Πρεμιέρα με συγκρούσεις στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Με το «καλημέρα σας» ξεκίνησαν οι εντάσεις στη χθεσινή πρεμιέρα της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν από τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης που έθεσαν ζήτημα συνταγματικότητας εντός της Επιτροπής, παρά τις ενστάσεις του προεδρεύοντος Χρήστου Κέλλα ότι για αυτό μπορεί να αποφανθεί μονάχα η Ολομέλεια. Σε ανάλογο ύφος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, καταλογίζοντας «φεστιβάλ υποκρισίας» και «ιδεοληπτικό

οριτζιναλισμό» στα κόμματα που διαφωνούν και υποστηρίζοντας ότι «όποιος λέει ότι δεν έχουμε ιδιωτική πρακτικά Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λέει ψέματα. Το έχουμε ήδη. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το Ελντοράντο».

Το κλίμα βέβαια ήρθε… κι έδεσε όταν έλαβε τον λόγο ο Παύλος Πολάκης. Που έστρεψε τα πυρά του εναντίον της πρώην ηγεσίας του υπουργείου, της Νίκης Κεραμέως δηλαδή, κατηγορώντας την ούτε λίγο ούτε πολύ ότι με διάφορες πολιτικές της συνειδητά «έσπρωξε» πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια. Στις 8 του Μάρτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θυμίζω. Το τι έχουμε να ακούσουμε ως τότε το αφήνω στη φαντασία σας.

Εργατικό δυναμικό και από την Αρμενία

Πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν η χθεσινή για τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, που βρέθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που επικεντρώθηκε στην τωρινή κατάσταση στον Καύκασο, στην Ουκρανία, στην ενέργεια και, φυσικά, στη διμερή συνεργασία. Ενώ ένα από τα βασικά θέματα ήταν και η συμφωνία για την εργασιακή κινητικότητα, δηλαδή για τη νόμιμη εισαγωγή στην Ελλάδα μετακλητών εργαζομένων από την Αρμενία, στα πρότυπα των συμφωνιών που έχει ήδη συνάψει η κυβέρνηση με την Ινδία, το Μπανγκλαντές και άλλες χώρες. Είχαν ήδη προσυμφωνήσει, όπως έμαθα, από τον περασμένο Ιανουάριο ο Δημήτρης Καιρίδης με τον αρμένιο ομόλογό του.

Κομματικά έξοδα επιμόρφωσης

Φίλος της στήλης μού επεσήμανε ότι εκδόθηκε το ΦΕΚ για τη φετινή κρατική επιχορήγηση που θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα, όχι για εκλογές και άμεσα λειτουργικά έξοδα, αλλά «για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς». Γεγονός που μου θύμισε πως, ναι, τα κόμματα προβλέπεται από τον νόμο να λαμβάνουν «ετήσια οικονομική ενίσχυση από το κράτος για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους». Που πρέπει μάλιστα να ελέγχεται αν αυτή χρησιμοποιείται για τον σκοπό που δόθηκε (να ένα ενδιαφέρον ερώτημα, το αν γίνεται όντως αυτός ο έλεγχος). Για να ικανοποιήσω εν μέρει την περιέργειά μου, πάντως, έψαξα και είδα ότι το συνολικό ποσό είναι 11,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,4 εκατ. θα λάβει η ΝΔ, 2,1 εκατ. ο ΣΥΡΙΖΑ, 1,5 εκατ. το ΠΑΣΟΚ και 1 εκατ. το ΚΚΕ.

Μνημόσυνο για τον τέως στο Λονδίνο

Μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο πραγματοποιήθηκε χθες από τη βρετανική βασιλική οικογένεια στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, παρουσία της βασίλισσας Καμίλα, μιας κι ο βασιλιάς Κάρολος υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο και απέχει από δημόσιες εμφανίσεις. Ενώ παρόντες ήταν, επίσης, ο ανιψιός του Κωνσταντίνου, βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, και η βασίλισσα Λετίθια με τη βασιλομήτορα Σοφία, που στάθηκαν στο πλάι του Παύλου Γλύξμπουργκ, της Αννας Μαρίας και των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς τους.

Η τελετή ήταν, άλλωστε, λιτή και σε στενό κύκλο, με λίγους έλληνες καλεσμένους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν επιχειρηματίες, ο Ισίδωρος Κούβελος και η ευρωβουλευτής και βαφτισιμιά του τέως Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Οι τελετές μνήμης δεν τελείωσαν όμως εκεί καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί και το ορθόδοξο μνημόσυνο στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα