Προσβασιμότητα μετ’ εμποδίων

Πόσο εύκολο είναι για ένα άτομο με οπτική αναπηρία να ψωνίσει ένα μπουκάλι γάλα που να μην είναι ληγμένο από το ράφι ενός σουπερμάρκετ; Σε πόσα καφέ τού επιτρέπεται να εισέλθει μαζί με τον σκύλο-οδηγό του; Πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι υπάλληλοι των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και οι πελάτες, στο να υποδεχθούν ένα τυφλό άτομο και να το εξυπηρετήσουν σωστά ή να του επιτρέψουν να απολαύσει το ταξίδι της αγοραστικής εμπειρίας, με όρους ισότητας και συμπερίληψης; Είναι τα καταστήματα φιλικά προς τους τυφλούς συμπολίτες μας;

Ερευνα που πραγματοποίησε η Ierax Analytix σε συνεργασία με την

Βlack Light, έναν οργανισμό εκπαίδευσης προσωπικού για εξυπηρέτηση ατόμων με οπτική αναπηρία, δείχνει πως μένουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα σε επίπεδο προσβασιμότητας καταστημάτων για να φτάσει η εμπειρία ενός καταναλωτή με οπτική αναπηρία σε επίπεδα ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με την έρευνα (Μάρτιος - Απρίλιος 2023) στην οποία έλαβαν μέρος 62 άτομα με οπτική αναπηρία και 924 άτομα γενικού κοινού, τα άτομα με οπτική αναπηρία δηλώνουν ότι σταμάτησαν να πηγαίνουν σε κάποιο κατάστημα λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης (43%) και ότι θα ήθελαν οι εταιρείες να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε θέματα εξυπηρέτησης ατόμων με οπτική αναπηρία (78%). Το 55% δυσκολεύεται να εντοπίσει τα προϊόντα στο ράφι, το 40% να κινηθεί μέσα στο κατάστημα, το 38% να αναγνώσει τις ετικέτες των προϊόντων και το 36% να επικοινωνήσει με τους υπαλλήλους του καταστήματος.

Οσον αφορά το είδος των καταστημάτων, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα φαίνεται να δυσκολεύουν περισσότερο τα άτομα με οπτική αναπηρία (72%) και ακολουθούν τα σουπερμάρκετ (55%), τα μαγαζιά λιανικής (36%) και οι χώροι εστίασης (31%).

Εταιρική υπευθυνότητα

Από την πλευρά του, το γενικό κοινό θεωρεί σε ποσοστό 93% ότι τα καταστήματα δεν είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες, ότι το προσωπικό δεν γνωρίζει πώς να τα εξυπηρετήσει κατάλληλα (88%), ενώ το 68% απαντά πως θα προτιμούσε ένα κατάστημα που είναι προσβάσιμο έναντι κάποιου που δεν είναι. «Πολύ σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η νέα γενιά ενδιαφέρεται για ενέργειες που αφορούν την εταιρική υπευθυνότητα» σημειώνει η συνιδρύτρια της Black Light, Χρυσέλλα Λαγαρία.

«Σε ένα μέρος τόσο καθημερινό και απαραίτητο, όπως είναι ένα σουπερμάρκετ, οι μισοί συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οχι σε ένα γεμάτο ποδοσφαιρικό γήπεδο ή ένα τεράστιο μουσείο αλλά στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς τους. Το 81% του γενικού κοινού θα ήθελε τα καταστήματα να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία. Η προσβασιμότητα είναι από τα δυνατότερα trends της επόμενης εικοσαετίας για τα φυσικά καταστήματα και τους δήμους, καθώς γερνάμε και έχουμε περισσότερα θέματα υγείας, κινητικότητας και αισθήσεων. Πρέπει οι ίδιοι να πιέσουμε τα καταστήματα αλλά και κάθε κτίριο να είναι προσβάσιμο. Διαφορετικά "καταδικάζουμε" ένα κομμάτι της κοινωνίας στην απομόνωση χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Χάρης Λαλάτσης, ιδρυτής της Ierax Analytix.

Εκπαίδευση

Εχοντας μόλις τελειώσει από εκπαίδευση εξυπηρέτησης πελατών και επισκεπτών σε αθηναϊκό κατάστημα με είδη οικιακής χρήσης, ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Αλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς, λέει στα «ΝΕΑ»: «Κάνουμε εκπαιδεύσεις υπαλλήλων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, μπαίνουμε στο πεδίο και εξηγούμε στους εργαζόμενους πώς κάνεις μια πώληση προϊόντος σε έναν τυφλό καταναλωτή, πώς συνοδεύεις σωστά έναν άνθρωπο που δεν βλέπει, πώς τον οδηγείς να αγγίξει το προϊόν, πώς εξηγείς στους πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι ότι μπορεί ένας τυφλός πελάτης να εισέλθει στο κατάστημα με έναν σκύλο-οδηγό».

«Εχω σταματήσει να πηγαίνω σε καταστήματα που δεν είναι προσβάσιμα» αναφέρει στα «ΝΕΑ» η τυφλή TikToker Aννα Μπαλάν και θυμάται μια αρνητική εμπειρία που έζησε πρόσφατα παρέα με τον σκύλο-οδηγό της, Νίτρο. «Σε ένα κατάστημα μού έκαναν παρατήρηση για τον σκύλο μου και ενώ εξήγησα ότι είναι σκύλος-οδηγός τυφλών δεν με άφησαν να μπω μέσα. Eγινε ένας μικρός καβγάς, αποχώρησα και ενημέρωσα τη Σχολή Σκύλων-Οδηγών Ελλάδος, οι οποίοι επικοινώνησαν με το κατάστημα και τους εξήγησαν τη νομοθεσία, ότι ο σκύλος πρέπει να μπει μέσα και ότι επιτρέπεται. Εκείνοι δεν το δέχτηκαν και είπαν ότι δεν τους αφορά ο νόμος».

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα