Σοφία Ζαχαράκη: «Να μην υπάρχει κανένα παιδί με αναπηρία σε ίδρυμα»

Ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και της συμμετοχής στην κοινωνική και εργασιακή ζωή των πολιτών με αναπηρία θα επιδιώξει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την αξιοποίηση των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το νέο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν -όχι απλά να απασχοληθούν- και να αποκτήσουν μία εμπειρία σε κομμάτια, τα οποία μπορούν να συνδράμουν σε εργασίες και να παραμείνουν, ούτως ή άλλως, σε αυτές τις υπηρεσίες. Απαραίτητη προϋπόθεση -όχι μόνο για το κομμάτι των συμπολιτών μας με αναπηρία όρασης- είναι η αποϊδρυματοποίηση

και η ολοκλήρωση της επαγγελματικής αναδοχής των ενηλίκων με αναπηρία, αλλά και η μεταφορά των εφήβων από δομές παιδικής προστασίας σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

«Να μην υπάρχει κανένα παιδί με αναπηρία σε ίδρυμα. Αυτό είναι μία ευρύτερη δέσμευση, προσπαθούμε να την τηρήσουμε στο ακέραιο, όπως επίσης να τηρήσουμε και στο ακέραιο και τις πρόνοιες του εθνικού σχεδίου δράσης για Άτομα με Αναπηρία», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη και τόνισε ότι ήδη πολλοί πολίτες έχουν πάρει την κάρτα αναπηρίας, ώστε να απολαμβάνουν τα κοινωνικά οφέλη, χωρίς να χρειάζεται και να απαιτείται να προσκομίσουν περαιτέρω δικαιολογητικά. Όπως, εξάλλου, επεσήμανε είναι συνεχείς οι πράξεις για βελτίωση προσβασιμότητας σε κατοικίες, χώρους εργασίας και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ «μεγάλο στοίχημα» αποτελεί και το πρόγραμμα «προσωπικού βοηθού».

Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών – ΚΕΑΤ

«Η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων του ΚΕΑΤ είναι πρωταρχικό μέλημα για για το νεοσύστατο υπουργείο», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή.

Αντικείμενο της ερώτησης του κ. Δελή ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Η Εθνική Τράπεζα βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της από το κεντρικό κτίριο της Σχολής Τυφλών της Θεσσαλονίκης, που είναι παράρτημα του ΚΕΑΤ, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Είναι ένα κτίριο-τοπόσημο, όμως τραγικά υποσυντηρημένο, το οποίο στεγάζει και το μοναδικό -το μοναδικό- ειδικό δημοτικό σχολείο για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης στη βόρεια Ελλάδα. Πού θα πάνε αυτά τα παιδιά; Οφείλετε μια απάντηση», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ο ίδιος ανέφερε ότι «την ίδια ώρα, το διατηρητέο κτίριο, το επονομαζόμενο «Αμπέτειο Μέλαθρο», στη Σχολή Τυφλών, στην Καλλιθέα, μένει εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια αναξιοποίητο, μετά τις ζημιές που υπέστη από τους σεισμούς του 1999, όταν οι υπάρχουσες υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρων».

«Το ΚΕΑΤ είναι ο φορέας υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για τα Άτομα με Αναπηρία όρασης και εκφραστής της και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Λειτουργεί, μάλιστα, για περισσότερα από εκατό χρόνια, παρέχει σπουδαίες υπηρεσίες για την ανεξάρτητη, αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και την πλήρη ένταξη των συμπολιτών μας με αναπηρία όρασης στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Είναι υπηρεσίες οι οποίες συνεχώς θέλουμε να εξελίσσονται, να αναβαθμίζονται. Και βέβαια, σε μία περίοδο που και η τεχνολογία εισέρχεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, να μπορούν να εναρμονίζονται, έτσι ώστε να υπάρχουν οι δεξιότητες και οι συμπολίτες μας να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής».

«Έχει ένα μοναδικό πολιτιστικό πρόσημο»

«Η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων είναι πρωταρχικό μέλημα για το νεοσύστατο υπουργείο», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη και διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται θέμα πώλησης του συγκεκριμένου οικήματος. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα πρόθεσης πώλησης από την τράπεζα». «Δεν τίθεται ούτε θέμα απόλυσης του προσωπικού», συμπλήρωσε.

«Θα συνεργαστούμε, μάλιστα, στενά στο σημείο και στο επίπεδο που μπορούμε και εμείς, για την επίλυση των ιδιοκτησιακών ζητημάτων προς όφελος της διατήρησης και αξιοποίησης του ιστορικού αυτού ακινήτου, χωρίς βέβαια να θέλουμε να εμποδίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του παραρτήματος.

Έχει ένα μοναδικό πολιτιστικό πρόσημο», τόνισε η υπουργός για το κτίριο στη Θεσσαλονίκη. Απευθυνόμενη προε τον βουλευτή επεσήμανε ότι η τράπεζα έχει ενημερώσει το υπουργείο πως «υπάρχει και πρόθεση και για δωρεά από μέρους τους του συγκεκριμένου μεριδίου, το 30% δηλαδή, όταν επιλυθούν βέβαια τα ιδιοκτησιακά ζητήματα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα