Πρόστιμο-φωτιά : Το ΕΣΡ κόβει την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Εντείνεται ο έλεγχος των εκπομπών από την πλευρά του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Έτσι μια νέα σειρά προστίμων έρχονται αυτήν την εβδομάδα για παλαιότερες και νεώτερες υποθέσεις, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με βαρύ χρηματικό πρόστιμο αλλά και διακοπή προβολής εκπομπής τιμωρήθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός Star. Εξετάζοντας τέσσερα επεισόδια της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» που αφορούσαν στην υπόθεση της δολοφονίας της νεαρής Ελένης

Τοπαλούδη στη Ρόδο, το Ε.Σ.Ρ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ για προσβολή μνήμης νεκρού και προστασία ανηλίκων.

Επίσης, για την κατηγορία της κακής ποιότητας προγράμματος, το συμβούλιο θα εφαρμόσει το υποχρεωτικό κλείσιμο της συγκεκριμένης εκπομπής από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου 2019.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που το Ε.Σ.Ρ. επιβάλλει την συγκεκριμένη ποινή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, θέλοντας ουσιαστικά να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα συμμόρφωσης προς τους κανόνες λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Επίσης, γερή καμπάνια ύψους 120.000 ευρώ έπεσε στο πρώην Epsilon TV και νυν Open. Tα μέλη του συμβουλίου εξετάζοντας υπόθεση του 2016 για την εκπομπή «Αποκαλυπτικά» του Μένιου Φουρθιώτη, τιμώρησαν το κανάλι με βαρύ χρηματικό πρόστιμο με αφορμή την προβολή συνέντευξης του ηθοποιού Σταύρου Μαυρίδη, ο οποίος βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η εκπομπή υπέπεσε σε σωρεία παραβάσεων με αποκορύφωμα την εμφάνιση προσώπου που δεν ήταν νηφάλιο και προσβολές για την προσωπικότητά του.

Το πρόστιμο, ωστόσο, δεν θα επιβαρύνει το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη αλλά τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της συχνότητας, Φίλιππο Βρυώνη, ο οποίος κρύβεται πίσω και από το Νέο Κανάλι, πρώην Extra.

Από το 2016 έρχεται και μία απόφαση που αφορά στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Το συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο 15.000 για την υπόθεση της σύλληψης του πρώην πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν, Ανδρέα Μαρτίνη.

Η ποινή επιβλήθηκε για την προβολή του προσώπου του κατηγορούμενου αλλά κυρίως για την δημοσίευση επίσημων εγγράφων από τη δικογραφία.

Φαίνεται πως τα πρόστιμα που κόβει το Ε.Σ.Ρ. τουλάχιστον δεν πέφτουν στο κενό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών, από το 2002 έως και το 2017 από το συμβούλιο επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις.

Από αυτά, εισπράχτηκαν τα 42 εκατομμύρια ευρώ, καταλήγοντας τελικά στον κρατικό κορβανά. Τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια που διέφυγαν είσπραξης, είτε εκκρεμούν ακόμα, είτε έχουν αρθεί λόγω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα