Πυρηνικά

Στην Ελλάδα θέλουμε να φτιάξουμε data centers. Δεν είναι μόνο η Microsoft, είναι και άλλα σχήματα που επενδύουν, ενώ αναμένεται μία μεγάλη κίνηση από τα Εμιράτα. Πάνω στα data centers δεν θα βασιστεί, απλώς, η οικονομία στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά, ουσιαστικά όλος ο ψηφιακός πολιτισμός. Τα data

centers συγκεντρώνουν τεράστια υπολογιστική ισχύ. Σε ένα τετραγωνικό μέτρο συμπυκνώνεται ισχύς που αντιστοιχεί σε όση διέθετε το σύνολο της ανθρωπότητας το 1980. Οπως αντιλαμβάνεστε, τα data centers καταναλώνουν ενέργεια που αντιστοιχεί σε μικρές πόλεις. Χρειαζόμαστε ενέργεια.

Πριν από μερικές μέρες παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Εχει ενδιαφέρον και περίσσευμα αισιοδοξίας καθώς εκτιμάται ότι το 2050 θα τριπλασιαστεί η παραγωγή ενέργειας και μάλιστα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, με έμφαση στα αιολικά πάρκα. Οδεύουμε, λοιπόν, προς μία πλήρως ηλεκτροκινούμενη οικονομία. Εξαιρετικά.

Ωστόσο υπάρχει ένα ερώτημα στο οποίο, ακόμα, δεν έχουμε δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Θα χρησιμοποιήσουμε, ως χώρα, πυρηνική ενέργεια ή θα την αποκλείσουμε, ως επικίνδυνη, κατά πώς έκανε η Γερμανία; Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Ορισμένα κράτη, όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, σχεδιάζουν ή κατασκευάζουν νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Και η Ιταλία, που είχε απορρίψει την πυρηνική ενέργεια με δημοψήφισμα, δείχνει να το ξανασκέφτεται. Εμείς εδώ τι κάνουμε;

Σε πρώτη ανάγνωση, το θέμα θεωρείται ταμπού. Είμαστε, άλλωστε, σεισμογενής χώρα. Πριν από μερικούς μήνες, στο συνέδριο του Economist, ο Μητσοτάκης έδειξε ότι είναι θετικός στην υιοθέτηση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλωστε η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην έρευνα που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο –έχουμε διαθέσει εβδομήντα επιστήμονες. Η πυρηνική ενέργεια έχει πολλά θετικά και ένα μόνο αρνητικό που μπορεί να υπερκαλύψει τα πάντα –η περίπτωση ατυχήματος. Ωστόσο αργά ή γρήγορα η συζήτηση θα ξεκινήσει και εδώ, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Για αυτό ας αρχίσουν στα κόμματα να ανοίγουν κανένα βιβλίο ή να συζητούν με ειδικούς. Μιλάμε για επιλογή, από όποια πλευρά και αν γίνει, που θα αφήσει αποτύπωμα στο μέλλον της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα