Προσφυγικό: Στρατιωτική εμπλοκή αποφάσισε η κυβέρνηση

Την ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και την πιο ενεργό συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε η κυβέρνηση σε δύο ευρείες συσκέψεις, χθες και προχθές, για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, καθώς τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στα νησιά γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν δύο συσκέψεις. Η πρώτη έγινε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή

των υπουργών Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Αμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας. Ακολούθησε χθες ακόμη μία, στο «Πεντάγωνο», με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος.

Την κρισιμότητα του ζητήματος φανερώνει άλλωστε και η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει διπλό τετ α τετ στη Νέα Υόρκη για το Μεταναστευτικό με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, το πολλά υποσχόμενο… όπλο του Λιμενικού Σώματος, το Ζέπελιν που «σηκώθηκε» στον αέρα της Σάμου στα τέλη Ιουλίου, φάνηκε πως δεν ήταν ικανό να προειδοποιεί τις Αρχές και να ανακόψει -στο μέτρο του δυνατού- τις προσφυγικές ροές.

Κι ενώ όλοι πίστευαν πως η πιλοτική αυτή εφαρμογή των 28 ημερών θα ήταν απλά η αρχή και πως η ολοήμερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και των αφίξεων στο νησί της Σάμου θα συνεχιζόταν ως μια σημαντική βοήθεια στον περιορισμό των αθρόων αφίξεων, το ζέπελιν κατέβηκε περίπου στο τέλος Αυγούστου.

Διαβάστε στο ρεπορτάζ των Μάνου Χαραλαμπάκη, Εύης Σαλτού ακόμη:

- Τι θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες;

- Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών;

- Τι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση να «κατέβει» το Ζέπελιν;

- Πόσοι είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν

Keywords
Τυχαία Θέματα