Προσφυγικό: Κοινό αίτημα Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας

«Χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα αναζητήσει σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο υποστηρικτές για την ποσόστωση στην κατανομή όσων προσφύγων και μεταναστών διασώζονται στη Μεσόγειο», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Oι δισταγμοί των άλλων». Σε συνάντηση στη Μάλτα τον περασμένο μήνα οι υπ. Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας συμφώνησαν

κατ΄ αρχήν να δέχονται στο έδαφός τους το 25% όσων διασώζονται στηΜεσόγειο. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ωστόσο δεν αναμένουν στο Λουξεμβούργο να δεσμευτούν περισσότερες από μια χούφτα χώρες για συγκεκριμένα ποσοστά προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια στιγμή Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία επιδιώκουν μια λύση που να βοηθά όλες τις χώρες-μέλη που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Οι τρεις χώρες αναμένεται να καταθέσουν το μεσημέρι στο συμβούλιο των υπ. Εσωτερικών έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι «ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των προσφυγικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο, δεν δίνεται βάρος σε αυτήν τη μεταναστευτική οδό». Στο κοινό έγγραφο Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια ζητούν να αναζητηθεί ένας κοινός μηχανισμός κατανομής για όλες τις προσφυγικές οδούς στη Μεσόγειο και να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι πιθανότητες για μια συμφωνία σήμερα στο Λουξεμβούργο είναι ωστόσο περιορισμένες. Παρατηρητές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ωστόσο ότι παρόλα αυτά ο διάλογος για το προσφυγικό δεν ήταν εδώ και καιρό τόσο εποικοδομητικός όσο τις τελευταίες εβδομάδες».

«H τρίτη εισβολή» της Τουρκίας στη Συρία

«Με την τρίτη εισβολή στη Συρία η τουρκική ηγεσία έχει δύο στόχους», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Πρώτον, επιδιώκει να επιλύσει την προσφυγική κρίση στο εσωτερικό της μετοικίζοντας περίπου 2 εκ. σύρους πρόσφυγες στο «διάδρομο ασφαλείας» που σκοπεύει να δημιουργήσει στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα ανησυχεί για νέες προσφυγικές ροές από μια πιθανή κατάληψη της Ιντλίμπ και θέλει να δράσει έγκαιρα. Δεύτερον, σχεδιάζει να εξαρθρώσει τις κουρδικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία που θεωρεί μέρος του PKK.

Oι κίνδυνοι της εισβολής είναι μεγάλοι», συνεχίζει η εφημερίδα. «Οι Κούρδοι θα ζητήσουν βοήθεια από τη Δαμασκό και έτσι οι δυνάμεις μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη Συρία και τους συμμάχους της. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού και η Ουάσιγκτον θα χάσει και το τελευταίο χαρτί για ένα ρόλο σε όσα διαδραματίζονται στη Συρία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την εισβολή είναι ωστόσο η επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους, μιας και οι Κούρδοι αναμένεται να αφήσουν στη τύχη τους τα κρατητήρια με μαχητές και υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης για να επικεντρωθούν στην τουρκική απειλή. Το λυπηρό είναι ότι η Τουρκία αναζωπυρώνει τον πόλεμο σε μια χρονική στιγμή που διαφαίνονταν μια πολιτική επίλυση της διένεξης στη Συρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα