Σεισμός: Ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων – Νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα
Ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της Ελλάδας καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Στο επίκεντρο των ελέγχων τίθενται τα δημόσια κτίρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία, κτίρια που εκτιμάται ότι ανέρχονται
Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.
Σε πλατφόρμα του ΟΑΣΠ οι έλεγχοιΗ υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου πρόκειται να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΟΑΣΠ όπου θα καταχωρούνται όλοι οι έλεγχοι που διενεργούνται.
Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιήσει την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ για όλα τα κτίρια της χώρας. Εφόσον τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τους ελέγχους είναι σωστά και επαρκή θα καταχωρούνται άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την ίδια ώρα, για τη διενέργεια των ελέγχων ο ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ θα συνεργαστούν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ με κοινή απόφαση 6 υπουργείων θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων και τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών με σκοπό οι έλεγχοι να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί.
Σε διάστημα 6-8 μηνών«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα γίνει μέσα σε 6-8 μήνες από εκεί που κάναμε 20 χρόνια για να ελέγξουμε το 30% των σχολείων. Το ΤΕΕ θα κάνει τους ελέγχους με την εποπτεία και την επιστημονική συνδρομή του ΟΑΣΠ, που θα έχει και τη βάση δεδομένων για όλα τα κτίρια της χώρας. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιαχτεί θα καταχωρούνται οι έλεγχοι με ηλεκτρονικό τρόπο όχι με δελτία που γίνονταν παλαιότερα. Τα στοιχεία αυτά αν είναι σωστά και επαρκή πηγαίνουν απευθείας στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αν δεν είναι δεν μπορούν να αποσταλούν για καταχώρηση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85 ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.
Δηλώσεις Λέκκα«Το 1959 είχαμε την πρώτη απόφαση για αντισεισμικές συστάσεις. Όλα τα κτίρια μέχρι το 1985 που ήταν ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός χτίστηκαν με αυτές τις συστάσεις που είχαν εκδοθεί από καθηγητές του ΕΜΠ, ήταν κανονιστική διάταξη. Αυτά τα κτίρια δεν είναι επικίνδυνα αλλά είναι κτίρια που δεν είναι τόσο σύγχρονα όσο με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 και 1995. Ήταν όμως και κτίρια πριν το 1959. Τα κτίρια έχουν κι αυτά μια αντισεισμικότητα διότι από το 1929 και μετά (έπειτα δηλαδή από τους σεισμούς του 1926) δόθηκαν τότε κάποιες συστάσεις κανονισμών, οπότε κι αυτά έχουν ως έναν βαθμό κάποια αντισεισμική θωράκιση», εξηγεί ο κ. Λέκκας.
Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που θα διενεργηθεί στα δημόσια κτίρια δεν θα κρίνει την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα ενός κτιρίου, αλλά τη στάθμη της αντισεισμικότητας.
Έχουν ελεγχθεί τα μισά σχολεία«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν θα λέει αν ένα κτίριο είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο αλλά οδηγεί στη διαπίστωση μιας στάθμης κινδύνων. Τα κτίρια θα έχουν έναν χαρακτηρισμό ως προς την στάθμη της αντισεισμικότητας. Αυτή η διαδικασία του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου ελέγχου είναι μία επιτελική διαδικασία για να δούμε τι κτιριακό απόθεμα έχουμε, που είμαστε και τι επεμβάσεις χρειάζεται να κάνουμε την κάθε φορά», προσθέτει ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο προσεισμικός έλεγχος ξεκίνησε το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16.000 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από περίπου 80.000 στατικά ανεξάρτητα κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης (20%) και περίπου 9.000 έλεγχοι από περίπου 16.000 σχολικά κτίρια (56%), που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα. Η καθυστέρηση, οφείλεται, κυρίως στο γεγονός ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή.
Πηγή: ΑΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ενοικιάσεις σπιτιών: Γιατί χρειάζονται προσοχή τα μισθωτήρια συμβόλαια -Τι έχει αλλάξει
- Γιατί η κλειτορίδα προκαλούσε φόβο στους Αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους
- Ούτε «Ράδιο Αρβύλα», ούτε Μουτσινάς: Η πραγματική σάτιρα επιστρέφει στην ελληνική TV
- Ο Πολάκης «ξαναχτυπά» μεταμεσονύχτια κατά Χατζηνικολάου: «Ζητήστε συγγνώμη εσείς από το λαό για αυτά που κάνετε...»
- «Καμπανάκι» οικονομολόγων: Σε κίνδυνο...186 τράπεζες στις ΗΠΑ!
- Αυτοκτόνησε διευθύντρια σχολείου γιατί πήρε πολύ αρνητική αξιολόγηση
- «Λύγισε» η Ρούλα Κορομηλά με την Λίτσα Πατέρα: Είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα
- Έρχονται τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ
- Άρης – ΠΑΟΚ: Η ώρα και το κανάλι μετάδοσης του αγώνα
- Καίτη Γαρμπή για Στέφανο Κωνσταντινίδη στο J2US: Αυτό που είπε προσβάλλει την επιτροπή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αυτοκτόνησε διευθύντρια σχολείου γιατί πήρε πολύ αρνητική αξιολόγηση
- Alstom: Η εταιρεία που συναντά κανείς σε κάθε ράγα
- Εκλογές: Φόβοι για αυτοδυναμία της… αποχής
- Τέμπη: 8 αλήθειες και 3 μύθοι για το πολύνεκρο δυστύχημα
- «Κοντέψαμε να πεθάνουμε στην Ελλάδα»
- Με «γερές ομπρέλες» απέναντι στην καταιγίδα
- Σεισμός: Ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων – Νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα
- Τα μυστικά του ΜέΡΑ25
- Πατάει γκάζι η Κίνα στην τεχνολογία
- «Ο Πούτιν μπορεί να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Σεισμός: Ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων – Νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα
- Εκλογές: Φόβοι για αυτοδυναμία της… αποχής
- Πατάει γκάζι η Κίνα στην τεχνολογία
- «Κοντέψαμε να πεθάνουμε στην Ελλάδα»
- «Ο Πούτιν μπορεί να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία»
- Με «γερές ομπρέλες» απέναντι στην καταιγίδα
- Alstom: Η εταιρεία που συναντά κανείς σε κάθε ράγα
- Τα μυστικά του ΜέΡΑ25
- Τέμπη: 8 αλήθειες και 3 μύθοι για το πολύνεκρο δυστύχημα
- Αυτοκτόνησε διευθύντρια σχολείου γιατί πήρε πολύ αρνητική αξιολόγηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αργίες 2023: Η 25η Μαρτίου που πέφτει Σάββατο στρέφει την προσοχή σε Πάσχα και Πρωτομαγιά
- Super League: «Σέντρα» στα πλέι οφ με δύο μεγάλα ντέρμπι
- Αυτά τα φώτα θα βλέπουμε στα σύγχρονα αυτοκίνητα - Οι αλλαγές που έρχονται
- Ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη: Συμμορίες κάνουν πλιάτσικο στα τρένα τις τελευταίες ημέρες
- Ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε... για τα καλά με ανάρτηση κατά των δημοσιογράφων - «Ζητήστε συγγνώμη από το λαό»
- Βλαντιμίρ Πούτιν: Πήγε βόλτα με αυτοκίνητο στη Μαριούπολη - Δείτε βίντεο
- Καίτη Γαρμπή για Στέφανο Κωνσταντινίδη στο J2US: Αυτό που είπε προσβάλλει την επιτροπή
- Λογαριασμοί ρεύματος: Μείωση 55% στις τιμές σε σχέση με το Δεκέμβριο - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις των προμηθευτών
- Εγγυήσεις ύψους 6 δισεκ. ζητά η UBS για μια πιθανή εξαγορά της Credit Suisse
- Σκούμας: Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από την καρατόμηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.