Προσωρινή αναστολή των αιτήσεων ασύλου από Σύρους σε Βέλγιο και Κροατία

Το Βέλγιο και η Κροατία αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις αιτήσεις για άσυλο από Σύρους μετά την πτώση του προέδρου Άσαντ και μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες και πιο σαφείς πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά από αντίστοιχες ανακοινώσεις που έγιναν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η θέση του Βελγίου για τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους

Το Bέλγιο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύρων, μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια

για την κατάσταση στη χώρα, αναφέρει σήμερα ο βελγικός Τύπος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την είδηση αυτή ανακοίνωσε το Γραφείο του Γενικού Επιτρόπου για τους Πρόσφυγες του Βελγίου (CGRS), σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Συρία είναι επί του παρόντος πολύ ασαφής για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος πιθανής επιστροφής. Οι αιτήσεις Σύρων προσφύγων τίθενται σε «αναμονή» μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BELGA, περίπου 35.000 Σύροι έχουν λάβει προστασία στο Βέλγιο την τελευταία δεκαετία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Σύροι είναι η πρώτη εθνικότητα όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου στο Βέλγιο, με 4.725 αιτήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το υπουργείο ασύλου και μετανάστευσης παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με την απερχόμενη υπουργό, Νικόλ ντε Μουρ, να επισημαίνει ότι «το καθεστώς του πρόσφυγα δεν είναι απαραίτητα για πάντα». Η ίδια ανέφερε ότι «αν η κατάσταση στη Συρία βελτιωθεί βιώσιμα», θα ζητήσει από το CGRS να επανεξετάσει το καθεστώς του πρόσφυγα των Σύρων που έφτασαν εδώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή». Η απερχόμενη υπουργός ασύλου ξεκαθάρισε ότι το Βέλγιο δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη διαμονή των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στη χώρα σε βιώσιμη βάση.

Την ίδια απόφαση έλαβε και η Κροατία

Η Κροατία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε προσωρινά τις αιτήσεις για άσυλο από Σύρους ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μποζίνοβιτς δήλωσε ότι το υπουργείο του κάλεσε τις αρχές «να αναστείλουν προσωρινά τα αιτήματα ασύλου από Σύρους πολίτες μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ».

Άλλες χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, έχουν ανακοινώσει ανάλογη απόφαση μέχρι να ξεκαθαρίσει η νέα πολιτική κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μποζίνοβιτς επισήμανε ότι οι Σύροι γλίτωσαν από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που σκότωσε πολίτες της χώρας.

«Το καθεστώς αυτό δεν υφίσταται πλέον…και όλοι μας ελπίζουμε ότι η κατάσταση στη χώρα θα επιτρέψει στους Σύρους να επιστρέψουν στη χώρα τους, κάτι το οποίο είναι για το συμφέρον όλων μας», δήλωσε ο υπουργός χθες το απόγευμα.

Η απόφαση, η οποία αφορά δεκάδες χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις, αντανακλά την ραγδαία μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση στη Συρία καθώς και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη που στοχεύουν στον περιορισμό της μετανάστευσης.

Τι ισχύει με την Ελλάδα

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες πως «παγώνουν» και στην Ελλάδα οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, από αυτήν την εξέλιξη θα επηρεαστούν περίπου 9.000 Σύροι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το αρμόδιο υπουργείο.

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να έχει επαφή με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα