Ρωσία και Κίνα «σφίγγουν τα χέρια» με τους Χούθι: Συμφωνία για να περνούν τα πλοία τους

Οι Χούθι της Υεμένης, που έχουν γίνει ο τρόμος και ο φόβος του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η Κίνα και η Ρωσία

κατέληξαν σε συνεννόηση μετά από συνομιλίες μεταξύ των διπλωματών τους στο Ομάν και του Μοχάμεντ Αμπντέλ Σαλάμ, μιας από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες των Χούθι.

Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες ενδέχεται να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στους Χούθι σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι απολύτως σαφές πώς θα εκδηλωθεί αυτή η υποστήριξη, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον αποκλεισμό περισσότερων ψηφισμάτων εναντίον της ομάδας.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και των Χούθι, συμπεριλαμβανομένου του Άμπντελ Σαλάμ, δεν απάντησαν στα αιτήματα του Bloomberg για σχόλιο.

Ενώ οι Χούθι έχουν ήδη επισημάνει ότι δεν θα στοχοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας και του Πεκίνου, οι συνομιλίες υπογραμμίζουν την αυξημένη νευρικότητα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων για τις επιθέσεις πυραύλων και drone της ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι επιθέσεις των Χούθι

Αυτόν τον μήνα, οι Χούθι έπληξαν την True Confidence, μια εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων, προκαλώντας τους πρώτους θανάτους από τότε που ξεκίνησαν τις θαλάσσιες επιθέσεις τους.

Ξεχωριστά, πύραυλοι εξερράγησαν κοντά σε πλοίο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο κοντά στην Υεμένη στα τέλη Ιανουαρίου. Συνέβη μέρες αφότου ένας εκπρόσωπος των Χούτι δήλωσε σε ρωσική εφημερίδα ότι τα ρωσικά και κινεζικά εμπορικά πλοία δεν χρειάζεται να φοβούνται επιθέσεις.

Φαινομενικά, οι επιθέσεις πρόκειται να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του στη Γάζα κατά της Χαμάς, αν και πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι οι Χούθι θα τερματίσουν την εκστρατεία τους σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι πλωτές οδοί – συμπεριλαμβανομένου του στενού Bab al-Mandeb που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν – είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και κανονικά περίπου το 30% του φορτίου εμπορευματοκιβωτίων ρέει μέσω αυτών. Διαχειρίζονται επίσης μεγάλο ποσοστό ροών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις, οι περισσότερες δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αποφύγει το στενό και αντ’ αυτού περιφέρονται στη νότια Αφρική. Αυτό προσθέτει ημέρες και σημαντικό κόστος μεταφοράς στα ταξίδια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Εταιρείες από την Κίνα και τη Ρωσία δεν έχουν ανακοινώσει ότι αποφεύγουν την περιοχή και τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι πολλές από αυτές εξακολουθούν να στέλνουν τα πλοία τους μέσω αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα