ΠΟΥ: Ηθικά και επιστημονικά προβληματική η ανοσία της αγέλης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει πως είναι αδιανόητο να αφήσουν οι χώρες τη νόσο Covid-19 να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κοινωνία, προκειμένου ο πληθυσμός να πετύχει, όπως ορισμένοι υπαινίσσονται, συλλογική ανοσία.

«Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας, η συλλογική ανοσία δεν χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας και πόσο μάλιστα στην περίπτωση μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που

παραχώρησε.

"Never in the history of public health has herd immunity been used as a strategy for responding to an outbreak, let alone a pandemic. It is scientifically and ethically problematic"-@DrTedros #COVID19

World Health Organization (WHO) (@WHO) October 12, 2020

«Το να αφήσεις να κυκλοφορεί ελεύθερα ένας επικίνδυνος ιός, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, είναι απλά αντίθετο στην ηθική. Δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε.

"Allowing a dangerous virus that we don’t fully understand to run free is simply unethical. It’s not an option"-@DrTedros #COVID19 https://t.co/FSmrMOvUJb

World Health Organization (WHO) (@WHO) October 12, 2020

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες 4 ημέρες

Η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, από τη στιγμή που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, έχουν καταγραφεί συνολικά 37,4 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι τη Δευτέρα ενώ έχουν αναφερθεί 307.403 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

«Βλέπουμε τώρα αύξηση στον αριθμό των αναφερθέντων κρουσμάτων COVID-19, ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική. Κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες ημέρες υπήρξε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες είναι επιρρεπείς στο να προσβληθούν από τον ιό. Οι έρευνες για τον οροεπιπολασμό καταδεικνύουν πως στην πλειονότητα των χωρών, λιγότερο του 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί», εξήγησε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με την ανοσία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την Covid-19, τονίζοντας πως ορισμένοι άνθρωποι προσβλήθηκαν εκ νέου.

"There have also been some examples of people infected with #COVID19 being infected for a second time"-@DrTedros https://t.co/eWiJtXOKK5

World Health Organization (WHO) (@WHO) October 12, 2020

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση τις πρώτες εβδομάδες, όμως δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η απόκριση είναι ισχυρή ή διαρκής, ούτε εάν διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο», σημείωσε.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι η ιδέα της συλλογικής ανοσίας χρησιμοποιείται στις εκστρατείες εμβολιασμού και υπενθύμισε ότι για την ευλογιά χρειάζεται το 95% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ώστε το 5% να μείνει προστατευμένο. Για την πολιομυελίτιδα αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 80%.

Keywords
Τυχαία Θέματα