Σχολεία: Κορυφώνεται η αγωνία για το πρώτο κουδούνι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές

Παραμένουν λίγα μόνο 24ωρα μέχρι την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι είναι κατηγορηματικοί λέγοντας πώς τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 14 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα σάλος έχει ξεσπάσει με το κίνημα της αντι-μάσκας καθώς υπάρχουν γονείς που αντιδρούν στη χρήση της από τα παιδιά τους εντός των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας

από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα λειτουργούν τα σχολεία από Δευτέρα – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Τo άνοιγμα των σχολείων είναι ένα «μεγάλο στοίχημα» και η πολιτεία έχει πάρει τα καλύτερα δυνατά μέτρα, σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος. «Οι λοιμωξιολόγοι έχουν δώσει όλες τις οδηγίες για την προστασία των παιδιών με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα και νομίζω ότι μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν πάει και οι μάσκες στα σχολεία» σημείωσε.

Σχετικά με τη διανομή μασκών στα σχολεία, χαρακτηριστικό είναι ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, όπου βρέθηκε η Νέτη Φίλια με την κάμερα του MEGA, οι μάσκες ακόμη δεν έχουν φθάσει ούτε αντισηπτικά.

«Οι μάσκες δεν έχουν έρθει και έχουμε σοβαρό προβληματισμό αν θα καταφέρουν να έρθουν για να δοθούν στους μαθητές» λέει ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, συμπληρώνοντας ότι οι δήμοι της χώρας όπως και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας καλούνται να αντιμετωπίσουν το κενό που υπάρχει στη διαδικασία.

«Η ενημέρωση που υπάρχει από την ΚΕΔΕ, είναι πως μέχρι το Σάββατο οι μάσκες θα είναι στους δήμους. Θα βρούμε τρόπο να τα μοιράσουμε, το θέμα ωστόσο είναι γιατί γίνεται αυτή η διαδικασία τελευταία στιγμή» είπε ο κ. Βρεττάκος.

Μόνο στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας υπάρχουν 72 σχολικές μονάδες με 11.500 μαθητές στις οποίες θα πρέπει να διαμοιραστεί το υγειονομικό υλικό. «Πρόκειται για ένα δίδαγμα ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να γίνονται κεντρικά, οι δήμοι θα είχαν λύσει το θέμα χθες» σχολίασε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία θα έπρεπε να έχουν γίνει μικρά τμήματα, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος στα σχολεία του δήμου ξεπερνά τους 20 μαθητές ανά τάξη-στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

«Μιλούν για ασφάλεια αλλά δεν μπαίνει στη συζήτηση το θέμα για τις μικρές τάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Ιδανικό θα ήταν να υπαρχουν και οι μάσκες και οι αποστάσεις» είπε από την πλευρά του ο κ. Γαργαλιάνος και για αυτό το λόγο κάθε σχολείο αν μπορεί, πρέπει να φτιάχνει ένα πρωτόκολλο αποστάσεων.

Ο κ. Βρετάκος σημείωσε από την πλευρά του πως τα σχολεία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μικρότερα τμήματα αν είχε ληφθεί απόφαση για λειτουργία των σχολικών μονάδων με διπλή βάρδια – πρωί, απόγευμα.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Η ΚΥΑ μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του.

Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων, ωστόσο ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, όπως λέει το υπουργείο Παιδείας δίνοντας τον τόνο για πιο ευέλικτες συμπεριφορές στους μικρούς μαθητές.

Την πρώτη ημέρα του διδακτικού έτους και ειδικά για φέτος λόγω των αναγκαίων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού COVID-19, o καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών. Επίσης, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, στην ορθή χρήση της μάσκας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Το πρώτο τρίμηνο στις σχολικές μονάδες αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.

Λειτουργία κυλικείων και χώρων σίτισης

1. Τα κυλικεία λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19, οι οποίες επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση:

α) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).

β) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός).

γ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

δ) Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

ε) Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

στ) Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

ζ) Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.

2. Η σίτιση μαθητών, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19, όπως επικαιροποιείται και εξειδικεύεται με οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε κάθε περίπτωση με μέριμνα για την αποφυγή ανάμειξης και αλληλεπίδρασης μαθητών διαφορετικών τμημάτων κατά τη χρήση τραπεζαρίας, εάν υπάρχει. Εναλλακτικά, προκρίνεται η σίτιση των μαθητών σε άλλο χώρο (π.χ. στο θρανίο των μαθητών στην τάξη τους, στο προαύλιο τηρώντας την ενδεδειγμένη απόσταση κλπ.).

3. Οι μαθητές φέρουν ατομικό μπουκάλι ή παγούρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα