Ρουμπινί: H Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα λόγω των χρεών της

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, μετά τις εκλογές, διότι «είναι βουτηγμένη στα χρέη» εξέφρασε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Μεγάλες Απειλές»,

Για σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τα τελευταία

τρία χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις και της βοήθεια της τρόικας έκανε λόγο ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ρουμπινί υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική σήμερα, επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρθηκε επίσης και στα χαμηλά επίπεδα καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που ο πλανήτης εξελίσσεται σε έναν «κόσμο γνώσης».

Ο οικονομολόγος μίλησε για την αβεβαιότητα που φέρνουν οι επερχόμενες εκλογές, αλλά επισήμανε ότι αυτό θα ξεπεραστεί. Επιπλέον υπογράμμισε τους σημαντικούς κινδύνους της «δύσκολης γειτονίας» με την Τουρκία, η οποία όπως είπε, βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία και ελλοχεύει κίνδυνος κρίσης στο Αιγαίο, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μία στρατιωτική σύρραξη.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ρουμπινί αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με υπαρκτό τον κίνδυνο  του στασιμοπληθωρισμού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, υπό την ακραία πολιτική πόλωση που επικρατεί. Όπως είπε, οι ανισότητες όλο και διευρύνονται στις ΗΠΑ, ενώ οι ψηφοφόροι στρέφονται σε πρόσωπα όπως ο Τράμπ ή της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν χώρες με υψηλά αποθέματα δημοσίου χρέους, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνουν μη βιώσιμα και σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα πληθυσμό συνιστούν παράγοντες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Η επενδυτική βαθμίδα

Μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, ο μεγαλοεπενδυτής και επικεφαλής του ομίλου Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας που θα τη φέρει στην επενδυτική βαθμίδα, θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και μετά τις εκλογές για τη χώρα. Ο κ. Γουάτσα υπογράμμισε ότι η χώρα κινείται, έχοντας πολύ θετική αποτύπωση με 1,5% επιτόκιο που είναι πολύ χαμηλό, ενώ η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αντλήσει 38,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει ως μαξιλαράκι για έκτακτες ανάγκες.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το καλύτερο προφίλ χρέους και το χρέος των ιδιωτών είναι πολύ περιορισμένο. Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους σε σχέση με Γερμανία και Σουηδία. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτυχθεί σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο. Βλέπουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για την Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη τάση, θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός για την Ελλάδα. «Υπάρχουν πολλά χρήματα που εισρέουν και η ελληνική ομογένεια έχει ξεκινήσει να επενδύει. Όταν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και τέτοιες πολιτικές, η χώρα έχει εξαιρετικές προοπτικές και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί».

Οι ελληνικές τράπεζες

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, που προηγουμένως παρουσίαζαν χορηγήσεις προς καταθέσεις στο 100%, τώρα βρίσκονται στο 60%. Έφερε ως παράδειγμα τη Eurobank, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος, όπου όπως είπε το 2022 είχε έσοδα 1 δισεκατομμύριο ευρώ με ένα τεράστιο επίπεδο κέρδους και χωρίς να δώσει μέρισμα.

«Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ ισχυρή και μάλιστα κατά 1,5 με 2 φορές μεγαλύτερες από τις τράπεζες των ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα