Σαν σήμερα το 1883 γεννήθηκε η γυναίκα που άλλαξε την γυναικεία μόδα και έχτισε μια αυτοκρατορία

Η Jeanne Gabrielle Chanel γεννήθηκε στο Saumur της Γαλλίας, η νόθος κόρη του Albert Chanel, ενός πλανόδιου μικροπωλητή και της Jeanne Devolle. Αργότερα γνωστή ως “Coco”, η Chanel ξεπέρασε το ταπεινό παρελθόν της για να γίνει η πιο κομψή και ισχυρή δύναμη στη βιομηχανία μόδας στον κόσμο.

Η Gabrielle Chanel

έζησε τη ζωή της όπως μόνο αυτή ήθελε. Οι δοκιμασίες μιας παιδικής ηλικίας ως ορφανής και οι επιτυχίες μιας επιτυχημένης επιχειρηματίας γέννησαν έναν εξαιρετικό χαρακτήρα. τολμηρό, ελεύθερο και μπροστά από την εποχή της. Οι πιστές φιλίες και οι παθιασμένοι έρωτες, καθώς και η δίψα για πολιτισμό, ανακάλυψη και ταξίδια βοήθησαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της.

Μια γκαρνταρόμπα απαλλαγμένη από περιορισμούς και υπερβολές, προσαρμοσμένη με αντρικές πινελιές, δημιούργησε μια οραματική γοητεία που έχει γίνει διαχρονική και όμως άγρια μοντέρνα. Μαργαριτάρια και διαμάντια σε συνδυασμό με εμβληματικά αρώματα δημιούργησαν ένα στυλ με τη δική της υπογραφή …  Μιας πρωτοποριακής γυναίκας, μιας προσωπικότητας avant garde της οποίας ο τρόπος ζωής και οι πολλαπλές όψεις σφυρηλάτησαν τις αξίες του οίκου που ίδρυσε και που παραμένει έμπνευση για όλες τις γυναίκες.

Παρόλο που από μικρή έμαθε να ράβει, ήθελε να γίνει ηθοποιός, αλλά παρά τις προσπάθειες της κατάλαβε ότι δεν θα έκανε καριέρα στο θέαμα. Το 1908, η Chanel ξεκίνησε μια σχέση  με τον Arthur Edward ‘Boy’ Capel. Ο Capel, ένα πλούσιο μέλος της αγγλικής ανώτερης τάξης, εγκατέστησε την Chanel σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι και χρηματοδότησε τα πρώτα της καταστήματα. Η θυελώδης σχέση τους κράτησε, παρά τον γάμο του, μέχρι τον θάνατο σε δυστύχημα το 1919, το οποίο ήταν τερ΄στιο πλήγμα γι’ αυτή. Λέγεται ότι το ενδυματολογικό στυλ του Capel επηρέασε τη σύλληψη της ραπτικής γραμμής της Chanel.

Το 1910 αδειοδοτήθηκε ως πιλοποιός και άνοιξε μια μπουτίκ στην οδό Cambon 21, στο Παρίσι, με το όνομα Chanel Modes. Η σταδιοδρομία της άνθισε μόλις η ηθοποιός Gabrielle Dorziat φόρεσε τα καπέλα της σε θεατρικό έργο το 1912 και σε φωτογραφίσεις για περιοδικά. Μέχρι το 1919, η Chanel καταχωρήθηκε ως couturière (μοδίστρα – σχεδιάστρια μόδας) και καθιέρωσε το maison de couture (οίκο μόδας) της στην οδό Cambon 31, Παρίσι, το οποίο κτήριο αργότερα αγόρασε.

Πιστώθηκε στη μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή με τη διάδοση ενός σπορ, casual σικ στυλ ως θηλυκού προτύπου, αντικαθιστώντας την ” σιλουέτα του κορσέ” που ήταν κυρίαρχη μέχρι τότε. Είναι η μόνη σχεδιάστρια μόδας που περιλαμβάνεται στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα. Ως δημιουργός μόδας, η Chanel επέκτεινε την επιρροή της πέρα ​​από τα ρούχα, συμπληρώνοντας τον αισθητικό σχεδιασμό της σε κοσμήματα, τσάντες και αρώματα. Το χαρακτηριστικό άρωμά της, Chanel No. 5, έχει γίνει ένα εμβληματικό προϊόν και η ίδια η Chanel σχεδίασε το περίφημο μονόγραμμά της, το οποίο χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1920.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας, η Chanel επικρίθηκε επειδή ήταν πολύ κοντά στους Γερμανούς κατακτητές για να ενισχύσει την επαγγελματική της καριέρα. Ένας από τους συνδέσμους της Chanel ήταν με έναν Γερμανό διπλωμάτη, τον βαρόνο (Freiherr) Hans Günther von Dincklage. Μετά τον πόλεμο, η Chanel ανακρίθηκε για τη σχέση της αυτή, αλλά δεν κατηγορήθηκε ως συνεργάτης λόγω παρέμβασης του Churchill.

Μεταπολεμικά, μετά από πολλά χρόνια στην Ελβετία, επέστρεψε στο Παρίσι και αναβίωσε τον οίκο μόδας της. Το 2011, η Hal Vaughan δημοσίευσε ένα βιβλίο για την Chanel βασισμένο σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, αποκαλύπτοντας ότι είχε συνεργαστεί άμεσα με τη ναζιστική υπηρεσία πληροφοριών, τη Sicherheitsdienst. Ένα σχέδιο στα τέλη του 1943 ήταν να μεταφέρει μια ειρήνη των SS στον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ για να τερματίσει τον πόλεμο.

Σε ηλικία άνω των 70 ετών, ένιωσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να επανέλθει στον κόσμο της μόδας. Η αναβίωση του οίκου μόδας το 1954 χρηματοδοτήθηκε πλήρως από τον αντίπαλο της Chanel σ τα αρώματα, Pierre Wertheimer. Όταν η Chanel κυκλοφόρησε με τη συλλογή επιστροφής της το 1954, ο γαλλικός Τύπος ήταν επιφυλακτικός λόγω της συνεργασίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της διαμάχης της συλλογής. Ωστόσο, ο αμερικανικός και ο βρετανικός Τύπος το είδαν ως μια «ανακάλυψη», φέρνοντας κοντά τη μόδα και τη νεολαία με έναν νέο τρόπο.

Η Chanel είχε γίνει τυραννική και εξαιρετικά μοναχική στα ύστερα χρόνια της. Το 1971, η Chanel ήταν 87 ετών, κουρασμένη και άρρωστη. Πραγματοποίησε τη συνήθη ρουτίνα της προετοιμασίας του εαρινού καταλόγου. Είχε πάει για μεγάλη βόλτα το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Ιανουαρίου. Λίγο αργότερα, νιώθοντας άρρωστη, πήγε για ύπνο νωρίς. Ανακοίνωσε τα τελευταία της λόγια στην υπηρέτριά της, τα οποία ήταν: “Βλέπεις, έτσι πεθαίνεις.” Πέθανε την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 1971, στο Hotel Ritz, όπου διέμενε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σήμερα η ομώνυμη εταιρεία της ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Wertheimer και συνεχίζει να ευδοκιμεί. To 2019 είχε συνολικό τζίρο 2,14 δισ. ευρώ  και απασχολούσε 20,000 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα