Σε «ανοιχτή γραμμή» τα υπουργεία Αμυνας για τα ΜΟΕ

Με στόχο να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και να προχωρήσουν οι συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας και στο επίπεδο των υπουργείων Εθνικής Αμυνας πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αγκυρα και τις συνομιλίες να δείχνουν, όπως τόνιζαν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές, τη διάθεση το καλό κλίμα «να συνεχιστεί χωρίς τριβές».

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και από τον τούρκο

υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ προς επίρρωση του καλού κλίματος. Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής επίσης διπλωμάτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος έχει αναλάβει το σύνολο του διαλόγου Αθήνας – Αγκυρας, με τα ΜΟΕ να αποκτούν πλέον διπλωματική επίβλεψη και πιο πολιτικό χαρακτήρα, ενώ συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος σε αυτά και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και άλλοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών στα συμφωνηθέντα είναι να «δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ». Με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας υπάρχουν ήδη και την ανακοίνωση να επιβεβαιώνει την πρόθεση για ανοιχτή γραμμή των δύο πλευρών με στόχο τη συνεννόηση.

Στα όσα ανακοίνωσαν επισήμως οι δύο πλευρές είναι και η συμφωνία «να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο». Με πηγές να σημειώνουν ότι οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο υπουργείων είναι «αρκετές», χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα ΜΟΕ εντάσσονται στον οδικό χάρτη των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, με ορίζοντα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί τελικά μετά από κοινή απόφαση των δύο πλευρών στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη. Μία συμφωνία που όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ελήφθη για «πρακτικούς λόγους» και διευκόλυνση της διοργάνωσης σε μία συνάντηση-ορόσημο, η οποία συμφωνήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και θα είναι το τρίτο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2023.

Δένδιας: «Zητήματα χαμηλής πολιτικής»

Οπως επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας (Star) αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση για τα ΜΟΕ το εν λόγω τραπέζι διαλόγου αφορά ζητήματα χαμηλής πολιτικής μεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Αμυνας και όχι τη διαπραγμάτευση για την ελληνοτουρκική διαφορά. Με τον υπουργό Αμυνας να εμφανίζεται συγκρατημένος στο αν τελικά οι εξελίξεις στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσουν και τα ελληνοτουρκικά.

Πηγές του υπουργείου Αμυνας διέψευσαν χθες δημοσίευμα της «Χουριέτ», σύμφωνα με το οποίο στην ατζέντα είναι μεταξύ άλλων η μείωση των navtex μεγάλης διάρκειας που καλύπτουν μεγάλες περιοχές σημειώνοντας ότι «οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο κοινό κατάλογο ΜΟΕ που καταρτίστηκε το 2010». Μεταξύ των μέτρων που είναι στον κατάλογο οι ίδιες πηγές σημείωναν και την απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας – Εσκί Σεχίρ, χωρίς να αναφέρουν αν είναι σε αυτά που θα ενεργοποιηθούν σε αυτή τη φάση.

Μιλώντας σε ημερίδα της Σχολής Εθνικής Αμυνας, με θέμα τη Συνθήκη της Λωζάννης χθες, ο Δένδιας αναγνώρισε ότι το «περιβάλλον στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βελτιωθεί σε σχέση με την ένταση που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια» και δόθηκε «μια ευκαιρία να ανοίξει ένα παράθυρο συζήτησης με την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου». Για να προσθέσει ωστόσο ότι «διάλογος δεν νοείται άνευ ορίων, δεν νοείται εκτός οιουδήποτε πλαισίου». Για τον Δένδια δε ο διάλογος αυτός πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, σημειώνοντας για μία ακόμα φορά ότι «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου οιασδήποτε χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα