Πριν το Πάσχα αναμένονται τα εγκαίνια του τεμένους στον Βοτανικό

Πριν το Πάσχα είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του τεμένους στον Βοτανικό, καθώς το έργο θα έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο έως τις 10 Απριλίου.

Παρόλο που στην κυβέρνηση επιθυμούν να κλείσει το συντομότερο το θέμα αυτό, εξετάζουν και διαφορετικές εισηγήσεις προκειμένου να μειωθούν κατά το δυνατό οι αντιδράσεις που είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν.

Π.χ. έχει προταθεί να μεταφερθούν τα εγκαίνια για μετά το Πάσχα,

ή ακόμα και να γίνει αγιασμός του κτιρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, η γραμμή που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι η γνωστή: Τα κυβερνητικά στελέχη θα σπεύσουν να τις αποδώσουν σε ακροδεξιά στοιχεία, χρυσαυγίτες, κλπ, παραβλέποντας το γεγονός ότι μεταξύ όσων αντιδρούν στη λειτουργία του τεμένους είναι και πολλοί κάτοικοι οι οποίοι φοβούνται ότι η περιοχή θα υποβαθμιστεί ή ακόμα θα γίνει πόλος εγκληματικότητας.

Γεγονός πάντως είναι πως έχει ήδη αργήσει να λειτουργήσει νόμιμο τζαμί στην Αθήνα, ενώ η κατάσταση με τα παράνομα τζαμιά είναι οριακή. Στην πρωτεύουσα λειτουργούν παράνομα 74 τζαμιά, στην Κρήτη 4, στη Θεσσαλονίκη 2, ενώ παράνομα τεμένη υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια ακόμα και της ίδιας της χώρας.

Στην Αθήνα μάλιστα κατοικούν 250.000 μουσουλμάνοι που αναγκάζονται να προσφεύγουν σε παράνομα τζαμιά, που ουδείς ελέγχει από πού χρηματοδοτούνται και τι ρόλο παίζουν οι ιμάμηδες που λειτουργούν σε αυτά. Άλλωστε, είναι γνωστές οι αναφορές που έχει συντάξει στο παρελθόν η ΕΥΠ όπου γινόταν λόγος για ριζοσπαστικοίηση των μουσουλμάνων που τα επισκέπτονται μέσω κυρηγμάτων μίσους από ιμάμηδες.

Μετά τη λειτουργία του τεμένους στον Βοτανικό θα ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον των παράνομων τζαμιών, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν.

Το τέμενος θα διοικείται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από δυο εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, δυο εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων και δυο εκπροσώπους των μουσουλμανικών οργανώσεων της Αθήνας. Επικεφαλής είναι ο προϊστάμενος της διεύθυνσης θρησκευτικής διοίκησης του υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνος Πιτταδάκης. Το Προεδρικό Διάταγμα, μάλιστα, που μετατρέπει σε Οργανισμό την Διοικούσα Επιτροπή έχει εγκριθεί από το ΣτΕ και βρίσκεται στο τελικό στάδιο των υπογραφών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας να κατασκευαστεί μιναρές στο τέμενος του Βοτανικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα