Σήμα Μητσοτάκη για «συγκρουσιακές μεταρρυθμίσεις»

Επισημοποιείται σήμερα η αλλαγή σκυτάλης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, με την εκλογή της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της γραμματέως του κόμματος, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα στην Πειραιώς. Θα είναι, μάλιστα, το αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης, πέραν βέβαια της τοποθέτησης που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να στείλει μηνύματα στη «γαλάζια οικογένεια».

Κι αυτό γιατί, όπως πληροφορούμαι, ο Μητσοτάκης στην

ομιλία του θα επιμείνει στην άποψη ότι «ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο εαυτός μας» (για να χρησιμοποιήσω αυτολεξεί τη φράση που λένε και οι συνεργάτες του). Θα περιγράψει την εικόνα ενός κόμματος που θέλει να είναι «δίπλα στην κοινωνία», με αναφορές στην καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά και στις λεγόμενες «συγκρουσιακές μεταρρυθμίσεις». Προεξοφλώ, για παράδειγμα, ότι ο Μητσοτάκης θα αναφερθεί σήμερα ειδικότερα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες και γκρίνιες και σε «γαλάζιους» βουλευτές και στελέχη.

Το στοίχημα Συρεγγέλα

Πέραν αυτών, στην Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα και ο απερχόμενος γραμματέας Παύλος Μαρινάκης και η διάδοχός του Μαρία Συρεγγέλα, στους οποίους, φυσικά, θα αφιερώσει και ο Μητσοτάκης μεγάλο μέρος της ομιλίας του. Για το προφίλ της επιλογής Συρεγγέλα σάς έχω ξαναγράψει: επιστροφή στο μοντέλο του γραμματέα – βουλευτή, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή, από τη νεότερη γενιά στελεχών που ανέδειξε ο Μητσοτάκης, αλλά με άριστο κομματικό… πεντιγκρί, από την ΟΝΝΕΔ και όλα τα σκαλιά της νεοδημοκρατικής οργάνωσης.

Με την εκλογή της σήμερα παίρνει πάνω της να προετοιμάσει και να «τρέξει» το κόμμα για τις ευρωεκλογές, ενώ θα έχει πλέον  λόγο και σε ζητήματα στρατηγικής, αλλά και στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Η ίδια προσωπικά αναμένεται να συνεχίσει και το άνοιγμα στην κοινωνία που είχε ξεκινήσει ο Μαρινάκης με συνεχείς επισκέψεις σε όλη την επικράτεια.

Συνταγή ρήξης από Πολάκη

Οι εσωκομματικές κόντρες είναι μέσα στη ζωή. Αλλά κάπου πρέπει να μπαίνει κι ένα όριο. Και σε κάποιες περιπτώσεις (τις περισσότερες) αυτό το «κάπου» θα έπρεπε να είναι προφανές. Αναφέρομαι στο θέμα που προέκυψε μεταξύ της Σίας Αναγνωστοπούλου και του Παύλου Πολάκη. Η Αναγνωστοπούλου σχολίασε προ ημερών ότι δεν μπορεί να αναλάβει θέση συντονιστή στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη υπερσυντονιστή.

Κι ο Πολάκης αποφάσισε να σηκώσει το γάντι. Και να απαντήσει τι; «Συντρόφισσα Σία Αναγνωστοπούλου, πράγματι «δεν κάνω για επιτελικές θέσεις». Το απέδειξα και τον Μάρτιο του 2022 όταν μετά τη δημόσια επίθεσή μου στον Πλεύρη και τη Γκάγκα, λάβατε αμέσως εσύ και ο σύζυγός σου την θεραπεία που δικαιούσασταν αλλά δεν σας χορηγούσαν. Αιδώς Αργείοι!». Εγραψε και το όνομα της θεραπείας, μάλιστα, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην το αναπαραγάγω. Διότι, κατά τον νόμο, αλλά και την ηθική, τα θέματα υγείας συνιστούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Το ότι ένας γιατρός μάλιστα, εκτός του ότι τα αποκαλύπτει (χωρίς τη συναίνεση, η οποία δεν δίνεται άπαξ αλλά κατά περίπτωση) τα χρησιμοποιεί και ως επιχείρημα σε κόντρα… Εχει κάνει διάφορα ο Πολάκης πολιτικά, αλλά αυτό είναι σε άλλη σφαίρα και με ξεπερνά ειλικρινά.

Τηλεφωνήματα από Κασσελάκη

Το συγκεκριμένο σκηνικό ήταν αυτό, βέβαια, που ξεχείλισε το ποτήρι. Παρότι, εξ όσων πληροφορούμαι, η ανάρτηση Πολάκη ήταν προσωπική και δεν είχε γίνει μετά από κάποιου είδους συνεννόηση με τη νέα ηγεσία, την Αναγνωστοπούλου πλέον αυτό το σκηνικό απλώς την αποξενώνει ακόμη παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τη φέρνει, όπως ακούω, ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, βέβαια, για να πούμε ότι κάτι «πυροσβεστικό» έκανε, τηλεφώνησε στην Αναγνωστοπούλου. Αλλά και στον Πολάκη. Χωρίς αποτέλεσμα…

Σε αναμονή για τα Eurofighter

Σας έγραφα τις προάλλες για την αποκάλυψη του τούρκου υπουργού Αμυνας Γιασάρ Γκιουλάρ ότι Βρετανοί και οι Ισπανοί είναι θετικοί στην πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Αγκυρα αλλά η προμήθεια σκαλώνει, προσώρας, σε ενστάσεις της Γερμανίας, της τρίτης χώρας του κονσόρτιουμ που τα παράγει.

Ο ανταποκριτής μας στο Βερολίνο Γιώργος Παππάς με ενημέρωσε, λοιπόν, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ του απάντησε ότι, αν τεθεί αίτημα πώλησης, θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία που ακολουθείται πάντα κατά τον γερμανικό νόμο προμηθειών. Θα προωθηθεί στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, που εγκρίνει (ή απορρίπτει) όλες τις εξαγωγές αμυντικού υλικού, σε κλειστές απόρρητες συνεδριάσεις και, στη συνέχεια, ενημερώνει για τις αποφάσεις του την Ομοσπονδιακή Βουλή. Τόνισε δε ότι η διαδικασία είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις, για όλες τις χώρες, χωρίς αποκλίσεις. Κοινώς; Ούτε μπλοκάρει ούτε εγκρίνει. «Αναμείνατε στο ακουστικό σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα