Σε κρίση η ψυχική υγεία των Ελλήνων εφήβων - Τα ανησυχητικά ευρήματα έρευνας
Μόνο το 42% των εφήβων στη χώρα μας αναφέρει ότι έχει «πολύ καλή» σωματική υγεία, ενώ μόνο το 32% ανέφερε «υψηλά» επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, σύμφωνα με την έρευνα «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (HBSC) που δημοσίευσε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ.
Ειδικότερα, όπως αναδεικνύεται στην Έκθεση του προγράμματος, δείκτες όπως το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή παρουσιάζουν επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον δείκτες όπως τα εμμένοντα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα έχουν
Σε όλες μάλιστα τις περιπτώσεις, η επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας παρουσιάζεται εντονότερη στα κορίτσια, απ’ ό,τι στα αγόρια.
Σημειώνεται ότι η Έκθεση της διακρατικής έρευνας HBSC για το 2021/22 (συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 280.000 έφηβοι ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες, περίπου 6.500 εξ αυτών στην Ελλάδα), αναδεικνύει και την ιδιαιτερότητα του εφηβικού πληθυσμού της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών.
Δεν μιλάμε απλώς για αριθμούςΕίναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι το 60% των εφήβων ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις το 2022, (πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, πόνο στη μέση/πλάτη, ακεφιά, δυσθυμία, νευρικότητα, δυσκολία να αποκοιμηθούν ή/και ζαλάδα).
Και, παρόλο που η τάση στο ποσοστό αυτό ήταν πτωτική μέχρι το 2014, την τελευταία 10ετία υπήρξε ανακοπή και αύξηση, η οποία επίσης εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια.
«Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί» αναφέρει η Άννα Κοκκέβη, Ομοτ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας στην Ελλάδα.
«Απηχούν, ασφαλώς, μεταβολές στα βιώματα και τον ψυχισμό των εφήβων, αλλά δείχνουν και τον κρίσιμο ρόλο που η οικογένεια, το σχολείο και γενικότερα η κοινωνία μας παίζει στην εμφάνιση και την επικράτησή τους. Η επιδείνωση των δεικτών πρέπει να μας κινητοποιήσει προς το να κατανοήσουμε βαθύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων -ιδιαίτερα των κοριτσιών- και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, και να δράσουμε ταχύτερα προκειμένου να τους/τις υποστηρίξουμε αποτελεσματικότερα».
Η δυσκολία να βρίσκουν οι νέοι λύσειςΑν και το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας στους Έλληνες εφήβους είναι σημαντικά υψηλότερο (42%) του διακρατικού μέσου όρου (36%), ωστόσο δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα παρατηρούνται επιπλέον υψηλότερα ποσοστά εφήβων με αυτεπάρκεια, δηλαδή την ευχάρεια στο να βρίσκουν λύσεις σε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (69%, και 61%, αντίστοιχα) και να φέρνουν σε πέρας το έργο και τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει (60% και 57%, αντίστοιχα).
Τέλος, και δείκτες όπως το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή και το αντιληπτό επίπεδο ψυχικής ευεξίας (mental well-being) βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσον όρο του προγράμματος συνολικά.
Ο ένας στους τρεις είναι στα κάτω τουΑπό την άλλη, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό έφηβων αγοριών και κοριτσιών στην Έλλάδα (60%, έναντι 44% του διακρατικού μέσου όρου) αναφέρουν εμμένουσες ψυχολογικές και σωματικές ενοχλήσεις.
Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται συχνά νευρικότητα (53%) και ευερεσθητότητα (51%), το 35% είναι συχνά «στα κάτω τους» (ενδεικτικό θλίψης) και σε παρόμοια περίπου αναλογία (30%) έχουν δυσκολίες ύπνου. Τέλος, ένας/μία στους/στις 4 (25%) έχει συχνά πονοκέφαλους και σε ίδια αναλογία (24%) έχει πόνους στη μέση (ενδεικτικό απουσίας άσκησης και αδράνειας).
Χρειάζονται παρεμβάσειςΌπως και διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα, οι δείκτες ψυχικής υγείας και ευεξίας επιδεινώνονται με την ηλικία, το πέρασμα δηλαδή από τα 11 στα 13 και ακολούθως στα 15 έτη.
Ωστόσο, αυτό που αποτελεί ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα είναι ότι η επιδείνωση αυτή φαίνεται να είναι σχεδόν παντού εντονότερη κυρίως κατά τη μετάβαση από το δημοτικό (ηλικία των 11) στο Γυμνάσιο (ηλικία των 13), παρά κατά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (ηλικία των 15).
«Τα ευρήματα της έρευνας, δεν μας δίνουν μόνο τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την κατάσταση στη χώρα μας και να τη συγκρίνουμε με εκείνην των άλλων χωρών» επισημαίνει ο Τάσος Φωτίου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της έρευνας HBSC στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας ‘ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ’, που υλοποιεί την έρευνα HBSC στην Ελλάδα από το 1998.
«Μας δίνουν επιπλέον την αφορμή να δουλέψουμε μαζί με τους/τις ειδικούς στο χώρο της πρόληψης και της προαγωγής της εφηβικής υγείας για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για το σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα (ψηφιακή και μη) που τεκμηριωμένα μπορούν να ανατρέψουν την διαφαινόμενη τάση επιδείνωσης και να ενισχύσουν την ευεξία τού -από κάθε άποψη- πολύ σημαντικού αυτού πληθυσμού» καταλήγει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η 25χρονη ηρωίδα του Ισραήλ που έσωσε ένα κιμπούτς από τους ενόπλους της Χαμάς
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο σοκ από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά
- Μαρία Αριστοτέλους: Διαγνώστηκε με καρκίνο και νιώθει «ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο» – «Μου δίνεται η ευκαιρία θεραπείας»
- Λάρισα: Ψηφοφόρος έριξε στην κάλπη φάκελο με 175 ευρώ
- Συνεχίζει στην κορυφή ο Λιάγκας - Στην 2η θέση το BREAKFAST@STAR - Αναλυτικά τα πρωινά πρόγραμμα (10/10/2023)
- Ηράκλειο: Πήγε για ιατρική εξέταση και του έκλεψαν κινητό και κάρτες
- Σαρωτικά ποσοστά για το ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ - Αναλυτικά η τηλεθέαση στη μεσημεριανή ζώνη (10/10/2023)
- Κλονίζεται η στήριξη στην Ουκρανία;
- Κλειστά σχολεία για εκλογές: Νέα ανακοίνωση για τις περιοχές
- Φωτιά σε διαμέρισμα στο Γουδί - Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 4 οχήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Greece’s main opposition chief: The modern Left must not demonize the word capital
- Athens Mass Transit-OASA: Higher ticket revenue in 2022 than pre-Covid
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Παρασκευή η έναρξη διάθεσης – Ανησυχία στους καταναλωτές
- Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Συγκλονιστική περιγραφή Eλληνα κατοίκου
- Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του β’ γύρου
- Πένθος για τον Τζον Φαντ Σιπ – «Εφυγε» σε ηλικία 55 ετών η σύζυγός του
- Σε κρίση η ψυχική υγεία των Ελλήνων εφήβων - Τα ανησυχητικά ευρήματα έρευνας
- Συνελήφθη 35χρονος Τούρκος κουρδικής καταγωγής
- Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών
- Η Τζίτζι Χαντίντ σπάει τη σιωπή της για τις επιθέσεις της Χαμάς – Καταδικάζει την τρομοκράτηση αθώων
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Σε κρίση η ψυχική υγεία των Ελλήνων εφήβων - Τα ανησυχητικά ευρήματα έρευνας
- Athens Mass Transit-OASA: Higher ticket revenue in 2022 than pre-Covid
- Στέφανος Κασσελάκης: Το «ευχαριστώ» του στον Αλέξη Τσίπρα
- Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ξέσπασε μητέρα που τα παιδιά της είναι όμηροι – «Είναι ανθρώπινα κτήνη»
- «Βόμβα» για Αλμέιδα – Φεύγει από την ΑΕΚ;
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Παρασκευή η έναρξη διάθεσης – Ανησυχία στους καταναλωτές
- Σάμος: Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου – Συνελήφθη ο χειριστής του
- Η Τζίτζι Χαντίντ σπάει τη σιωπή της για τις επιθέσεις της Χαμάς – Καταδικάζει την τρομοκράτηση αθώων
- Greece’s main opposition chief: The modern Left must not demonize the word capital
- Ροοr Things: Πότε βγαίνει στις αίθουσες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άδωνις: Δολοφόνοι τα μέλη Χαμάς
- Κυνήγησε τον σύζυγό της με σπαθί αφού τσακώθηκαν για το φαγητό
- Μπάιντεν: Το Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις της Χαμάς
- B. Σπανάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων
- Τα τέλεια ρεβύθια: Το κόλπο που θα τα κάνει πεντανόστιμα
- Βορίδης για Β’ γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών: Στόχος οι έξι περιφέρειες και οι δύο μεγάλοι δήμοι
- «Αίμα και άμμος» στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ είναι έτοιμο για χερσαία επέμβαση στη Γάζα – Πάνω από 2.000 οι νεκροί
- Έτοιμο να πέσει το νοσοκομείο Κιλκίς, λένε οι εργαζόμενοι
- Δείτε τα κρουαζιερόπλοια που έφεραν στα Χανιά πάνω από 5.600 τουρίστες - Ξενάγηση στα δύο πλωτά παλάτια
- Γερνάει η Ευρώπη: Το 2024, οι άνω των 65 ετών θα είναι περισσότεροι από τους κάτω των 15 ετών