληση για εκδήλωση υψηλού επιπέδου έλαβα χθες, και εννοείται πως θα παραστώ. Την οργανώνει το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Σημίτης και το θέμα της είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας – η τεχνητή νοημοσύνη, και τι πρέπει να κάνουμε μαζί της. Τίτλος της εκδήλωσης «Τεχνητή νοημοσύνη και αρχεία: μια σχέση συμπληρωματικότητας ή αντιπαλότητας», και πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα στο υπέροχο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, στην Πλατεία Κοτζιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρόκειται να μιλήσουν σε αυτή μερικοί εξπέρ στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως ο γνωστός καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, τον ξέρετε, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο ΜΙΤ, ο κ. Τίμος Σελλής, επιστημονικός διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης», η κυρία Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κύριος Βασίλειος Μάγκλαρης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και μία εκπρόσωπος της πολιτικής, η Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου και πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υποθέτω θα παραστεί ο πρόεδρος Σημίτης, και εννοείται… όσοι πιστοί, προσέλθετε. Βάλτε το από τώρα στο ημερολόγιό σας…

Keywords
Τυχαία Θέματα