Σε τροχιά το IRIS², το νέο δορυφορικό σύστημα της ΕΕ – Κόστος άνω των 10 δισ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το νέο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών της ΕΕ, IRIS², μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν σε λίγα χρόνια πολύ καλύτερες δορυφορικές επικοινωνίες μετά την ολοκλήρωση του συστήματος IRIS² , συνολικού κόστους 10,6 δισ. ευρώ.

Ο νέος Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος, ο Λιθουανός Άντριους Κουμπίλιους ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή ανάθεσης της σύμβασης, η οποία θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασφαλείς επικοινωνίες μέσω του νέου «αστερισμού Iris², που θα ενώσει

δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κόστος 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις και 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση.

Ο δορυφόρος (IRIS²), θα είναι ένας πολυτροχιακός αστερισμός 290 δορυφόρων, που θα αναπτυχθεί από την κοινοπραξία SpaceRISE. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία αυτής της κρίσιμης υποδομής είναι, όπως επισημαίνεται , ένα σημαντικό βήμα προς την κυριαρχία και την ασφαλή συνδεσιμότητα της Ευρώπης.

IRIS²: Ασφαλής και προηγμένη δορυφορική συνδεσιμότητα

Το IRIS² αντιπροσωπεύει το τρίτο εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση πιεστικών μακροπρόθεσμων προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας και ανθεκτικότητας. Προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε κυβερνητικούς χρήστες και γεφυρώνοντας τα κενά συνδεσιμότητας σε ολόκληρη την Ένωση, το IRIS² στηρίζει τη στρατηγική αυτονομία και την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης.

Το σύστημα IRIS² θα αξιοποιήσει τα μοναδικά πλεονεκτήματα τόσο των δορυφόρων Medium Earth Orbit (MEO) όσο και Low Earth Orbit (LEO). Αυτός ο αστερισμός αιχμής θα παρέχει:

Ασφαλείς υπηρεσίες συνδεσιμότητας για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις κυβερνητικές αρχές.

Ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας για ιδιωτικές εταιρείες και Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης σε ζώνες που στερούνται συνδεσιμότητας.

Πανευρωπαϊκή συνεργασία

Η κοινοπραξία SpaceRISE, στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου, περιλαμβάνει τρεις κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης δορυφορικών δικτύων—SES SA, Eutelsat SA και Hispasat S.A.—που υποστηρίζονται από μια βασική ομάδα Ευρωπαίων υπεργολάβων από το οικοσύστημα satcom.

Στους βασικούς συνεργάτες περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της ευρωπαικής διαστημικής βιομηχανιας όπως οι Thales Alenia Space, OHB, Airbus Defense and Space, Telespazio, Deutsche Telekom, Orange, Hisdesat και Thales SIX.

Προστασία κρίσιμων υποδομών

Το IRIS² δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό επίτευγμα – είναι μια απόδειξη της φιλοδοξίας και της ενότητας της Ευρώπης. Αυτός ο πρωτοποριακός αστερισμός θα προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές μας, θα συνδέσει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές μας και θα αυξήσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, δήλωσε η Χένα Βιρκούνεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία. Συνεργαζόμενοι με την κοινοπραξία SpaceRISE, αποδεικνύουμε, πρόσθεσε, τη δύναμη της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της καινοτομίας και την παροχή απτών οφελών σε όλους τους Ευρωπαίους.

Όραμα

Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλώς ένα δορυφορικό έργο, τόνισε ο Άντριους Κουμπίλιους, Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος. Ξεκινάμε ένα όραμα – ένα όραμα για μια ισχυρότερη, πιο συνδεδεμένη και πιο ανθεκτική Ευρώπη. Το IRIS² καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ένωσης να ενισχύσει την παγκόσμια διαστημική θέση της Ευρώπης τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και ανταγωνιστικότητας προς όφελος των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των πολιτών μας.

Πηγή: ot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα