Πρωθυπουργός και υπουργοί εκπαιδεύονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Στα «θρανία» της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) άρχισαν να προσέρχονται ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης, για να εκπαιδευθούν στη νέα τεχνολογία που μπορεί να… ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της Ελλάδας, μετασχηματίζοντας το Δημόσιο, την κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Φιλοδοξία του Πρωθυπουργού είναι «η Ελλάδα

να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης», την οποία θεωρεί «ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, που θα βελτιώσει τις δημόσιες πολιτικές και θα κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

Στο πρώτο… μάθημα με «καθηγητές» έμπειρα στελέχη της Google, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι «μαθητές» υπουργοί ενημερώθηκαν για τις νέες εφαρμογές και γενικότερα για τον ρόλο της ΑΙ στην υγεία, την πολιτική προστασία και τη βελτίωση της ζωής στις πόλεις.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Google «AI Connect», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, και ο Αλέξης Πατέλης.

Το συνέδριο συνέπεσε με την επιλογή της Κομισιόν να χρηματοδοτηθεί το ελληνικό project «Pharos», μαζί με άλλα έξι ευρωπαϊκά «εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης» (ΑΙ Factories), γεγονός που ισοδυναμεί με «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές υποδομές ΑΙ.

Ηδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί έναν κεντρικό κόμβο διαχείρισης και ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Ογκου (Big Data), που θα συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα δημόσιων φορέων, τα οποία με τη χρήση ΑΙ θα ομαδοποιούνται και θα παράγουν δείκτες απόδοσης (π.χ. για τη στεγαστική πολιτική, τις κοινωνικές δομές, την οικονομία, το περιβάλλον κ.λπ.).

Παράλληλα, όλα τα υπουργεία έχουν κληθεί να καταθέσουν λίστες με τις ανάγκες τους σε εφαρμογές ΑΙ, τα δεδομένα που διαθέτουν για την τροφοδότηση των συγκεκριμένων εφαρμογών και τις προτεραιότητές τους. Για τον σκοπό αυτόν δημιουργείται η «National Dashboard», μια ενιαία πλατφόρμα όπου θα αποτυπώνονται τα δεδομένα ανά τομέα, όπως είναι η Υγεία, η Οικονομία και η Ενέργεια.

Στο πρώτο «μάθημα» Τεχνητής Νοημοσύνης που παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί, μεταξύ άλλων, γνώρισαν από πρώτο χέρι κρίσιμες εφαρμογές του «AI Connect» της Google για την Υγεία, την Κλιματική Αλλαγή και τις Πόλεις. Το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις, από άλλους τεχνολογικούς οργανισμούς, που ήδη εργάζονται σε διάφορα projects με επίκεντρο την ΑΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα