Προσφυγικό : Νέο «χαστούκι» από την ΕΕ στην Ελλάδα
Νέο χαστούκι αναφορικά με το προσφυγικό δέχτηκε η Ελλάδα. Αυτή τη φορά από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο βάζει στο στόχαστρό τους τις χρονοβόρες διαδικασίες στην εξέταση του ασύλου, την αποτυχημένη επιχείρηση μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και της ελλείψεις προσωπικού αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού σε Ελλάδα και Ιταλία.
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, «τα προγράμματα
Επιπλέον, «παρά την αύξηση των ικανοτήτων διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου στις δύο χώρες, οι διαδικασίες παραμένουν εξαιρετικά χρονοβόρες και εξακολουθούν να εμφανίζουν σημεία συμφόρησης, ενώ τα ποσοστά επιστροφής παράτυπων μεταναστών παραμένουν χαμηλά και η διαδικασία της επιστροφής προβληματική σε ολόκληρη την ΕΕ».
«Παρότι ανταποκρινόταν στις ανάγκες, η διαχείριση της μετανάστευσης από πλευράς της ΕΕ στην Ελλάδα και την Ιταλία δεν έχει αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της» σημειώνει ο Λέο Μπρινκάτ, μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για την έκθεση και συμπληρώνει πως «είναι καιρός να εντατικοποιηθεί η δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων».
Οι μετεγκαταστάσειςΣυγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει ότι έναντι 160.000 μεταναστών που ήταν η αρχική τιμή-στόχος, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν νομικά να μετεγκαταστήσουν 98.256. Εντούτοις, τελικώς η μετεγκατάσταση αφορούσε μόλις 34.705 (21.999 από την Ελλάδα και 12.706 από την Ιταλία).
Όπως λοιπόν εκτιμούν οι εκλεκτές, οι χαμηλές επιδόσεις των προγραμμάτων μετεγκατάστασης οφείλονται κυρίως στο πολύ μικρό ποσοστό των δυνάμει επιλέξιμων για μετεγκατάσταση μεταναστών, καθώς οι Αρχές αμφότερων των χωρών αρχικώς αδυνατούσαν να εντοπίσουν το σύνολο των δυνητικών υποψήφιων και να τους προσανατολίσουν επιτυχώς προς την κατεύθυνση της αίτησης μετεγκατάστασης. Από τη στιγμή που οι μετανάστες εντάσσονταν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οι προσπάθειες τελεσφορούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, οι ελεγκτές εντόπισαν σειρά επιχειρησιακών αδυναμιών στη διαδικασία μετεγκατάστασης.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η έκθεση οι διαδικασίες καταγραφής και λήψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών βελτιώθηκαν σημαντικά, ωστόσο η κατάσταση στα ελληνικά hotspots παραμένει «ιδιαίτερα κρίσιμη», ιδίως όσον αφορά τη δυναμικότητά τους και την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης συνέχισαν, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «να μαστίζονται από την έλλειψη εθνικών εμπειρογνωμόνων, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) είχε διαθέσει περισσότερο προσωπικό από το αναγκαίο στα ιταλικά hotspots, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν άδεια ή σχεδόν άδεια».
Η ΕλλάδαΌσον αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι «η αυξημένη ικανότητα διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου εξακολουθούσε να μην επαρκεί για την εκκαθάριση του αυξανόμενου όγκου των εκκρεμών υποθέσεων».
Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 είχε «σημαντικό αντίκτυπο στις αφίξεις».
Εντούτοις, υπογραμμίζεται, «ο ακρογωνιαίος λίθος της, η ταχεία διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου στα σύνορα δεν διεξάγεται με την απαιτούμενη ταχύτητα».
Όπως εξηγείται, το 2018 χρειάζονταν κατά μέσο όρο 215 ημέρες από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονταν κυρίως σε προβλήματα όπως η έλλειψη ιατρών για τη διενέργεια των αξιολογήσεων ευαλωτότητας στα ελληνικά νησιά. Όσον αφορά την ταχύρρυθμη και την τακτική διαδικασία, η κατάσταση ήταν ακόμη πιο προβληματική, καθώς οι ημερομηνίες των συνεντεύξεων ορίζονται σε τέτοιο βάθος χρόνου που φθάνουν το 2021 και το 2023 αντίστοιχα. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός απορριπτικών πρωτοβάθμιων αποφάσεων μετακινείται στο στάδιο των προσφυγών, όπου εκκρεμεί ήδη μεγάλος όγκος υποθέσεων.
Τέλος, σύμφωνα με το ΕΕΣ σε αμφότερες τις χώρες, αλλά και συνολικά στην ΕΕ, ο αριθμός των μεταναστών που πράγματι επιστρέφονται είναι σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό των αποφάσεων επιστροφής που εκδίδονται.
Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως «στη μεγάλη διάρκεια των διαδικασιών ασύλου, στην απουσία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης της επιστροφής, στην απουσία αμοιβαίας αναγνώρισης και την έλλειψη συστηματικής καταγραφής των αποφάσεων επιστροφής, στην ανεπαρκή χωρητικότητα των κέντρων κράτησης, την προβληματική συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών ή στο γεγονός ότι οι μετανάστες απλώς διαφεύγουν μόλις εκδοθεί η οικεία απόφαση επιστροφής».
Οι ελεγκτές διατύπωσαν σειρά συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους δύο οργανισμούς, οι οποίες αποσκοπούν στην αξιοποίηση των αντληθέντων διδαγμάτων ως βάση για την ανάπτυξη τυχόν μελλοντικών μηχανισμών εθελοντικής μετεγκατάστασης, στην ενίσχυση της διαχείρισης της στήριξης έκτακτης ανάγκης, των συστημάτων ασύλου και των διαδικασιών επιστροφής και στην ενίσχυση της υποστήριξης των διαδικασιών ασύλου από την EASO και στην προσαρμογή της στήριξης της διαδικασίας επιστροφής και της τοποθέτησης εμπειρογνωμόνων από τον Frontex στις εκάστοτε συνθήκες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποια ήταν η γνώμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον Αλέξη Τσίπρα
- Tηλεοπτική Βόμβα: Στο Mega η Μενεγάκη και στη θέση της η Μελέτη;
- Συγκλονίζει ο Τσαλίκης: Όταν η σύζυγος του έπεσε σε κώμα και ο θάνατος του κουνιάδου του (βίντεο)
- Κακοκαιρία Βικτώρια: «Χιονισμένο τοπίο» η Κέρκυρα με τη θάλασσα στους δρόμους
- Άση Μπήλιου: Προσοχή στην Πανσέληνο στον Ταύρο!
- Τι δώρο έκανε στον εαυτό της η Έλλη Στάη μετά τον τερματισμό στον Μαραθώνιο; [pic]
- Πού έχουν τα λεφτά τους οι Ελληνες – Πόσες είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό
- TOP 10 - Tα 10 πιο Θανατηφόρα Ζώα για τον Άνθρωπο - Τα Καλύτερα Top10
- Δεν μπορούσε να μεγαλώσει το πρόωρο μωρό της και τη λύση έδωσε μια νοσοκόμα (vid)
- Ολυμπιακός : Και πάλι παρών στο Transferroom
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- The Devil Next Door : Ντοκιμαντέρ για τον διαβόητο Ναζί, Ιβάν τον Τρομερό
- Προσφυγικό : Νέο «χαστούκι» από την ΕΕ στην Ελλάδα
- Ολυμπιάδα Ρομποτικής : Δεύτερη στον κόσμο η ελληνική αποστολή
- Αλίσια Κις: Τι είπε για τα βαμμένα νύχια του γιου της
- Φοιτήτριες δημιούργησαν βακτήριο που τρέφεται με πλαστικά
- Τσιάρας για το νέο Ποινικό Κώδικα : Θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες
- The Doodle Boy: Διακοσμητής από... κούνια
- EuroLeague : Υποψήφιος για την κορυφαία ομάδα της 10ετίας ο Νικ Καλάθης
- Βαφές: Πώς θα επιλέξετε το χρώμα που σας ταιριάζει περισσότερο
- Κέρκυρα : Απεγκλωβίστηκε από τη χαράδρα ο 41χρονος
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Προσφυγικό : Νέο «χαστούκι» από την ΕΕ στην Ελλάδα
- The Devil Next Door : Ντοκιμαντέρ για τον διαβόητο Ναζί, Ιβάν τον Τρομερό
- Τσιάρας για το νέο Ποινικό Κώδικα : Θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες
- Αλίσια Κις: Τι είπε για τα βαμμένα νύχια του γιου της
- Ολυμπιάδα Ρομποτικής : Δεύτερη στον κόσμο η ελληνική αποστολή
- Κέρκυρα : Απεγκλωβίστηκε από τη χαράδρα ο 41χρονος
- The Doodle Boy: Διακοσμητής από... κούνια
- EuroLeague : Υποψήφιος για την κορυφαία ομάδα της 10ετίας ο Νικ Καλάθης
- Μειώθηκαν οι ροές προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου τον Οκτώβριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωδικός : Καμία ανοχή στην ανομία
- Υπόθεση Novartis: Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η εξέταση του Κ. Φρουζή
- «Ελλάδα 2021»: Η Γιάννα Αγγελοπούλου συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη
- Η Φλορίντα Πετρουτσέλι έγκυος για δεύτερη φορά
- Ξέρετε πόσα κουταλάκια ζάχαρη τρώτε την ημέρα; Πού κρύβονται τα σάκχαρα
- Έρευνα: Πόσο στενή σχέση έχουμε με τους νονούς και τις νονές μας;
- Κομισιόν: «Πρωτοφανής η οικονομική βοήθεια» στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό
- Έκαναν πίσω στη διάταξη για την βλασφημία - Πλημμέλημα η διατάραξη κοινής ησυχίας
- Εύοσμος: Προσπάθησε να αρπάξει με τη βία αλυσίδες από το λαιμό δύο γυναικών