Πρόβλεψη σοκ του ΔΝΤ για ύφεση 9,5% φέτος στην Ελλάδα
Συρρίκνωση 9,5% το 2020 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, τονίζοντας πως η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη.
Σύμφωνα με την δήλωση «Συμπερασμάτων του Προσωπικού του ΔΝΤ στο πλαίσιο
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πρόγραμμα NextNenerationEU θα φθίνει σταδιακά και η ανάπτυξη προβλέπεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1%.
Η πανδημία διέκοψε την μέτρια ανάπτυξηΤο σοκ του COVID-19, όπως αναφέρει, διέκοψε τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, από ανάπτυξη 1,9% το 2019, καθώς το lockdown είχε βαριά αρνητική επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και τον τουρισμό. To ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε αξιοσημείωτα από τον Μάρτιο πάρα τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται να ξεπεράσει το 6%.
«Η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. Η έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού», τονίζεται και προσθέτει πως σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής.
Το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά.
Η έκτακτη αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επέτρεψε στην Ελλάδα να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ενώ οι διευκολύνσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) απαλύνουν την άμεση επίδραση της πανδημίας στις τράπεζες, προστίθεται.
Οι κίνδυνοιΣύμφωνα με το ΔΝΤ, σημαντικές αβεβαιότητες και αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από τις προοπτικές της οικονομίας.
Μια παρατεταμένη πανδημία συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ αντίθετα μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης.
Δυνητικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από νέες και υφιστάμενες κρατικές εγγυήσεις, την πιθανή πρόσθετη στήριξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις στα πλαίσια ενός δυσμενούς σεναρίου, και από συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις ενάντια σε βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να αναδυθεί στον τραπεζικό τομέα μετά την υποχώρηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εποπτικών διευκολύνσεων.
Τονίζεται ωστόσο πως η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. Αυτό αντανακλά τις διαχειρίσιμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο, που οφείλονται μερικώς στην αυξημένη στήριξη από την ΕΕ και την ΕΚΤ, καθώς και από το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας.
Μετά από μια αύξηση το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις.
Τι γίνεται με το χρέος – Στόχος πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% το 2021Η αξιολόγηση του ΔΝΤ αναφορικά με τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη και θα αναθεωρηθεί στο πλαίσιο της επόμενης διαβούλευσης.
Η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους θα υπονομευόταν στην περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρή προκυκλική δημοσιονομική προσαρμογή και/ή περαιτέρω ενίσχυση από τους ευρωπαίους εταίρους.
Οπως αναφερει η διατήρηση των διευκολύνσεων και η καλή χρήση του δημοσιονομικού χώρου θα πρέπει να είναι η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα. Με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.
Η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, όπως σημειώνει το Ταμείο, εν όψει της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (αναμένεται περίπου στα μέσα του 2021) και το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να βελτιωθεί δίνοντας προτεραιότητα στις δαπάνες υγείας, στην αντιμετώπιση των κενών κάλυψης στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, και στην επέκταση των ευκαιριών για την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.
Η εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να τονώσει την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αναφέρει, επίσης, καθώς η επίδραση του COVID-19 θα υποχωρεί μεσοπρόθεσμα, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να βασίζονται όλο και περισσότερο σε αξιολογήσεις βιωσιμότητας.
«Οι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα πρέπει να επιταχυνθούν σε τομείς που μπορούν να εφαρμοστούν με αξιοπιστία. Οι στόχοι και η φιλοδοξία του προσχεδίου της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής είναι αξιέπαινοι και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγικότητας και στην προώθηση της καινοτομίας. Η προώθηση της απλοποίησης διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης επίσης αξίζουν υποστήριξη. Πρόσθετες δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν δεδομένης της τωρινής συγκυρίας θα πρέπει να επιταχυνθούν, όπως η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, η διευκόλυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας (μέσω πρόσβασης σε υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά και προσχολικής εκπαίδευσης για παράδειγμα), και η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης”, καταλήγει η ανακοίνωση του Ταμείου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς η Θεσσαλονίκη κερδίζει το στοίχημα και είναι ...Covid-Free - Oι ειδικοί εξηγούν
- Ακυρώνει το Μαξίμου το διορισμό Ζαρούλια ως μετακλητή στη Βουλή
- Δύσκολα τα πράγματα στην «Αγγελική»! Ο προβληματισμός του ALPHA για το τηλεοπτικό μέλλον της σειράς...
- Κορονοϊός: Από δύο άτομα ξεκίνησε η διασπορά με τα 114 κρούσματα στην κονσερβοποιία της Πέλλας
- Γιατί ο Τραμπ αποκάλεσε FLOTUS την Μελάνια
- Δήμητρα Λιάνη: Έφαγα όση λάσπη μπορούσα να αντέξω
- Το σήμα κατατεθέν της Δράμας, ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης
- Έρχεται το ψηφιακό ωράριο: Θα καταγράφει μέχρι και δευτερόλεπτα εργασιακού χρόνου – «Δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανένας»
- Δείτε τώρα σε livestreaming στο ERTFLIX τη μάχη της Σάκκαρη στο Ρολάν Γκαρός με την Τρεβιζάν
- Πογιάτος: Μάλλον είναι φευγάτος…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Προσπαθούν τώρα να ακυρώσουν τον αδιανόητο διορισμό της Ζαρούλια στη Βουλή
- Κοροναϊός: Μακραίνει η λίστα των νεκρών – Δύο θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες
- Εύβοια: Πιάστηκαν στα χέρια και έβγαλαν τις καραμπίνες
- Συναγερμός σε πανεπιστήμιο στη Βρετανία: 770 φοιτητές θετικοί στον κοροναϊό
- Πρόβλεψη σοκ του ΔΝΤ για ύφεση 9,5% φέτος στην Ελλάδα
- Δήμαρχος Γλυφάδας: Κρούσμα κοροναϊού σε δημοτικό σχολείο – «Κανένας δάσκαλος δεν πήγε για τεστ»
- Εκνευρισμός Χαρδαλιά και επίθεση στην αντιπολίτευση
- Λίβερπουλ: Ο Κλοπ επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Σακίρι
- Σκύδρα: «Είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα» υποστηρίζει η κονσερβοποιία για τα 114 κρούσματα
- Παγώνει ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τη ΧΑ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πρόβλεψη σοκ του ΔΝΤ για ύφεση 9,5% φέτος στην Ελλάδα
- Συναγερμός σε πανεπιστήμιο στη Βρετανία: 770 φοιτητές θετικοί στον κοροναϊό
- Μάχη για τον εντοπισμό του «ασθενούς μηδέν» στο γηροκομείο του Αγ. Παντελεήμονα
- Παγώνει ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τη ΧΑ
- Δήμαρχος Γλυφάδας: Κρούσμα κοροναϊού σε δημοτικό σχολείο – «Κανένας δάσκαλος δεν πήγε για τεστ»
- Λίβερπουλ: Ο Κλοπ επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Σακίρι
- Κοροναϊός: Μακραίνει η λίστα των νεκρών – Δύο θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες
- Προσπαθούν τώρα να ακυρώσουν τον αδιανόητο διορισμό της Ζαρούλια στη Βουλή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοροναϊός: Στην Καρδίτσα ο ΕΟΔΥ για τεστ σε τρόφιμους και εργαζόμενους του γηροκομείου
- Κοροναϊός: Η Ρωσία ξεκινά την τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου EpiVakCorona
- Μαρέβα, Σακελλαροπούλου και Μαριάννα Βαρδινογιάννη τίμησαν Θερμοπύλες και Σαλαμίνα ντυμένες ασορτί στα λευκά
- Ανατροπή: Ποια Τζολί; – Αυτή είναι η καλύτερα αμειβόμενη ηθοποιός στον κόσμο
- Athens Democracy Forum: Συζήτηση Μητσοτάκη αύριο με τον ιστορικό Γιουβάλ Νοά Χαράρι
- Νεαρές αγκαλιάζουν ηλικιωμένες και αρπάζουν κοσμήματα στην Αλεξανδρούπολη
- Κορονοϊός: Κατέληξε 85χρονη στο «Σωτηρία» – Στους 399 οι νεκροί στη χώρα (video)
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 21:00