Προτάσεις για αναβολή εκλογών δέχεται ο Ερντογάν

Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Ένα εξ αυτών είναι αν θα αναβάλει ή όχι τις εκλογές και για πόσο διάστημα. Οι αναλυτές αναφέρουν πως αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναβάλει τις εκλογές, αυτό θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

Την ίδια άποψη έχουν και τα κομματικά του στελέχη, τα οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet,

προτείνουν οι εκλογές να αναβληθούν για ένα μήνα και να γίνουν στις 18 Ιουνίου. Όλοι όμως λογαριάζουν χωρίς την άποψη του ίδιου του Σουλτάνου, ο οποίος δεν θέλει να αναβληθούν οι εκλογές.

Η πρόταση του επιτελείου για τις εκλογές – Που εντοπίζεται το πρόβλημα

Στο προσκήνιο ήρθε η ημερομηνία των εκλογών με το κομματικό επιτελείο να εκφράζει την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν και να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου. Από την άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να γίνουν οι εκλογές στις 14 Μαΐου, έτσι όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ένας από τους λόγους που το κομματικό επιτελείο ζητά την αλλαγή της ημερομηνίας είναι ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην προετοιμασία των εκλογικών καταλόγων, με δεδομένο πως οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών από τις περιοχές που έπληξε ο σεισμός συνεχίζονται και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνο.

Από την άλλη, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα πρέπει να εργαστεί για τον τρόπο που θα ψηφίσουν οι πολίτες που ζουν εκεί. Βέβαια, ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι αν οι εκλογές μεταφερθούν στις 18 Ιουνίου, η ημερομηνία συμπίπτει με το περίοδο προσκυνήματος, περίπου 100 χιλιάδες άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, ενώ αν γίνει δεύτερος γύρος, αυτός θα πέσει πάνω στο φεστιβάλ των Μουσουλμάνων, Eid al- Adha.

To θέμα της ημερομηνίας πρόκειται να αναλυθεί και στην συνάντηση που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τους αναπληρωτές προέδρους της ομάδας του κόμματος, ώστε να συζητηθεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Γιατί ο Ερντογάν δεν θέλει να αναβληθούν οι εκλογές

Όπως ετέθη και ανωτέρω ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να αναβληθούν οι εκλογές. Υπολογίζοντας τα δεδομένα, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να εκμεταλλευτεί το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις κάλπες προκειμένου να μπορέσει να ανατρέψει το κλίμα.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα των έξι της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιο που θα κατεβάσει στην θέση του προέδρου, οπότε ο Ερντογάν προς το παρόν δεν έχει αντίπαλο και όταν πλέον αποφασίσει η αντιπολίτευση, ο χρόνος δεν θα είναι αρκετός για να διεξαχθεί μία κανονική προεκλογική περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει για να γίνουν οι εκλογές τον Μάιο, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει με «νύχια και με δόντια» να ανατρέψει το κλίμα και να κερδίσει ακόμα μία θητεία στον προεδρικό θώκο.

Ποια άρθρα του Συντάγματος προβλέπουν αναβολή εκλογών

Το άρθρο 78 του τουρκικού Συντάγματος αναφέρει επί λέξει ότι «αν η διεξαγωγή νέων εκλογών θεωρηθεί αδύνατη λόγω πολέμου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα χρόνο. Αν οι λόγοι δεν εξαλειφθούν, τότε η αναβολή μπορεί να επαναληφθεί σε συμφωνία με τη διαδικασία της αναβολής».

Το άρθρο 119, το οποίο προβλέπει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, δίνει τη δυνατότητα αναβολής των εκλογών για έξι μήνες στις εξής περιπτώσεις: «Πόλεμο, ανάδυση μιας κατάστασης που αναγκάζει σε πόλεμο, επιστράτευση, εξέγερση, ισχυρές στασιαστικές πράξεις εις βάρος της μητέρας πατρίδας και της Δημοκρατίας, ανοιχτές πράξεις βίας εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης που απειλούν το αδιαίρετο της χώρας και του έθνους, ανάδυση ανοιχτών πράξεων βίας που στοχεύουν στην καταστροφή της συνταγματικής τάξης ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σοβαρή επιδείνωση της δημόσιας τάξης λόγω πράξεων βίας, φυσικές καταστροφές, ξέσπασμα επικίνδυνων πανδημικών ασθενειών ή κάποια σοβαρή οικονομική κρίση».

Αν λοιπόν ο Ερντογάν τελικά καταλήξει να αναβάλλει τις εκλογές θα επικαλεστεί το άρθρο 119, το οποίο ενεργοποιείται με δική του απόφαση και πλέον έχει κάθε λόγο να το χρησιμοποιήσει λόγω των φονικών σεισμών.

Ο οικονομικός αντίκτυπος του σεισμού

Οι δύο σεισμοί και οι δεκάδες μετασεισμοί εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 70,8 δισ. δολαρίων σε κτίρια κατοικιών και επιπλέον απώλειες ύψους 10,4 δισ. δολαρίων σε εθνικό εισόδημα.

Για να γίνουν αυτοί οι υπολογισμοί, η Turkonfed αξιοποίησε τα δεδομένα των σεισμών του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσαν 18.000 ανθρώπους. Οι νεκροί από το τελευταίο χτύπημα του σεισμού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις απώλειες του σεισμού του 1999, ενώ παράλληλα χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται. Η εκτίμηση της Turkonfed ανεβάζει επίσης πιο ψηλά τις οικονομικές απώλειες συγκριτικά με τις εκτιμήσεις άλλων οικονομολόγων που έχουν τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα