Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας άμυνας και ενέργειας στην Ευρώπη

Καθώς η Ευρώπη επενδύει στις δυνατότητές της ως γεωπολιτικός παράγοντας, η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα να φέρει στο τραπέζι τόσο με την ισχυρή αμυντική θέση της όσο και με τις δυνατότητές της ως ενεργειακού κόμβου.

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος εγκαινίασε τον πρώτο Ελληνικό Οίκο στο Νταβός παρουσία μεγάλων διεθνών επενδυτών, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

Γιάννη Πλακιωτάκη.

O κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ από την πανδημία και την εργαλειοποίηση των μεταναστών μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην ενέργεια.

«Σε αυτό το δυσμενές τοπίο γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης μίας γεωπολιτικής Ευρώπης, που αργά αλλά σταθερά αναλαμβάνει όλο και περισσότερο την ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ευρώπη ήταν στο περιθώριο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η απάντησή μας ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την τόλμη, τη δύναμη και την ενότητά της», σημείωσε.

«Έσπασαν ταμπού δεκαετιών»

Επίσης, επεσήμανε ότι «από μία πανδημία που συμβαίνει μία φορά τον αιώνα έως τις νέες υβριδικές απειλές με τη μορφή της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης και της επιστροφής του πολέμου στο κατώφλι μας, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τρομακτικές προκλήσεις που βρίσκονται στην καρδιά του ρόλου του έθνους -κράτος- δηλαδή να προστατεύει τους πολίτες του. Και η Ευρώπη -με την Ελλάδα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο- έχει σπάσει τα ταμπού δεκαετιών για να προσφέρει τολμηρές, πειστικές λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν παράγει και μοιράζονται εμβόλια, δεν έχουμε επιδιώξει να εκμεταλλευτούμε την κοινή χρήση εμβολίων με παγκόσμιους εταίρους για γεωπολιτικό κέρδος. Κάποιοι μπορεί να αποκαλούν αυτήν την προσέγγιση αφελή. Προτιμώ να το χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα βασικής αξίας που πρεσβεύει η Ένωση σε αυτό το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο: Την αλληλεγγύη».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ότι «ένα άλλο παράδειγμα είναι η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID μέσα σε λίγους μόνο μήνες, μετά από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο όχι μόνο επέτρεψε να ανοίξουν ξανά τα ταξίδια με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έγινε πρότυπο που ακολούθησαν περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Αυτό υπογραμμίζει μία άλλη βασική αξία που θέλει να υποστηρίξει η Ένωση: Το άνοιγμα προς τον κόσμο».

«Επανειλημμένη εργαλειοποίηση μεταναστών από την Τουρκία»

«Μία άλλη πρόκληση στην οποία συμμετείχα προσωπικά ήταν η επανειλημμένη εργαλειοποίηση των μεταναστών, πρώτα από την Τουρκία και μετά από τη Λευκορωσία, ως εργαλείο γεωπολιτικής πίεσης κατά της Ευρώπης. Και πάλι, η Ευρώπη απάντησε με σταθερότητα και πεποίθηση, συνεργαζόμενη με την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Ευρώπη για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απόκρουση αυτής της υβριδικής απειλής, από το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων έως τη στενή συνεργασία με τρίτες χώρες για να σταματήσει η διακίνηση μεταναστών σε Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Ευρώπη χαιρετίζει τη νόμιμη μετανάστευση και εκτιμά τη συμβολή των μεταναστών στην οικονομία και την κοινωνία μας. Αλλά και η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί να απειλείται ή τη χρήση αθώων ανθρώπων ως γεωπολιτικά πιόνια».

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσης, σημείωσε ότι γεωπολιτικά η πιο τρομακτική πρόκληση είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιστροφή στον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όσον αφορά στην πρόταση για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε πως «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο, οδυνηρό βήμα. Στόχος μας είναι να το κάνουμε σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, με τρόπο που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Πυξίδα για ισχυρότερη ασφάλεια και άμυνα, στην οποία η Ελλάδα συνέβαλε ενεργά, αντικατοπτρίζει μία κοινή αντίληψη των απειλών που αντιμετωπίζουμε και των προτεραιοτήτων για το μέλλον». Σχετικά με την ενέργεια, υποστήριξε ότι «θα επενδύσουμε επιθετικά στην ενεργειακή μας υποδομή, τόσο στην Ευρώπη όσο και με ομοϊδεάτες εταίρους και θα αναπτύξουμε έναν κοινό μηχανισμό προμηθειών, ώστε τα κράτη-μέλη να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους».

«Βασικός παίκτης η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα θα είναι βασικός παίκτης σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην ιστορική του ομιλία στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα υποστήριξε κατηγορηματικά μία ισχυρή ευρωπαϊκή στάση στην Ουκρανία. Από το να λειτουργεί ως ασπίδα της Ευρώπης στις υβριδικές επιθέσεις μέχρι την παροχή βοήθειας και όπλων στην Ουκρανία και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων, η Ελλάδα είναι ήδη βασικός συνεισφέρων στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποθέσεις», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα