Σεισμός: Τα επτά μέτρα προστασίας κτιρίων που προτείνει το ΤΕΕ

Επτά μέτρα, που αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης των επιπτώσεων από σεισμό, αναβάθμισης του κτιριοδομικού πλούτου της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και ασφάλειας του αστικού περιβάλλοντος, και ταυτόχρονα δίνουν ώθηση στην οικονομία μέσω του κατασκευαστικού κλάδου, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, κατά την ομιλία του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας, που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

(ΤΕΕ) από σήμερα, 5, έως και μεθαύριο, 7 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της Helexpo, στο Μαρούσι.

Όπως τόνισε ο κ. Στασινός, τα συγκεκριμένα μέτρα «δεν περιορίζονται μόνο στην αντισεισμική προστασία κτιρίων, αλλά καλύπτουν όλα τα δομήματα, μνημεία, γέφυρες και τεχνικά έργα, φράγματα και άλλα πολλά» και έχουν ήδη κατατεθεί ως προτάσεις τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση, με ολοκληρωμένη οικονομική, τεχνική και νομοθετική τεκμηρίωση.

Από τον σεισμό του περασμένου Ιουλίου στην Αθήνα, κατέρρευσε ο ιστορικός ταινιόδρομος στο λιμάνι του Πειραιά.Οικονομικά κίνητρα για ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ενδεικτικά ότι ένα από τα προτεινόμενα μέτρα, που αφορά την παροχή μόνιμων οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων, βρίσκεται ήδη σε προσχέδιο, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και θα προωθηθεί νομοθετικά άμεσα. Είπε ακόμη ότι έχει ωριμάσει στο υπουργείο Υποδομών η διαπίστωση ότι είναι αναγκαίο τόσο το Μητρώο Υποδομών, όσο και ο κατά το δυνατόν αντικειμενικός προγραμματισμός των έργων, πρόταση επίσης του ΤΕΕ.

Τα 7 μέτρα αντισεισμικής προστασίας κτιρίων και υποδομών

Τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Στασινός είναι:

1. Έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων με άμεσο πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δομικής τρωτότητας.

2. Ταυτότητα Κτιρίου και προσεισμικός έλεγχος ιδιωτικών κτιρίων.

3. Μόνιμα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που διατρέχουν κίνδυνο βλαβών από σεισμό.

4. Σύνδεση προγραμμάτων σεισμικής ενίσχυσης και ενεργειακής εξοικονόμησης.

5. Ανακατασκευή κενών, παλαιών και διατηρητέων κτιρίων.

6. Ψηφιακή Τράπεζας Γης και μηχανισμός ανακατασκευής των προσόψεων διατηρητέων κτηρίων.

7. Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής.

Ανευθυνότητα

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά στοιχεία για τη συντήρηση των υποδομών. Δεν υπάρχει τις περισσότερες φορές τακτική συντήρηση. Δεν γνωρίζουμε πότε έχει συντηρηθεί μια γέφυρα για παράδειγμα. Το είδαμε και πάλι στην Καβάλα, στην Κρήτη και αλλού τους τελευταίους μήνες. Δεν υπάρχει προγραμματισμός. Δεν υπάρχει τακτικός προληπτικός έλεγχος της στατικότητας, της αντοχής τους» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Έργα σε παλαιά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας,

Σημείωσε επίσης ότι «σήμερα δεν υπάρχει ούτε μητρώο υποδομών, ούτε μητρώο συντήρησης και κανείς δεν ξέρει ποιος έχει την ευθύνη για κάθε έργο.  Έτσι οι ευθύνες συγχέονται και διαχέονται, όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον αντισεισμικό έλεγχο. Αφορά το σύνολο των παραγόντων που πρέπει να ελέγχονται και που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα των κατασκευών. Ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων που τη συνοδεύουν».

Δύο κατηγορίες πολιτών

«Οι σημερινοί Έλληνες πολίτες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες από άποψη προσδόκιμου ζωής: σε αυτούς που κατοικούν σε κτήρια που χτίστηκαν μετά το 1995, ή έστω το 1985,  για τα οποία υπήρξαν νομοθετικές αντισεισμικές πρόνοιες και κανονισμοί και σε αυτούς των οποίων οι κατοικίες κατασκευάστηκαν πρωτύτερα»,  τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογραμμίζοντας ότι:

«Τώρα είναι η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα μέτρα, με συγκεκριμένα αποτελέσματα, που η χώρα έχει ανάγκη και έχουν καθυστερήσει πολύ, τα οποία θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, όπως άλλωστε είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας», σημειώνοντας παράλληλα  ότι:

-«Πιέζουμε την Πολιτεία στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου. Και σήμερα, με τη σταδιακή άρση των δημοσιονομικών περιορισμών, με μια κυβέρνηση που διακηρύσσει ότι έχει προτεραιότητα την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τον κλάδο της οικοδομής είμαι αισιόδοξος ότι μπορούν να προχωρήσουν. Έχω καταθέσει ως Πρόεδρος του ΤΕΕ στην κυβέρνηση, όχι απλώς προτάσεις αλλά συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ευελπιστώ, μετά λόγου γνώσεως, ότι θα προχωρήσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα