Σχέδιο Β για πλωτά νοσοκομεία σε ευάλωτες περιοχές

Ανησυχία επικρατεί στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο, καθώς τα νησιά μας είναι απροστάτευτα σε μία ενδεχόμενη εξάπλωση του κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής, η μόνη προστασία για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου είναι η απαγόρευση μετάβασης σε αυτά σε μη μόνιμους κατοίκους. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε στις 21 Μαρτίου, όμως έως τότε αρκετοί κάτοικοι των αστικών κέντρων είχαν ταξιδέψει στα εξοχικά τους στα νησιά.

Από την άλλη, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία των νησιών, σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους και τον εξοπλισμό

τους. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις υγειονομικών δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στα νησιά του Αιγαίου.

Μεγάλες εξάλλου είναι και οι καθυστερήσεις μεταφοράς δειγμάτων για εξέταση από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα νησιά όπου έχει εισβάλει ο κοροναϊός

Οι εικόνες με γεμάτα πλοία είχαν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες μετά την απαγόρευση μετάβασης σε νησιά, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα κρούσματα.

Μάλιστα, κάποιοι από τους ασθενείς φέρεται να είχαν έρθει σε επαφή με άτομα από την Αθήνα…

Αυτά είναι τα νησιά που έχουν κρούσματα κοροναϊού:

Λέσβος: 8 κρούσματα και ένας θάνατοςΖάκυνθος: 5Χίος: 1Ικαρία: 1Κάρπαθος: 1Κεφαλλονιά: 1Σάμος: 1Λευκάδα: 1Το κυβερνητικό σχέδιο για τα νησιά

Στο σχέδιο της πολιτείας σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του κοροναϊού στα νησιά αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Τρίτης ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, παραδέχτηκε ότι οι αεροδιακομιδές είναι δύσκολες, σημείωσε ωστόσο ότι το κράτος είναι έτοιμο και γι αυτήν την περίπτωση.

Τόνισε μάλιστα ότι γι αυτό από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν μέτρα για τα νησιά με αποκλεισμό των επισκεπτών ώστε να αποκλεισθεί αυτή η περίπτωση. «Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει να μένουμε μακριά από τα νησιά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Τα ειδικά σχέδια για τα νησιά περιλαμβάνουν ιατρική βοήθεια είτε με εναέρια είτε με πλωτά μέσα. Δυνατή είναι και η οργάνωση πλωτών νοσοκομείων.

Η περίπτωση της Ικαρίας

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι στην Ικαρία, καθώς 25χρονος που βρέθηκε θετικός στον ιό έφτασε πριν 4 μέρες στο νησί.

Στις ράχες και στον Άγιο Πολύκαρπο της Ικαρίας, στα μέρη δηλαδή που κινήθηκε ο 25χρονος που έσπασε την καραντίνα, η ανησυχία είναι μεγάλη.

Οι τοπικές αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του και απολυμαίνουν χώρους από τους οποίους πέρασε.

Οι 123 επιβάτες που κατέβηκαν στην Ικαρία μαζί με τον 25χρονο έχουν ενημερωθεί να προβούν σε προληπτικά τεστ.

Σε καραντίνα έχει τεθεί ηλεκτρολόγος, ο οποίος πήγε στο σπίτι του νεαρού για να επισκευάσει μία βλάβη.

Υποχρεωτική καραντίνα για όσους φτάνουν στα νησιά ζητά η Περιφέρεια Αιγαίου

Να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όσοι ταξιδέψουν προς τα νησιά, ζητά με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία και στον ΕΟΔΥ, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παντελής Βρουλής.

Στην επιστολή αυτή ο κ. Βρουλής προχώρησε με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα εμφάνισης του κοροναϊού στην Ικαρία, από νεαρό που επέστρεψε από την Αγγλία.

«Τα κρούσματα του COVID 19 μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μας έχουν δείξει ότι εμφανίστηκαν σε ντόπιους που επέστρεφαν από το εξωτερικό ή από την Αθήνα.

Επομένως, όλοι όσοι έρχονται στα νησιά μας με πλοίο ή αεροπλάνο θα πρέπει να ελέγχονται και να καταγράφονται, να δίνονται τα στοιχεία τους στο Λιμενικό και στις Αστυνομικές Αρχές, να επιτηρούνται καθημερινά ώστε να εφαρμόζεται η καραντίνα των 14 ημερών, με τις απαραίτητες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Ο δήμος Τήλου ζητά την απαγόρευση ακτοπλοϊκής μετάβασης στο νησί

Ο δήμος Τήλου ζητά την απαγόρευση της ακτοπλοϊκής μετάβασης στο νησί για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Τήλου εισηγείται προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τη θεσμοθέτηση απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, ώστε ουσιαστικά να τεθεί σε καραντίνα υπό το φόβο της εξάπλωσης της νόσου.

Επιπλέον, ο δήμος Τήλου ζητά την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μετά την επιστροφή τους από άλλο νησί ή περιοχή, στην οποία έχουν μεταβεί μόνο για λόγους υγείας.

Στην περίπτωση δε, που δεν τηρείται το μέτρο θα πρέπει να επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Μεγάλη ανησυχία και για τους πρόσφυγες

Το πρόβλημα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ακόμα πιο μεγάλο λόγω των προσφυγικών καταυλισμών.

Πέρα από υγειονομικές «βόμβες», οι καταυλισμοί αυτοί αποτελούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού, καθώς οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν τη δυνατότητα να «μείνουν σπίτι», ούτε να κάνουν social distancing, ούτε φυσικά να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά υγιεινής.

Η κυβέρνηση προτίμησε να προστατεύσει περισσότερο αυτούς που βρίσκονται εκτός των καταυλισμών, μετατρέποντας όλα τα ΚΥΤ σε κλειστές δομές. Παράλληλα, άνοιξαν ειδικά ιατρεία για τον κοροναϊό έξω από μεγάλα camps.

Ο περιορισμός εξόδου των προσφύγων από τους καταυλισμούς δε δίνει λύση ούτε στα υπερπλήρη camps, ούτε στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, ούτε και στην έλλειψη τρεχούμενου νερού.

Διεθνείς οργανώσεις και ευρωβουλευτές κάνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού σε προσφυγικές δομές ωστόσο εάν ο ιός εμφανιστεί στους καταυλισμούς, θα είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα