Ψάχνουν μέτρα-ανάσα: Ποιοι φόροι και πότε θα μειωθούν

«Χαρτί και μολύβι» έχει πάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ετοιμάσει ένα νέο πακέτο νέων μέτρων.

Στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ότι το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί σημαντικός δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί για τη μείωση του φορολογικού βάρους.

Μία πρώτη γεύση των μέτρων ελάφρυνσης θα δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία,

Σύμφωνα με όσα είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος

Πέτσας οι πρωτοβουλίες μεταξύ άλλων, θα αφορούν το Πρόγραμμα «Συνεργασία», τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

Η προκαταβολή φόρου

Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται ακόμη και η 100% προκαταβολή φόρου για κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία του κοροναϊού.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο που θα είναι εξατομικευμένο για την κάθε επιχείρηση και έτσι θα προκύπτει ένα διαφορετικό ποσοστό μείωσης, ανάλογα πάντα με τις επιδόσεις της την χρονιά που τρέχει.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχείρησης κατά τη διάρκεια του 2020.

Η προκαταβολή φόρου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μηδενιστεί φέτος για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία και το lockdown, καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του αθλητισμού (γυμναστήρια) και του πολιτισμού (θέατρα).

Αντίθετα οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα προκύψει ότι δεν έχουν πληγεί από την κρίση (π.χ. σουπερμάρκετ), θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά την προκαταβολή φόρου με τον συντελεστή 100%.

Και νέο πακέτο μέτρων

Το πακέτο των μειώσεων φόρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει:

– Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η μείωση σχεδιάζεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021

– Μείωση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβάλλεται στο άθροισμα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή εφόσον αυτό ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Η μείωση θα διαφημιστεί από την κυβέρνηση ως παρέμβαση για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης

– Η μείωση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο σημερινός εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι 24% και σχεδιάζεται να μειωθεί στο 20%, όπως προβλέπει και η προεκλογική υπόσχεση του κυβερνώντος κόμματος

– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2021. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 8% με επίκεντρο τη μεσαία και χαμηλή ακίνητη περιουσία. Ο δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ (έχει προηγηθεί μεσοσταθμική μείωση 22% το 2019) αναμένεται να βρεθεί από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών. Η επικαροποίηση των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα