Σκοτωνόμαστε μέσα στις πόλεις

Αλλος ένας άνθρωπος, και  μάλιστα νέος, ένας 30χρονος, έχασε χθες τη ζωή του σε τροχαίο στο Κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για έναν οδηγό μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Μάρτυρας τροχαίων δυστυχημάτων έχει γίνει και αυτόν τον μήνα η άσφαλτος.

Τραγικές εικόνες, συντρίμμια αυτοκινήτων και στιγμιότυπα που κόβουν την ανάσα.

Στην Καισαριανή προ ημερών μια μηχανή καρφώθηκε με

ιλιγγιώδη ταχύτητα σε αυτοκίνητο, με τον οδηγό της να σκοτώνεται ακαριαία.

Πάλι στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο Νέο Ψυχικό, μία 88χρονη οδηγός πέρασε με το όχημά της στο αντίθετο ρεύμα  κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να παρασύρει δύο μοτοσικλέτες.

Ο 41χρονος οδηγός της μιας υπέκυψε στα τραύματά του.

Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου μια νέα γυναίκα σύρθηκε στην άσφαλτο στο Κολωνάκι, όταν ξαφνικά οδηγός ενός θηριώδους ΙΧ έπεσε  πάνω της και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν μόνο στην Αττική οκτώ θανατηφόρα τροχαία, ενώ επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Ακόμα πιο δυσάρεστη ήταν η κατάσταση τον Δεκέμβριο.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπήρξαν και 10 σοβαρά τραυματίες.

Τον Νοέμβριο για την Αττική τα στοιχεία για τη μαύρη λίστα των τροχαίων δείχνουν 14 θανατηφόρα ατυχήματα και 15 σοβαρά τραυματίες.

Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα κέντρα των πόλεων, με τον εκπαιδευτή οδικής συμπεριφοράς και οδηγό αγώνων, Κωνσταντίνο Ιαβέρη, να επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι «τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα σημειώνονται εντός του αστικού ιστού με ταχύτητες κάτω από 40 και 50 χιλιόμετρα την ώρα».

Ο ίδιος εξηγεί ότι για να μειωθούν τα ποσοστά των τροχαίων «είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της οδικής μας κουλτούρας».

Ανάγκη εκμάθησης του ΚΟΚ στα σχολεία

Το 2024 τα τροχαία ατυχήματα αποτέλεσαν για ακόμα μία χρονιά μια αόρατη πανδημία, που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μη χρήση ζώνης/κράνους και χρήση κινητού τηλεφώνου, αλλά και παραβίαση του σηματοδότη είναι ίσως οι πιο επικίνδυνες επιλογές.

Επιλογές που μετατρέπουν τις ελληνικές ασφάλτους σε πεδία μάχης, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Αρη Ζωγράφο, να σημειώνει στα «ΝΕΑ» ότι «η κυβέρνηση δεν έκανε πράξη τις προτάσεις του Συλλόγου για μείωση των τροχαίων σε ποσοστό πάνω από 85%, όπως είναι η τοποθέτηση μηχανισμού κλειδώματος των οχημάτων σε περιπτώσεις που κάποιος οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ψυχοτρόπες ουσίες».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, το πρώτο 11μηνο της χρονιάς που πέρασε πραγματοποιήθηκαν 6.200.000 έλεγχοι σε όλα τα οδικά δίκτυα, με τον αριθμό να αυξάνεται σε έναν χρόνο κατά 35%.

Ωστόσο, ο Αρης Ζωγράφος τονίζει ότι όσο και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της Αστυνομίας «δεν θα δούμε μείωση των τροχαίων αν δεν καλλιεργηθεί στους νέους κυκλοφοριακή νοημοσύνη».

Ταυτόχρονα, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η ανάγκη ουσιαστικής εκπαίδευσης για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης αφενός σημειώνει ότι «μόνο το ⅕ των οδηγών έχει εκπαιδευθεί ή έχει μερικές βασικές γνώσεις του ΚΟΚ» και αφετέρου τονίζει ότι «ο πιο ρηξικέλευθος Κώδικας θα ήταν αυτός που θα διδάσκεται στα σχολεία».

Μαύρη ευρωπαϊκή πρωτιά για την Κρήτη

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η μη ουσιαστική βελτίωση/συντήρηση του οδικού δικτύου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, με το νησί να καταγράφει τη χρονιά που πέρασε ακόμα μια θλιβερή πρωτιά, με συνολικά 64 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους.

Ο απολογισμός που κάνει στο τέλος κάθε χρονιάς ο Εθελοντικός Σύλλογος Προστασίας από τα Τροχαία Ατυχήματα (ΕΣΥΠΡΟΤΑ) είναι αποκαλυπτικός τόσο για την κατάσταση του οδικού δικτύου στο νησί όσο και για την προβληματική κουλτούρα των Κρητικών.

Περίπου το 40% των νεκρών ήταν νέοι άνθρωποι κάτω των 40 ετών, ενώ ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών καταγράφηκαν τα 15 από τα 64 θύματα.

Η Κρήτη σημείωσε αρνητικό ρεκόρ το 2024, με 104 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, διπλάσιο αριθμό από το 2023 (39 νεκροί).

Συγκριτικά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το 2023 ήταν 51 νεκροί ανά εκατομμύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα