ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Ζοζέπ Μπορέλ

Εθνοκάθαρση και Γάζα

«Η λέξη “εθνοκάθαρση” χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να περιγράψει τι συμβαίνει στη Βόρεια Γάζα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκφράζοντας την έντονη καταδίκη του για την τελευταία ισραηλινή επίθεση στην Τζαμπαλίγια με πολλές απώλειες αμάχων. Επισημαίνει ότι «η καθημερινότητα των αναγκαστικών εκτοπισμών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «το να χρησιμοποιείται η πείνα ως πολεμικό όπλο είναι επίσης κατά του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου». Σημειώνει ότι σύμφωνα με την προειδοποίηση του Διεθνούς

Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών (IPC) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθεί ο λιμός στη Βόρεια Γάζα. «Αυτή η ανθρωπογενής καταστροφή πρέπει να επισημανθεί. Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει την υποχρέωση να ενεργήσει αφήνοντας τη βοήθεια να περάσει», τονίζει.

Πέδρο Σάντσεθ

Η οργή των πλημμυροπαθών

Στην ανακοίνωση της έγκρισης ενός νέου πακέτου 110 μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες της 29ης Οκτωβρίου στην περιφέρεια της Βαλένθια, ύψους σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ, προχώρησε χθες ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Αμέσως μετά την καταστροφή που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 220 ανθρώπων την προπερασμένη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ένα πρώτο σχέδιο βοήθειας 10,6 δισ. ευρώ. Χθες ο Σάντσεθ δήλωσε πως τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και περιουσιών και πως οι αγρότες θα λάβουν επίσης νέα βοήθεια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με την κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Η γενική οργή που προκάλεσε η καταγγελλόμενη κακή διαχείριση της κατάστασης από τις Αρχές πριν και μετά τις πλημμύρες μεταφράστηκε το Σάββατο σε μαζικές διαδηλώσεις, με την πιο σημαντική να πραγματοποιείται στη Βαλένθια, όπου περίπου 130.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους.

Τζόρτζια Μελόνι

«Επανάσταση» των συνδικάτων

Συζητήσεις επί συζητήσεων, όμως τα προβλήματα παραμένουν. Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε χθες στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι με τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα – CGIL, CISL και UIL – και μικρότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας και τους παρουσίασε τις κύριες, κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2025. Και μπορεί η πρωθυπουργός να υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επικέντρωσε τους διαθέσιμους πόρους σε κάποιες βασικές προτεραιότητες, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στη δημοσιονομική ισορροπία και με κύριο στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης», όμως τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, το CGIL και το UIL, επιβεβαίωσαν ότι στις 29 Νοεμβρίου θα κατέβουν σε γενική απεργία, διότι θεωρούν ότι «χρειάζεται συνολική αλλαγή κατεύθυνσης του σχεδίου προϋπολογισμού». Eκριναν μάλιστα πως είναι πρωτοφανές η ιταλική κυβέρνηση να καλεί τα συνδικάτα σε συνάντηση για να τους παρουσιάσει το σύνολο του προϋπολογισμού μετά την κατάθεσή του στο κοινοβούλιο. Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο γραμματέας του CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι δώρισε στην ιταλίδα πρωθυπουργό το βιβλίο του Αλμπέρ Καμί «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» και ο γραμματέας του συνδικάτου UIL Πιερπάολο Μπομπαρντιέρι μια αριθμομηχανή.

Keywords
Τυχαία Θέματα