Ραφήνα: Γιατί αντιδρά ο δήμος στο master plan για το λιμάνι

Επενδύσεις που ενισχύουν την ασφάλεια του λιμανιού για επιβάτες, πληρώματα και πλοία και βελτιώνουν το περιβάλλον προς όφελος των κατοίκων της περιοχής περιλαμβάνει το master plan του λιμανιού της Ραφήνας που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το ΤΑΙΠΕΔ. Ενα master plan που συναντά όμως την καθολική αντίθεση του συνόλου των παρατάξεων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, λόγω «των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιφέρει η πρόταση ανάπτυξης του Λιμένα Ραφήνας (Master plan)».

Ουσιαστικά

το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου αντιδρά γιατί θεωρεί ότι θα αυξηθούν οι θέσεις πρόσδεσης πλοίων και τα περισσότερα πλοία θα φέρουν περισσότερους επιβάτες και μεγαλύτερη επιβάρυνση στους οδικούς άξονες της περιοχής χωρίς ιδιαίτερο όφελος για την τοπική οικονομία. Επίσης όπως τονίζεται από τις τοπικές αρχές, η πορεία ανάπτυξης του λιμανιού δεν συμβαδίζει με τα απαραίτητα συνοδά οδικά έργα αλλά και την ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς.

Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως συνδέει την ανάπτυξη των έργων στο λιμάνι με την πορεία των παρεμβάσεων στους οδικούς άξονες. Οπως σημειώνει η διοίκησή του «επειδή η κύρια ανησυχία αφορά στο ότι το έργο της επέκτασης του μώλου, της κατασκευής των κρηπιδωμάτων και των επιχώσεων συνεπάγεται αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού, θα μπορούσε να εξεταστεί η στρατηγική ότι έργα που επαυξάνουν τον φόρτο δεν θα πραγματοποιούνται πριν ολοκληρωθούν τα βασικά οδικά και σιδηροδρομικά έργα υποδομής (επέκταση Αττικής Οδού και προαστιακού). Με τον τρόπο αυτό η έγκριση του Master Plan θα λειτουργήσει και ως μοχλός αποτελεσματικής πίεσης προς την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων».

Οπως τονίζεται αρμοδίως το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών για τις επεκτάσεις της Αττικής οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και για λόγους σχεδιασμού ολοκληρωμένου πλάνου ανάπτυξης έχει περιλάβει στο Master Plan τις αντίστοιχες παραδοχές, παρότι ο σχεδιασμός και η πρόοδος των έργων δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

Ωστόσο οι επενδύσεις στο λιμάνι συνδέονται και με θέματα ασφαλείας. Οπως επισημαίνουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ «λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες τόσο των πολιτών της Ραφήνας αλλά και της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), σχεδίασε το Master Plan ώστε να προβλέπεται η επέκταση του προσήνεμου μώλου βόρεια και ανατολικά για την προστασία από τους κυματισμούς και η δημιουργία λιμενολεκάνης με ήπιες κυματικές συνθήκες, προκειμένου να αποκλειστούν μελλοντικά θέματα ασφαλείας του λιμένα».

Η επιλεγείσα εναλλακτική κρίνεται ως η βέλτιστη καθώς παρέχει πλήρη προστασία από τους κυματισμούς κάθε κατεύθυνσης και διευκολύνει την ασφαλή κίνηση των πλοίων.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Οι επενδύσεις για το νέο λιμάνι της Ραφήνας έχουν και την περιβαλλοντική διάσταση καθώς το ΤΑΙΠΕΔ εξασφάλισε χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό «Connecting Europe Facility» (CEF) για την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτροδότησης των πλοίων από τη στεριά (cold ironing) και την εκπόνηση σχετικών μελετών για τέσσερις Οργανισμούς Λιμένων (Ραφήνας, Λαυρίου, Καβάλας και Κέρκυρας) η οποία αποσκοπεί στον βιώσιμο μετασχηματισμό των λιμένων που αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το σύνολο των κρατών – μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Ραφήνας και των γύρω περιοχών.

Στον λιμένα της Ραφήνας θα διατεθούν χρήματα εντός της επόμενης τετραετίας για την κατασκευή τεσσάρων θέσεων ηλεκτρικής διασύνδεσης ξηράς – πλοίου (cold-ironing) σε τέσσερις θέσεις εξυπηρέτησης ακτοπλοΐας του λιμένα Ραφήνας. Εταίροι της πρότασης είναι τα τέσσερα λιμάνια, το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΔΕΔΔΗΕ, το ΕΜΠ και οι εταιρείες Protasis, Hydrus και Gates.

Το cold-ironing στον λιμένα Ραφήνας θα συνδράμει ουσιαστικά:

στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του θείου και άλλων καυσαερίων που παράγει το πλοίο όσο λειτουργεί ελλιμενισμένο στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων από τα ίδια τα πλοία στη μείωση των επιπέδων θορύβου και δονήσεων από τα πλοία στην ενίσχυση της απασχόλησης και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.

Τα παραπάνω θα επιφέρουν ουσιαστικά οφέλη στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Ραφήνας, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα του λιμανιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα