Πρόγραμμα «3η e-λικία»: Ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων για «μαθητές» 60-80 ετών στην Καβάλα και τη Φλώρινα

Γηράσκουν αεί διδασκόμενοι οι 1.433 «μαθητές» ηλικίας από 60 έως και 80 ετών των Δήμων Καβάλας και Φλώρινας που κάθισαν στα θρανία για να χρησιμοποιούν εύκολα και άνετα μόνοι τους τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Την πρωτιά φαίνεται όμως να την είχαν οι γυναίκες καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Δήμο Καβάλας οι άνδρες που παρακολουθούν τα μαθήματα είναι 377 και οι γυναίκες φθάνουν τις 596, ενώ στο Δήμο Φλώρινας οι άνδρες μαθητές ανέρχονται σε 152 και οι γυναίκες καταγράφουν διπλάσιο αριθμό συμμετοχών, καθώς φθάνουν τις 308.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα «3η e-λικία», στο πλαίσιο

του οποίου πραγματοποιήθηκαν 1.500 συναντήσεις σε άτομα των 60+ ετών. Η εκπαίδευση θα απευθύνεται από το Νοέμβριο και σε δημότες της ίδιας ηλικιακής ομάδας στους Δήμους Αθηναίων, Ιωαννίνων, Θερμαϊκού και Κορυδαλλού. Τα μαθήματα υλοποιούνται μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων (https://nationaldigitalacademy.gov.gr/), η οποία μέχρι σήμερα φιλοξενεί και παρέχει δωρεάν 300 μαθήματα τα οποία εμπλουτίζει συνεχώς ενώ επιχειρεί να αναπτύξει και το δικό της εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε την πρωτοβουλία «3η e-λικία», που έχει ως στόχο την ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων, μέσα από τη λειτουργία ομάδων ψηφιακής υποστήριξης.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων για όλους τους πολίτες αποτελεί το νέο μεγάλο διακύβευμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στους δημότες 60+ ετών οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι (1.291) και στην πλειονότητά τους είναι απόφοιτοι δημοτικού (567).

«Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία «3η e-λικία» του υπουργείου ως ΕΔΥΤΕ με σχετικά χαμηλές προσδοκίες και επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα και κυρίως ως προς τους φόβους και το ενδιαφέρον των ανθρώπων ηλικίας 65+» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακών Ικανοτήτων ΕΔΥΤΕ, Ευγενία Λόκανα.

«Είναι εκπληκτική η εμπειρία που αποκομίσαμε και τα συναισθήματα που νιώσαμε όλοι οι άνθρωποι που συμμετείχαμε σε όλη τη διάρκεια και τις φάσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος. Είναι εκπληκτική η ανταπόκριση, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα των δήμων που συμμετείχαν μέσω των αντιδημάρχων και των υπηρεσιών τους. Κυρίως όμως οφείλουμε να εξάρουμε τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι ψηφιακοί βοηθοί-εκπαιδευτές που σήκωσαν το βάρος μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας και λειτούργησαν με υπευθυνότητα, υπομονή, πάθος και αγάπη για τους ανθρώπους» σημειώνει και καταλήγει λέγοντας ότι «η αξιοποίηση όλης αυτής της εμπειρίας πιστεύουμε ότι ανοίγει το δρόμο για μια καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη τη χώρα που συνεχώς θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται με βάση τις ανάγκες που θα αλλάζουν συνεχώς».

Το πρόγραμμα «3η e-λικία»

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχεδίασε και υλοποιεί την πρωτοβουλία «3η e-λικία» σε συνεργασία με τους δήμους, μέσω της υπογραφής Προγραμματικών Συμβάσεων. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε τρεις φάσεις:

Α) Η πρώτη πιλοτική λειτουργία της δράσης ξεκίνησε σε συνεργασία με τους Δήμους Καβάλας και Φλώρινας την 1η Ιουνίου, έχει διάρκεια έξι μήνες και ολοκληρώνεται τέλος Νοεμβρίου.
Ο σκοπός του προγράμματος είναι υποστηρικτικός και στηρίζεται στην εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη των ηλικιωμένων που παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους, τους ψηφιακούς βοηθούς, ενώ παράλληλα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοτελώς τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Μέχρι σήμερα στους δύο Δήμους Καβάλας και Φλώρινας έχουν ολοκληρωθεί 1.500 εξατομικευμένες συναντήσεις-συνεδρίες, όπου το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν είναι περίπου διπλάσιο από τους άνδρες.

Β) Η επόμενη πιλοτική εφαρμογή, αναφερόμενη ως «Λειτουργία Ψηφιακών Γωνιών για την ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων», είναι υβριδικής μορφής και περιλαμβάνει α) την εξατομικευμένη υποστήριξη των ηλικιωμένων β) και την εκπαίδευση – μάθηση μέσα από την ομάδα και τη συλλογική διάδραση με την καθοδήγηση-υποστήριξη των ψηφιακών εκπαιδευτών-βοηθών. Η δράση αυτή θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, Νοέμβριο, στους Δήμους Αθηναίων, Ιωαννίνων, Θερμαϊκού και Κορυδαλλού με αντίστοιχες προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις Λέσχες Φιλίας, ΚΑΠΗ ή σε επιλεγμένους χώρους από τους δήμους. Η εξατομικευμένη υποστήριξη από τον ειδικά εκπαιδευμένο ψηφιακό βοηθό- εκπαιδευτή στοχεύει στην άρση του φόβου, των επιφυλάξεων και της ανασφάλειας που νιώθουν οι ηλικιωμένοι και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης. Η εκπαίδευση που ακολουθεί στοχεύει στη μάθηση με την ανταλλαγή απόψεων μέσα από τις ομαδικές συνεδρίες και την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, ώστε ο κάθε επιμορφούμενος να μπορεί να νιώθει ασφαλής για να χρησιμοποιεί μόνος του τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Γ) Η τρίτη φάση περιλαμβάνει αφενός μεν την επέκταση με μεγαλύτερη διάρκεια του προγράμματος στους δήμους όπου έχει ήδη εφαρμοστεί και αφετέρου την εξάπλωση της δράσης και σε περισσότερους δήμους μετά το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται καθημερινά από πολλούς δήμους.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα