Σάκης Αρναούτογλου: «Το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα το 2003»

Μοναδικές εικόνες αντίκρισαν οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας το βράδυ της Κυριακής με το Βόρειο Σέλας να κάνει την εμφάνισή του, βάφοντας τον νυχτερινό ουρανό κόκκινο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθηλωτικό θέαμα ήταν ορατό σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας έφτασε μέχρι Σέρρες, Χαλκιδική και Πιερία.

Ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φαινόμενο,

επισημαίνοντας ότι το Βόρειο Σέλας έχει κάνει την εμφάνισή του άλλες 2 φορές τα τελευταία 20 έτη και ακόμα πιο νότια στη χώρα.

Εικόνα από το Βόρειο Σέλας στη βόρεια Ελλάδα

«Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ης Νοεμβρίου του 2003, εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα και το 2010 μετά από έντονη ηλιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε και πάλι στη βόρεια Ελλάδα» γράφει στη σχετική του ανάρτηση ο ίδιος.

Σημειώνει πως η «αιτία του φαινομένου βρίσκεται περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά, στην επιφάνεια του ήλιου και προκαλείται όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη Γη μετά από τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ύλης στην επιφάνεια του».

«Οι ακτίνες του Βορείου Σέλαος που βλέπουμε εμείς στη Γη βρίσκονται μεταξύ 90 και 130 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος» καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Νωρίτερα, στο φαινόμενο αναφέρθηκε και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος εξήγησε πώς προκλήθηκε.

«Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο» έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο X.

Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο https://t.co/q8IwhXXSDO

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 6, 2023

Πού οφείλεται το κόκκινο χρώμα

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλίου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη.

Όταν όμως προκαλείται σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, το αποτέλεσμα είναι να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα