Πρίγκιπας Σαλμάν : Θα είχα τελειώσει «με μια σφαίρα» τον Κασόγκι

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούνται αξιωματούχους — νυν και πρώην — που κάνουν λόγο για εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τις οποίες ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε εκστομίσει αυτή την απειλή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Τούρκι Αλ Νταχίλ.

Η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, που περνούν από κόσκινο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα μηνύματα κειμένου που έκανε ή έστειλε ο πρίγκιπας τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Στη συγκεκριμένη συνδιάλεξη, ο πρίγκιπας είχε

πει πως εάν ο Τζαμάλ Κασόγκι δεν επέστρεφε στη Σαουδική Αραβία οικειοθελώς, τότε αυτό έπρεπε να γίνει δια της βίας και ότι αν δεν έφερνε αποτέλεσμα τίποτε, ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποχρεούται να ενημερώσει ως σήμερα, το αργότερο, το αμερικανικό Κογκρέσο για το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τον φόνο του Κασόγκι.

Η υποχρέωση της αμερικανικής προεδρίας

Ομάδα αμερικανών γερουσιαστών, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ενεργοποίησαν επί τούτου τις διατάξεις νόμου που υποχρεώνει τον ένοικο του Λευκού Οίκου να ενημερώσει μέσα σε 120 ημέρες ποιους ξένους υπηκόους θεωρεί υπεύθυνους για τη δολοφονία.

Ερωτηθείς για αυτή την υποχρέωση της αμερικανικής προεδρίας, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο απλώς υπενθύμισε την Πέμπτη πως η Ουάσιγκτον ήδη επέβαλε κυρώσεις από τα μέσα του Νοεμβρίου σε 17 Σαουδάραβες. «Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σήμερα», περιορίστηκε να πει.

Τη 2α Οκτωβρίου 2018, ο Κασόγκι — δημοσιογράφος με πηγές στο παλάτι, άλλοτε σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας, που είχε μετατραπεί σε επικριτή αρκετών αποφάσεων του Ριάντ τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόταν κυρίως με την εφημερίδα The Washington Post και ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ — δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από σαουδάραβες πράκτορες, που μετέβησαν στην Τουρκία για τον σκοπό αυτό.

Ο φόνος του βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε σοβαρή διπλωματική κρίση και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, που αμερικανοί αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί χαρακτηρίζουν ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας. Το παλάτι απεναντίας επιρρίπτει την ευθύνη για τον φόνο του Κασόγκι σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα