Προσωπεία

Γιαχία Σινουάρ Εξαφανισμένος ο ηγέτης της Χαμάς

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ δεν είχε επαφή με κανέναν εκτός της οργάνωσής του για μεγάλο χρονικό διάστημα, τροφοδοτώντας τις φήμες για το αν βρίσκεται εν ζωή. Μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Νότιο Ισραήλ ο Σινουάρ κρυβόταν στις σήραγγες της Γάζας για να αποφύγει την ισραηλινή καταδίωξη. Επί σχεδόν ένδεκα μήνες διατηρούσε επικοινωνία με στελέχη της Χαμάς έξω από το κρησφύγετό του και εμμέσως με χώρες που μεσολαβούσαν στις ούτως ή άλλως δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τους ομήρους. Τώρα, μυστήριο

παραμένει αν του έχει συμβεί κάτι ή έχει κατ’ επιλογήν διακόψει την επαφή για να μειώσει τις πιθανότητες να στοχοποιηθεί, κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν γενετικό έλεγχο σε σορούς θυμάτων από τη Γάζα, προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία που μπορεί να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν τις υποψίες.

Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά Νόμιζε πως θα πεθάνει στη φυλακή

«Ημουν πεπεισμένος ότι θα πέθαινα στη φυλακή», λέει ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο ρωσοβρετανός αντιφρονών που παρέμεινε κρατούμενος για δύο χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σιβηρία και διασώθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης ιστορικής ανταλλαγής κρατουμένων. Ο άνθρωπος που σπούδασε ιστορία στο Κέιμπριτζ και καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη επειδή μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία υποστηρίζει ότι η μελέτη της ιστορίας ενισχύει τη βεβαιότητά του ότι το καθεστώς του Πούτιν θα καταρρεύσει γρήγορα και χωρίς προειδοποίηση. «Ετσι συμβαίνουν τα πράγματα στη Ρωσία. Τόσο η αυτοκρατορία των Ρομανόφ στις αρχές του 20ού αιώνα όσο και το σοβιετικό καθεστώς στα τέλη του 20ού αιώνα κατέρρευσαν σε τρεις ημέρες. Αυτό δεν είναι αλληγορία, ήταν κυριολεκτικά τρεις ημέρες και στις δύο περιπτώσεις». Εκτιμά επίσης ότι η καλύτερη ευκαιρία για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία και για ειρήνη στην Ευρώπη είναι η ήττα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ράιν Ρουθ Η επιστολή και οι σφαίρες

«Αυτή ήταν μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά απέτυχα. Θα προσφέρω 150.000 δολάρια σε όποιον μπορεί να τελειώσει τη δουλειά». Αυτά φέρεται να αναφέρει σε σημείωμα που είχε γράψει μήνες νωρίτερα ο Ράιαν Ρουθ, ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η επιστολή βρέθηκε σε κουτί που παρέδωσε άγνωστος μάρτυρας το οποίο επίσης περιελάμβανε σφαίρες, έναν μεταλλικό σωλήνα και τέσσερις συσκευές τηλεφώνου. Οταν συνελήφθη κοντά σε γήπεδο γκολφ της Φλόριντα είχε μια χειρόγραφη λίστα με ημερομηνίες, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από μέρη όπου ο Τραμπ είχε ή αναμενόταν να εμφανιστεί. Οι Αρχές δεν έχουν κάνει γνωστό αν υπάρχουν στοιχεία για κάποιο κίνητρο αλλά ο Ρουθ είχε ποινικό ιστορικό. Σε βιβλίο που δημοσίευσε μόνος του το 2023 ανέφερε ότι το Ιράν «είναι ελεύθερο να δολοφονήσει τον Τραμπ» επειδή απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια διεθνή πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα