Σεισμός : Στην Αμοργό θυμήθηκαν τα 7,5 Ρίχτερ και τους 53 νεκρούς

Εξήντα δύο χρόνια πίσω πήγε το μυαλό των κατοίκων της Αμοργού και των γύρω νησιών από τον σεισμό των 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην υποθαλάσσια περιοχή 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού και σε βάθος 30 χιλιομέτρων ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα. Ζημιές δεν προκλήθηκαν αλλά οι μνήμες από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και ο θάνατος 53 ανθρώπων είναι ακόμη νωπές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που τους προβληματίζει είναι η περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός

και όχι το μέγεθ;oς του. Όπως εξηγεί, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης πρόκειται για μια πολύ γνωστή ρηξιγενή ζώνη που εκτείνεται από τη Σαντορίνη ως την Αμοργό – και λιγο πιο πέρα.

Σε αυτήν την περιοχή, πριν από 62 χρόνια ( στις 9 Ιουλίου του 1956) σημειώθηκε όπως προαναφέρθηκε, σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ( στα γύρω νησιά) 53 άνθρωποι. Πριν από το μεγάλο σεισμό, στις 8 Ιουλίου, σημειώθηκε προσεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών.

Στη συνέχεια, τον κύριο σεισμό ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών. Από μεγάλη κατολίσθηση προκλήθηκε τσουνάμι που κατά τον Βασίλη Καραστάθη έφτασε τα 25 μέτρα στις ακτές της Αμοργού και τα 20 μέτρα στις ακτές της Αστυπάλαιας. Ο σεισμός σε συνδυασμό με το τσουνάμι προκάλεσε ζημιές σε 529 σπίτια σε Σαντορίνη , Αμοργό, Ανάφη και Αστυπάλαια.

Σημειώνεται ότι στις 10 Απριλίου 2018, στην ίδια περιοχή είχε προκληθεί σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ πριν από τον σεισμό της Τετάρτης προηγήθηκαν προσεισμοί: 3,6 και 3,1 βαθμών στις 26 Νοεμβρίου και 4,7 βαθμών στις 27 Νοεμβρίου. Τον σεισμό της Τετάρτης ακολούθησαν μετασεισμοί: έως το μεσημέρι είχαν σημειωθεί τέσσερις μεγέθους 3,8, 4, 3,4 και 3 βαθμών.

Από την πλευρά του, ο γεωλόγος/ διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο ΑθηνωνΘανάσης Γκανάς χαρακτήρισε « συνηθισμένη για την περιοχή τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα». Όπως επισημαίνει ο σεισμός σημειώθηκε τρία χιλιόμετρα ανατολικά της νησίδας Άνυδρος, όπου υπάρχει μια γνωστή τεκτονική τάφρος. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα