Σκληρό τουρκικό λόμπινγκ στη Γερμανία για τα Eurofighter

Μερικούς ανέλπιστους «συμμάχους» απέκτησε η Τουρκία στο αίτημά της για την απόκτηση των μαχητικών Eurofighter, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το λόμπινγκ της Αγκυρας για να κάμψει αντιστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ, κλαδικά σωματεία και συναφείς επιχειρήσεις του κλάδου στη Γερμανία τάσσονται αναφανδόν υπέρ της έγκρισης της πώλησης Eurofighter στην Τουρκία καθώς ένα μεγάλο συμβόλαιο θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας μέσα στα

επόμενα χρόνια, αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα φτάνει προς το τέλος του και απειλείται έντονα και από τον αμερικανικό ανταγωνισμό. Αυτή είναι η θέση που διατύπωσε δημόσια και η MTU Aero Engines, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια μηχανών αεροσκαφών που παρασκευάζει τη μηχανή των Typhoon, και χαρακτήρισε μια συμφωνία με την Τουρκία «απαραίτητη για το μέλλον της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας».

«Εδεσε» Βρετανούς και Ισπανούς

Οι πιέσεις των κοινωνικών φορέων και της βιομηχανίας δεν είναι ασήμαντες για τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο η έγκριση δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένη. Από την πλευρά της η Τουρκία, πάντως, διαμηνύει ότι έχει πλέον τη στήριξη των άλλων δύο κατασκευαστριών χωρών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας που επικαλείται η «Daily Sabah», στη συνάντηση του Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Γκραντ Σαπς ο βρετανός υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα εργαστεί για να πάρει το γερμανικό «ΟΚ».

Ο Νίκος Παπανδρέου αυτονομείται

Μου διαμήνυσε ο βρυξελλιώτης κατάσκοπός μου ότι προκάλεσε πολλά ερωτηματικά μια ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της τροποποίησης των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το δικαίωμα της αρνησικυρίας από ένα κράτος – μέλος σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενα μεγάλο μπέρδεμα προέκυψε ειδικά με την ψήφο του Νίκου Παπανδρέου. Ενώ ψήφισε κατά της κατάργησης της ομοφωνίας για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ψήφισε υπέρ της κατάργησής της σε αποφάσεις που αφορούν ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Αυτά, αντίθετα από το κόμμα του. Παράλληλα, ενώ οι περισσότεροι Σοσιαλιστές ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και πολιτικής προστασίας (στο τελευταίο ζήτημα ο Ανδρουλάκης, θυμίζω, είχε δώσει μεγάλη μάχη ως ευρωβουλευτής), ο Παπανδρέου επέλεξε το «παρών». Ως μία μέση λύση μάλλον, αφού φαίνεται αποφασισμένος να αυτονομείται από τη σοσιαλιστική γραμμή…

«Θετική Φωνή» και διακομματική…

Πολύ κόσμο είδα και από τα κυβερνητικά κλιμάκια και από τα κόμματα στην όμορφη εκδήλωση κατά του στίγματος του ΗΙV με τον τίτλο «I’m Positive» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Ενδεικτικά αναφέρω τον Αλεξ Πατέλη (πάντα παρών σε υψηλού συμβολισμού δικαιωματικά θέματα), τη γ.γ. του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, τη γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Παυλίνα Καρασιώτου, τη γ.γ. Ισότητας Ζέφη Δημαδάμα, την Κατερίνα Νοτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Δημήτρη Μάντζο, Παύλο Χρηστίδη και Μιχάλη Κατρίνη από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Στα διάφορα πηγαδάκια βέβαια συζητιόταν περισσότερο μια απουσία. Αυτή του Στέφανου Κασσελάκη. Από ό,τι μαθαίνω, όμως, ήταν αναμενόμενη και εντός των ημερών σχεδιάζεται να επισκεφθεί τα γραφεία της «Θετικής Φωνής», τα οποία έχουν επισκεφθεί, θυμίζω, στο παρελθόν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κ.ά.

Αντίσταση για την τεκνοθεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για δικαιωματικά, να σας ομολογήσω ότι εξεπλάγην από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για το θέμα της επέκτασης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών. Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει δεσμευτεί να φέρει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, ο Μεϊκόπουλος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του γάμου για όλους, αλλά διαχώρισε τη θέση του για το δικαίωμα όλων των ζευγαριών στην τεκνοθεσία.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η τεκνοθεσία είναι άλλο ζήτημα» και ότι «στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις στο κομμάτι αυτό, όχι στον γάμο. Και, κατά τη γνώμη μου, δικαίως υπάρχουν. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να ανοίξει τώρα και με τέτοιους όρους και, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να μείνει στο επίπεδο που βρίσκεται». Μου λένε κάποιες συριζαϊκές πηγές ότι δεν αποκλείεται κι άλλοι βουλευτές να κάνουν παρόμοιες σκέψεις για το θέμα της τεκνοθεσίας. Αλλά η εκτίμηση είναι ότι στο τέλος θα το ψηφίσουν, αν μη τι άλλο για να μην προσμετρηθεί η ψήφος τους με τις ψήφους των συντηρητικών πτερύγων της Βουλής. Αυτά αν και όποτε έρθει, βέβαια, το σχετικό νομοσχέδιο, που μάλλον αργεί ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα