Σατανάς ή ευλογία το facebook;

Το φαινόμενο facebook έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν εκατομμύρια έφηβοι σε όλο τον κόσμο.

Είτε από τον υπολογιστή του δωματίου τους, είτε από το λάπτοπ του μπαμπά, είτε από το κινητό τους τηλέφωνο, τα παιδιά συνομιλούν, ανταλλάσσουν φωτογραφίες και πειράγματα, κάνουν γνωριμίες και προγραμματίζουν τα ραντεβού τους μέσα από τον εικονικό κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης.
Οχι όλα όμως. Τα «πρώτα τέκνα» των Ηνωμένων Πολιτειών, η 13χρονη Μάλια και η 10χρονη Σάσα Ομπάμα, δεν έχουν λογαριασμό στο facebook,
όπως συμβαίνει με τα 157 εκατ. των συμπατριωτών τους. Κι αυτό, διότι ο αμερικανός Πρόεδρος δεν επιτρέπει - κατά δήλωσή του - στις κόρες του να γίνουν μέλη του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο.
Σε αντίθεση με τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα, οι περισσότεροι γονείς εμφανίζονται μάλλον ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα, με τα παιδιά τους να αποκτούν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα σε όλο και μικρότερη ηλικία και τους ίδιους να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ελέγξουν την ψηφιακή δράση των επιγόνων τους.
Στην Ελλάδα τα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο του facebook από… το νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δύο στα δέκα ελληνόπουλα ηλικίας 4-6 ετών σερφάρουν στο Ιντερνετ από το σπίτι, ενώ το 1% των παιδιών προσχολικής ηλικίας διαθέτει δικό του προφίλ στα social media. Στο δημοτικό το 15% των μαθητών έχει λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, ενώ στο γυμνάσιο και το λύκειο το facebook κάνει θραύση, με το 60% των μαθητών να έχει δημιουργήσει προφίλ στην ιστοσελίδα.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο φαινόμενο. Αν κάποτε οι γονείς ήξεραν ότι τα παιδιά τους βρίσκονται στην πλατεία και παίζουν, τώρα βλέπουν ότι βρίσκονται στο facebook, χωρίς όμως να ξέρουν τι είναι το facebook και τι κάνουν εκεί μέσα», τονίζει στα «ΝΕΑ» η δρ Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Ο χαμένος χρόνος. Αν ζούσε σήμερα ο Μαρσέλ Προυστ, μάλλον θα έπρεπε να στραφεί (και) στο facebook για να αναζητήσει τον «Χαμένο χρόνο» του.

Στο παρελθόν οι γονείς μάλωναν τα παιδιά τους επειδή έβλεπαν πολλές ώρες τηλεόραση, παραμελώντας τα μαθήματά τους. Σήμερα προσπαθούν να τα ξεκολλήσουν από τον υπολογιστή, όπου κάνουν... υπερωρίες στα online παιχνίδια και στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Nielsen, ο μέσος χρήστης του facebook ξοδεύει περίπου οκτώ ώρες τον μήνα στην ιστοσελίδα. Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσε αύξηση στα περιστατικά εξάρτησης ανηλίκων από το Ιντερνετ.

Το 2,4% των εφήβων ηλικίας 15-16 ετών είναι εξαρτημένο από το Διαδίκτυο, ενώ το 19,1% κάνει «οριακή χρήση», η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε εξάρτηση. Ερευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κατέδειξε ότι το 42% των εκπαιδευτικών στη χώρα μας έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης του Ιντερνετ από τους
Keywords
Τυχαία Θέματα